Spermadonor kerestetik!

Csak apának kellesz

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Amikor elõször mesélte valaki, hogy társ híján „baráti segítséggel”, vagyis „spermadonorral” tervezi anyává válását, megrökönyödtem. Azóta több harmincas nõtõl hallottam: "csak a gyerek kell"!

A harminckilenc éves Adrienn túl van néhány nagy szerelmen és nagy csalódáson, s több mint négy éve társtalan. Mint mondja, keresgél, de úgy érzi, nincs hol párt találnia, mert szórakozóhelyre nemigen jár, a kollégái nősek, és a baráti körében sincsenek szabad férfiak. Az elmúlt évek során megismerkedett néhány fiúval, de már néhány randi után egyértelművé vált számára, hogy nem illenek egymáshoz. Aki tetszene neki, az foglalt, így a kör bezárult, az évek pedig rohannak.

– Sokat gondolkodtam azon, mi lesz velem – meséli. – Nem akarok letenni arról, hogy anya legyek, és ennek most van esélye, míg egy nagy szerelem akár tíz vagy húsz év múlva is betoppanhat az életembe. Eldöntöttem: társ nélkül is vállalom, most az anyaság a legfontosabb az életemben!

Adrienn tudja, sokan az ő helyében megismerkednének valakivel, együtt töltenének pár éjszakát, hátha teherbe esnek, azután továbbállnának, hiszen a céljukat elérték. Szerinte azonban ez a lépés tisztességtelen lenne a férfival, önmagával és leendő gyerekével szemben is.

– Úgy döntöttem, hogy „szerződést” kötök – néz rám elgondolkodva. – Azaz: keresek egy ismerőst, akinek nyíltan elmondom, mire kérem, aki felnőttként vállalja, hogy ezért a célért tölt velem néhány órát havonta, a fogékony időszakomban, magyarán, aki segít rajtam úgy, hogy tudja is, mire „használom” őt. Olyan férfira gondoltam, aki régóta ismer és tudja, nem fogok tőle tartásdíjat kérni, és a kicsi sem viselné a nevét. Aztán később, amikor a gyerek nagy lesz, megosztjuk vele a titkot, hiszen joga van tudni, hogy ki a vér szerinti apja.
Adrienn, mint lehetséges apajelölteket, kiválasztott két férfit: egyik korábbi kollégáját és egy srácot, akivel régebben együtt járt. Mint mondja, az is fontos szempont számára, hogy a gyereke apja jó ember legyen, olyan, akit nemes jellemnek tart.

Szerződéskötés és visszalépés

– Biztosra akartam menni, ezért választottam két fiút – ha az egyikük nemet mond, talán a másik nem utasít el – fűzi tovább a szót Adrienn. – Külön-külön leültem velük beszélgetni, és elmondtam, mit szeretnék. Egyikük sem lepődött meg különösebben, sőt, mintha felvillanyozta volna őket a lehetőség, nem az, hogy szeretkezni fogunk, hanem az, hogy felelősség nélkül, de mégis segíthetnek. Egyikük harminckét éves, a másik negyven feletti, családos. Utóbbi dilemmázott egy kicsit a családja miatt, de ismert annyira, hogy tudta: minden helyzetben őszinte vagyok, és – mivel régen együtt jártunk – abban is biztos volt, hogy nem akarom átverni. Ráadásul emberileg nagyon szeret. A fiatalabb srác mondott előbb igent, így vele vágtam bele.

Elindult tehát a „babaprojekt”, ahogy Adrienn nevezi. Három alkalommal minden működött az elképzelés szerint, együtt voltak peteérés idején, de Adrienn nem esett teherbe. A negyedik alkalommal viszont a srác húzódozni kezdett.

– Kibökte: bántja, hogy csak „arra” kell. Tovább kell lépnem, nincs időm arra, hogy ezen hosszasan lelkizzünk. A másik jelölt viszont szintén kezd kihátrálni, úgy látom, kicsit megijedt. Patthelyzet alakult ki, nem tudom, hogyan tovább, hogyan találhatnék olyan férfit, aki megért, és aki vállalja azt, hogy ő most „csak” erre kell nekem, de aki, ha akar, jó apja lehet a gyerekemnek, ha nem akar, akkor akár nem is kell, hogy valaha lássa a kicsit. Korrekt vagyok, a terv szerintem jó, de az emberi tényezőket nem lehet kiszámítani… Még mindig az őszinteségben hiszek, keresgélek, hátha találok olyan szimpatikus férfit, aki segítene… Jó lenne, ha sorstársakkal, hozzám hasonló helyzetű nőkkel is találkozhatnék, talán a Nők Lapja segítségével, akik elmondják, ők mit tettek vagy tesznek hasonló helyzetben.

