Aktuális

Hogyan veszítsük el?

A lányok tetemes része egy könnyed nyári este, némi alkohol elfogyasztása után, a védekezésrõl tökéletesen megfeledkezve veszti el szüzességét – és közülük sokan úgy is hiszik, ez a természetes.

Mindemellett még ma is vannak néhányan, akik úgy gondolják, a szüzesség érték, amelyet csak az arra érdemes férfi kaphat meg, a tökéletes pillanatban. Bárhogy is vélekedjünk, a témáról beszélni kell – anyáknak, lányoknak.

„Szűznek lenni már nem trendi!”

A tizenöt éves Anett tavaly nyáron „esett át a tűzkeresztségen”, és bár nem őriz rossz emlékeket az eseményről, nem is hagyott mély nyomokat benne.
– Egy buliban voltunk a barátnőimmel a Balaton partján, amikor összejöttünk pár helyes fiúval. Az egyik kinézett magának, elhívott sétálni a partra, és ott történt meg… Utána még találkoztunk párszor, de a nyár végén végleg elköszöntünk egymástól.

– Nem érezted korainak – tizennégy évesen?

– Dehogy! A legtöbb barátnőm is túl van már az első együttléten. Nem olyan nagy ügy ez, csak a szülők fújják fel, mert féltenek bennünket a terhességtől. Én azonban tudok vigyázni magamra, óvszert használtunk. A fiú idősebb volt, és tapasztalt, figyelt arra, hogy nekem is jó legyen. Hangulatos este volt, kicsit ittunk is, és nem esett rosszul, ami történt, de nem is volt különleges.

– Nem gondoltál arra, hogy esetleg várnod kellene, amíg igazán szerelmes leszel?

– Csak a dédanyáink idejében kellett szűzen férjhez menni, ma már ez nem divat. Ha jólesik a szeretkezés, miért ne?

„A szüzességem ajándék a páromnak”

Bár egy húszéves lány korántsem számít öregnek, aki ennyi idős korában még nem ismerkedett meg a testi szerelemmel, arra manapság a legtöbben furcsán néznek. Vagy azt hiszik, hogy vallási okokból tartóztatja meg magát, vagy azt, hogy valami nincs rendben vele. Évire azonban egyik sem igaz.
– Nekem egyszerűen belső meggyőződésből fakadt az a választásom, hogy csak annak adom oda a szüzességem, aki életem párja lesz – meséli a főiskolás lány. – Tinikoromban persze jó néhány buliban voltam én is, és randizni is eljártam, de nagy csalódásként ért, hogy a fiúk többsége azonnal meg akart kapni, majd eldicsekedni velem, mint valami trófeával. Én nem akartam egy lenni a sok közül, és nem is voltam még elég érett a szerelemre.

– Már érettnek érzed magad?

– Soha nem bántam meg a döntésemet, és megérte várni! Néhány hónapja boldogan élek a régóta várt nagy szerelmemmel. Ő lesz az, akinek odaajándékozom a szüzességem.









Nem lehet elég korán kezdeni – a beszélgetést?

– Az egyik ismerősöm már tizenkét évesen elkezdett a lányával beszélgetni a szexről – tudván, hogy manapság egyre korábban kísértésközelbe kerülnek a csajok.


– Ezt abszolút jó taktikának tartom – válaszol dr. Somogyi Andrea pszichiáter. – Akkor is, ha ennyi idősen a kislányok még húzódoznak, amikor az anyukájuk „fel akarja világosítani” őket – egyébként javaslom, hogy kerüljék ezt a rémisztő kifejezést! Viszont biztos, hogy ők maguk is érzik, egyik pillanatban még gyerekek, a másikban pedig igazi nők. Elképzelhető, hogy egy tizenkét éves még nem mindig tud mit kezdeni a nőiességével, a nemiséggel, de a bogarat nem árt a fülébe ültetni. Tisztában kell lennie azzal, hogy anyjával nyíltan lehet beszélni a szexről. Ha bármi kérdése van – akár egy hónap, akár egy év múlva –, azt bátran felteheti, és tudja azt is, ha bajba kerül, a szülei mellette állnak.

– Miként lehet erről a témáról úgy beszélni a „gyerekkel”, hogy annak eredménye is legyen?

– A szülőnek szembe kell néznie azzal, hogy a gyereke abba a korba ért, amikor igenis érinti a szexualitás. Ez egy más generáció, igen, velük minden hamarabb történik meg, mint a szülők idejében. Ha ezt elfogadja, már az is előrelépés – és akkor már tudnak partnerként beszélgetni. A lényeg nem a szaftos részleteken van, hanem a bizalommal teli légkör megteremtésén kettőjük vagy hármójuk között.

– Egy barátnőmnek a nővére adott útmutatást: tizennégy évesen a kezébe nyomott egy óvszert, és a lelkére kötötte, hogy ez mindig legyen nála, mert bármi történhet.

– Ez is egy módszer, és nem is annyira rossz. Ha ott az óvszer egy lány táskájában, az duplán megvédi: egyrészt a nem kívánt terhességtől és a fertőzésektől, másrészt miután hurcolja magával, piszkálja a fantáziáját, és a szex-ügy átgondolására ösztönzi. Nem éri majd felkészületlenül az a bizonyos nyári este, a mamindentkipróbálok-hangulat…

– Hogyan „számíthatjuk ki” az optimális időt a szüzesség elvesztésére?

– Azt kellene végiggondolniuk a lányoknak, hogy ha húsz év múlva a saját gyerekükkel beszélgetnek arról, miként is történt meg velük, akkor vajon el merik-e majd mesélni az igazat. A vállalható érzelmi pillanat – az az optimális idő.

A teljes cikk a 34. héten, augusztus 23-án megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top