Aktuális

6 hatásos érv a csicseriborsó mellett

Bab, lencse, csicseriborsó – a téli hónapokban úgy kéthetente biztos összefutunk velük. De hogy ez utóbbit is megszeressétek, ahhoz a mi Tominkat hívtuk segítségül.

A babot és a lencsét már ismeritek, de a receptek mellé álljon itt egy mini csicseri-enciklopédia, hogy még jobban elmélyülhessetek abban, miért is életmentő ez a finomság.

1. A téli hónapokban testünknek szüksége van a meleget adó, tápláló, ugyanakkor változatos ételekre, arról nem is szólva, hogy az ünnepi trakta előtt és után jólesnek gyomrunknak a pihentető, rostban gazdag fogások – a csicseriborsó minden szempontból tökéletes választás.




2. A csicseriborsó – vagy más néven bagolyborsó – íze lényegesen különbözik az általunk ismert hüvelyesekétől: kellemes, dióra emlékeztető az aromája.
3. Ez a növény a régmúltban sok embert mentett meg az éhhaláltól, Elő- és Közép-Ázsiában a mai napig fontos élelmiszer maradt. Főleg azokon a területeken nagyon népszerű, ahol alig tudják megfizetni a húst, hiszen rendkívül magas a fehérjetartalma – ami, akárcsak a tönköly esetében, értékesebb, mint az állati eredetű.
4. Mivel az íze inkább semlegesnek mondható, így könnyedén fűszerezhetjük: a fokhagymától a szerecsendión át a gyömbérig, bármivel. A Földközi-tenger mentén ízesítik citromlével, cayenne-i borssal, szezámkrémmel, korianderrel. Indiában megfőzve currys ételekhez használják, vagy lisztté őrlik, és nemzeti specialitásokat (pakorát, bádzsit) készítenek belőle, de az arab konyhának is igen népszerű alapanyaga (lásd: hummusz, azaz csicseriborsópüré). Akár köretként is használhatjuk: csirke, pulyka, hal vagy tofu mellé is remek a megfelelő ízesítéssel – például zöldfűszerekkel és balzsamecettel. Séfünk, Tamás ez alkalommal vegetáriánus fasírtot kanyarintott belőle.
5. Készítésekor egy fontos dolgot ne felejtsünk el: akárcsak a lencsénél, néhány órára vagy akár egész éjszakára áztassuk vízbe, majd öblítés után kezdjük el főzni!
6. Ez a borsófajta jelentős rosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére vagy kezelésére. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer, de kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe is beilleszthető. Sőt, alacsony zsírtartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk róla.

Csicseriborsó-vagdalt




Hozzávalók:
25 dkg konzerv csicseriborsó, 10 dkg főtt búzatöret, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, fél kk. őrölt csilipaprika, fél kk. őrölt kömény, 1 kk. őrölt római kömény, tengeri só, kb. 1 dl citromlé, olaj a sütéshez; a salátához: 1 cs. újhagyma, 2 tv paprika, 3 paradicsom, 1 fejes saláta, 3 cl fehérborecet, fél dl olívaolaj, őrölt fekete bors.
A csicseriborsót villával összetörjük, hozzákeverjük a főtt búzatöretet, csipetnyi őrölt csilit, az őrölt köményt, a római köményt, 2 gerezd zúzott fokhagymát és a finomra vágott, friss petrezselymet. Tengeri sóval sózzuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Annyi citromlevet adunk hozzá, hogy jól tapadó anyagot kapjunk. A masszából nedves kézzel pogácsákat formázunk, amelyeket kevés olajban kisütünk. (Vigyázzunk a fordításkor, mert a pogácsák könnyen morzsálódnak!) A salátához a zöldségeket tetszőleges formájúra vágjuk. Meglocsoljuk a fehérborecettel, az olívaolajjal, és frissen őrölt borssal ízesítjük. A csicseriborsó-vagdalt mellé tálaljuk.

A teljes cikk, két másik (babos és lencsés) remek recepttel a 49. héten, december 6-án megjelenő Nők Lapjában olvasható!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top