Aktuális

Meglepetés-finomságok anyák napjára!

A gyakorló apuka rögtön tudta, hogy idén amerikai palacsintát sütni, és zöldséges csirkenyársat készíteni tanítja meg a lányát, és kis barátnõit, hogy a csajok saját fogásaikkal „villoghassanak”.

A lányok, Petra, Sári és Johanna feszült figyelemmel koncentráltak Tamás-papa kezeire. Lesték, hogyan kell szabályosan tojást törni, mire kell vigyázni a tűzhely használata közben, hogyan lehet egyformára szelni a zöldségeket, és mitől lesz finom a saláta – olyan, ami a maminak is ízleni fog az ő Nagy Napján, május első vasárnapján. Mert ezt a vasárnapi ebédet az anyukák helyett természetesen minden tisztességes családban az apukák és a mellettük tüsténkedő gyerekek készítik, majd az édesanyák – bármi sül is ki a minikukták, illetve háziférfiak munkájából – hősiesen elfogyasztják. És hogy a hősies helyett inkább jóízű álljon itt, azért séfünk, Tamás felel: íme, az anyák napi gyorstalpaló, két könnyű, de látványos fogás, amelyek elkészítését, ígérjük, apák és csemeték egyaránt élvezni fogják. Ha már palacsinta, akkor legyen a különlegesebb, és nálunk igen ritka változata: az amerikai – ilyet talán még a mama sem sütött. Viszont, hogy vigyázzunk is a vonalaira, előtte dobjunk össze egy salátát, de a hozzávaló húst húzzuk pálcikanyársra – amellyel akár kardozni is lehet, így mindjárt izgalmasabb lesz a gyerekek számára. Minden feleségek és anyák nevében kérem, hogy még egy szó lebegjen a tüsténkedők szeme előtt: mosogatás! Köszi!







Palacsintalankodjunk!
A angol palacsintáról az első írásos emlékek 1439-ből származnak, akkor a tésztát még sörrel készítették. A franciák palacsintája, a crêpe sokkal kisebb, mint a miénk, ropogós, édes; vaj, cukor, citromlé és likőr is van benne. Az orosz palacsinta, a blini egészen picike, gyakrabban töltik sósra; kaviárral, tejföllel, krémes sajttal vagy savanykás dzsemmel. A mexikóiak tortillájába a töltelék babból, húsos raguból és csípős paradicsomszószból készül. Az amerikai palacsinták vastagabbak, gyakran reggelire készítik el, és juharsziruppal öntik le.

Különleges, vastag palacsinták

Hozzávalók: 7 tojás, 11 dkg cukor, 4 dkg vaníliás cukor, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 20 dkg liszt, csipet só, reszelt citrom- és narancshéj, olaj vagy vaj a sütéshez.

A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgáját a cukorral meg a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet, a tejszínt, a sót, reszelt citrom- és narancshéjat, valamint a lisztet. Csomómentesre elkeverjük, és a tojásfehérjéből vert kemény habbal lazítjuk. Fontos elmondani a gyerekeknek, hogy ezeket a kb. félcenti vastag a palacsintákat szépen lassan, nagyon alacsony hőfokon kell sütni. Mindenképpen figyelmeztessük őket, hogy ha sok nem is, de legalább egy maradjon Anyunak is! A megsütött palacsintákat kenjétek meg töltelékkel, és elegendő félbehajtani.






További receptekkel vár benneteket a Nők Lapja május 2-án megjelenő száma! 





Még több az e heti Nők Lapjából:




• Igen, szereti a hasát »
• Bódis Kriszta új sorozata indul »
• Talpig sminkben a pékhez is »
• Richard Gere nem tűri a hazudozást »
• Tüllök, selymek, kristályok és három gyerek »

• Lombikbébi, olcsóbb gyógyszerek – és a bizonytalanság »
• Minek örülnek az édesanyák? »

• Hámori Ildikó és Szinetár Dóra:”A szeretet munka…” » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top