– Nem lehet, hogy „donor” helyett inkább társat kellene keresned? – kérdezem.

– Arra nincs időm. Gondolj bele, mire megismerkedünk, randizgatunk, s eljutunk odáig, hogy esetleg szerelembe esünk, majd kipróbáljuk az együttélést, eltelhet legalább egy-két év. És mi történik, ha mégsem működik a kapcsolatunk?
Elmegy néhány év újra az életemből, és ugyanott leszek, mint most…

(Később megkerestem telefonon Adrienn harminckét éves „jelöltjét”, aki annyit mondott: átgondolta a dolgot, és bár szívesen segítene neki, sőt, kimondottan élvezi a társaságát, mégsem tud mit kezdeni a helyzettel, bántja őt, hogy Adriennek „technikailag” van szüksége rá…)

Önök mit gondolnak a témáról? Olvasóink és az érintett nők (és férfiak) véleményét levélcímünkre vagy az e.fejos@sanomabp.hu e-mail címre várom.

A teljes cikk a 29. héten, július 19-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.


Olvass bele a Nők Lapja e heti számába!

• Kapócs Zsóka csörtézett  Szegő Andrással »
• Bodrogi Gyula Napoleontól Stopli bácsiig »
• "Picit sötét a jövőképem" »
• Az asztmás gyerek is focizzon »
• Könnyű nyári egytálak » 
Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_620502 2011-12-20 10:40

Köszi:)

Igyekszem, nehogy végül a spermabankban kössek ki;)

Torolt_felhasznalo_425455 2011-12-20 06:39

Köszönöm!

Ha nem is ilyen szemellenzősen mint tűnik, de neked is összetartót kívánok!

Torolt_felhasznalo_620502 2011-12-19 15:06

Szerintem pont egyik példa se túl jó, hiszen az állattenyésztés során nem azért tudják az emberek az állatok őseit hetedíziglen, hogy szegény kis kölyök ne legyen gyökértelen, hanem hogy nagyobb eséllyel tennyésszenek ki a saját céljaikra leginkább megfelelő állatokat. Így jön létre a hússertés, a retikülnyi méretű kutya, a leggyorsabb versenyló... (Ráadásul a lovak esetében sokszor maga a megtermékenyítés is emberi beavatkozással történik, mert az állatok megsérülhetnek a nász során.) Aztán az esetleges légzési nehézséggel küszködő csöppnyi kutyát vagy a guvadt szemű macskát senki sem kérdezi, hogy örül-e a tiszteletet parancsoló, ám belterjes családfának, vagy szívesebben vett volna egy korcs szülőt, lényeg, hogy jól el tudják adni...

A multikultival pedig am block nem értem, mi a baj, szerintem jó dolog, hogy kinyílt a világ, több ember számára van lehetőség utazásra, más kultúrák megismerésére, nyelvtanulásra...

De végül is tök mindegy, ettől függetlenül értem, hogy mit akartok mondani. Én is köszönöm a beszélgetést, és attól függetlenül, hogy nem vagyok veletek egy véleményen, még tök jó volt olyan családról olvasni, mint manóé:)

Torolt_felhasznalo_425455 2011-12-18 18:58

A gyökértelen emberek veszélyesek, őket darálja be elsőként a multikulti és ez valahol érthető. Ők is tartozni akarnak valahová.

 

Nem furcsa, hogy ha kutyát vagy sertést vagy lovat tenyésztek, akkor tudni kell a felmenőket nem tudom hányadíziglen, ám azt gondoljuk, hogy az ember lazán elvan gyökerek nélkül.

 

 

 

Lehet, hogy én nem tudom ennyire jól megfogalmazni??? ez a két dolog ami miatt nem értem.......!

Torolt_felhasznalo_425455 2011-12-18 18:55

Az a gond, hogy ezek, akik kalandorok lettek, a szüleik példáját követik.

Egyszerűbb egy társat lecserélni, mint beletenni a kapcsolatba. nem keveset. Ez ilyen. 

Tudod sajnos én azt látom, már nem csak társ, a gyerek sem kell.  Ha már megszületett ki van pipálva.

Igazából ragozhatjuk. Igen ebben a világban kell boldogulniuk.

Tegnap este beszélgettem a fiam barátnőjének az apjával. Még a szó tiszta értelmében barátok, pedig akár korukból adóan túl lehetnének a beavatáson.

