Aktuális

Szívbõl szívesen

Séfünk szív alakú finomságokkal kényezteti szerelmes olvasóinkat: olyan látványos, ám könnyen elkészíthetõ apróságokat talált ki Bálint-nap alkalmából, amelyekre kifejezetten a férfiak figyelmét szeretné felhívni!




– Részemről rosszul vagyok a szív alakú plüssfiguráktól, a szívecskés képeslapoktól vagy lufiktól – kezdi Tamás –, ezért aztán Bálint-nap alkalmából sokkal szívesebben készítek vacsorát, vagy néhány sós és édes apróságot egy üveg behűtött pezsgő vagy bor mellé a barátnőmnek. (Könnyű neki – a szerk.) A hatás pedig nem marad el… De miért is maradna? Hiszen egy nő természetesen sokkal inkább meghatódik egy ilyen jellegű személyes ajándéktól, mint attól, hogyha hazafele a benzinkútnál veszünk valami piros butaságot – idén ezt hanyagoljuk! Már csak azért is, mert ezek a receptek tényleg nem nehezek! A szív alakú meggyes-mákos tortához egyszerűen egy szív alakú tortaforma kell – túrjanak a konyhaszekrény mélyére, biztos, hogy akad valahol. A tésztája pedig egy sima kevert tészta: összeöntenek minden hozzávalót, kikeverik, és már mehet is a sütőbe. Aztán nézegessék szorgalmasan, nehogy odaégjen! A sós haséhoz való vajas tésztával kicsit ugyan bíbelődni kell, de hajtsák félbe, vágjanak ki késsel félszíveket, majd nyissák ki, és kész is az alap. De lehet kapni szív alakú kiszúrót is, amit egyébként a karácsonyi mézesekhez szoktunk használni. Aztán már csak meg kell tölteni a tetejét – az általam ajánlott sonkás gyöngyhagymás töltelék helyett tehetnek rá gombát, sajtot, sajtkrémet, ha azt jobban szeretik. A túrós félszívecskékből pedig helyes asztaldíszt is kirakhatnak, de azért egy fontos dologról ne feledkezzenek meg! Ha a hazatérő nőnemű a sütés utáni ősrobbanással találkozik a konyhában, garantáltan lefagy az arcáról a mosoly – az idővel tehát úgy kalkuláljanak, hogy a mosogatásra és a rendrakásra is jusson húsz perc. Hajrá!

Meggyes-mákos szívsüti




Hozzávalók:
14 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 4 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 4 dkg liszt, 10 dkg mák, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg magozott meggy (befőtt).
A margarint a porcukorral, a tojásokkal és a tojássárgákkal, kézzel vagy géppel habosra keverjük. Fakanállal, folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, a mákot és a citromhéjat. Vajazott, lisztezett szív alakú formába öntjük, és elosztjuk benne a meggyszemeket. 170 °C-os sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivennénk a sütit, hústűt vagy fogvájót mindenképpen szúrjunk a közepébe, hogy biztosan átsült-e. Porcukorral meghintve kínáljuk.

További két szív alakú finomság receptjét olvashatjátok a február 14-én megjelenő, Bálint-napi Nők Lapjában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top