Azt mondta: azért jöhet a lányom hozzátok, mert nálatok is rendben van otthon minden. És igen, bármikor itt aludhat.  Megtalálják egymást. Úgy veszem észre, a barátaink húszon éves gyerekei is. tudják, hogy lehidalnak az emberek, hogy 21 és 23 évesen összeházasodnak. Gyereket is szülnek. 3, 4 is egy családban, még a gazdasági válság idején is. Még én is elgondolkoztam ezen, mert ma már én se biztos, hogy mernék 3at szülni. (örülök, hogy nem most kell döntenem, mert életem végéig boldogtalan lennék miatta) 

Azt mondták, hogy olyan családi közösségekben vannak benne, amelyeknek elképesztően nagy a megtartó, összetartó ereje. Ilyen is van, még ma is. A többi pedig bulizik. 

 

Hallottam én is a minap egy 30 körüli lánytól: van két diplomám, két nyelvvizsgám. Tulajdonképpen projektekben élek. De most már nincs több projekt. Aha. Most jönne  a babaprojekt. Egy szóval nem mondom, hogy könnyű. Nem szeretnék társat keresni manapság. 

Köszönöm a beszélgetést!

Torolt_felhasznalo_620502 2011-12-18 14:01

Nem akartam rátok tukmálni az "éljen a spermabank" dolgot, csak kiváncsi voltam a véleményetekre (mivel a magamét ugye ismerem):)

 

A mi lenne ha... felvetés egyelőre tényleg nem aktuális nálam se, csak elgondolkodtam azon, hogy nevelhetsz te akármilyen értékrendet a gyerekedbe, ha a kortársai teljesen mást követnek, neki abban a világban kell majd boldogulnia, nem pedig a szüleiében. Ergo hiába akar egy lány családot, gyereket, ha nincs fickó, aki elveszi, mert drágám, eszem ágában sincs lekötni magamat, én kalandor típus vagyok, most inkább még kiélném magam, utazgatnék...

Sok harmincas barátnőm van, akinek nincs párja, se gyereke, pedig szeretnének mindkettőt, egyik sem ostoba, beképzelt, vagy világ csúfja.  Egyelőre zabigyereket nem vállalnának, de ahogy telik az idő, ki tudja. A harmincas fiú barátaimnak viszont egyöntetűen eszük ágában sincs megnősülni, gyereket pláne nem akarnak (kivéve az én páromat, kopp-kopp).

Torolt_felhasznalo_495813 2011-12-17 23:13

Ő mindig arról álmodott, hogy bárcsak örökbe fogadták volna, és soha nem tudta volna, kik a szülei.

 

 

Nagyon szomorúak ezek az egyéni tragédiák, rossz sorsok, ám az ismerősöd véleménye is csak a megélt borzalmak hatására ez.

Nagyon jól tudjuk, hogy az örökbefogadott gyerekek elkezdenek kutatni szüleik után, nem ritka az sem, amikor az örökbefogadó szülők eltitkolták az örökbefogadás tényét, és az ha kiderül, annyira becsapva érzi magát a gyermek, hogy otthagyja őket, vagy összetörik lelkileg vagy hasonlók.

 

Eléggé gyökértelen világot élünk, nem véletlen ez a sok meghasonlott ember sem.

 

A spermadonorság intézménye is beleillik a képbe: ez egy szolgáltatás.

 

Nem volt időd főzni? Rendelj pizzát!

 

Nem volt időd, lehetőséged párkapcsolatot létrehozni, de mégsem akarsz gyerek nélkül maradni? Irány a spermabank!

 

Számomra ezek idegen dolgok, elképzelhetetlenek.

Nyilván mindenki a saját tapasztalataiból merít elsősorban, de nem kizárólag.

 

A gyökértelen emberek veszélyesek, őket darálja be elsőként a multikulti és ez valahol érthető. Ők is tartozni akarnak valahová.

 

Nem furcsa, hogy ha kutyát vagy sertést vagy lovat tenyésztek, akkor tudni kell a felmenőket nem tudom hányadíziglen, ám azt gondoljuk, hogy az ember lazán elvan gyökerek nélkül.

 

Egy-két negatív példa, amikor nem törődnek a szülők vagy csak az egyik szülő a gyerekkel, az még nem rengeti meg ezt az intézményt, mert attól, hogy nem foglalkozik vele, attól még LÉTEZŐ, ISMERT  személy, nem kell róla hazudni. Ettől függetlenül tragédia persze, ha egy apa nem törődik a gyerekével.

 

Olyan feltevésekkel, hogy mi lenne ha, hogy lenne ha, nem tudok foglalkozni, mivel fölöslegesnek tartok minden ilyen jellegű agyalást. Majd gondolkodom rajta, ha aktuális lesz.