Életmód

Viszlát, dohányzás!

A dohányzás káros környezeted és saját egészségedre – hallod, nap, mint nap, és szeretnél már megszabadulni ettõl a szokásodtól. Ha megszületett az elhatározás, csak a kedvezõ idõpontot kell megtalálnod a leszokás elkezdéséhez.





Miért is dohányzol?
A legtöbben 15 és 20 éves kor között szoknak rá, amikor a cigizés egy viselkedési forma másolása, de nagy szerepe van benne a kíváncsiságnak is. Egy-egy cigaretta elszívása után az agyi véráramlás fokozódása miatt javul a szellemi teljesítőképességed, és aktívabbnak, frissebbnek érzed magad. További dohányzás után érvényesülnek a központi idegrendszert nyugtató hatások, mely felzaklatott lelkületed csillapításában nyilvánul meg. Azért, hogy a “komfortérzésed” meglegyen, egyre parancsolóbban kell a nikotin.
Olyan függőség, ami az alkoholistáknál és a kábítószereseknél kialakul, a nikotinistáknál nincs. A nikotinról le lehet mondani örökre, egyik pillanatról a másikra anélkül, hogy szervezeted károsodna.





Leszoksz vagy megszöksz?

Ha dohányos vagy és leszoksz, természetesen komoly hiányérzeted lesz. Hiányzik majd a dohányzás szertartása, a rágyújtás művelete. Eddig automatikusan gyújtottál rá minden étkezés után, amikor telefonáltál, kávéztál, alkoholt fogyasztottál, szeretkezés után, vagy amikor unatkoztál, stresszben voltál vagy koncentráltál. A leszokásra az a legjobb módszer, ha radikálisan csinálod. Tedd ki a cigit és a gyufát a táskádból, ne is legyen nálad. Ha kínálnak, bátran utasítsd vissza. Gyakori, valós panasz, hogy aki leszokott, hízásnak indul, és székrekedése lesz. A nikotin hat az emésztőnedvek elválasztására és a bélrendszer mozgására, ezért megvonásakor kialakulhat e két panasz. A hízást ésszerű diétával ellensúlyozhatod, a székrekedés ellen a rostdús táplálkozás, az aludttej- és joghurtfogyasztás hatékony.






Hogyan fogjunk hozzá?


Nikotinpótló terápia (Nicotin Replacement Therapies, NRT)
A bőrre helyezhető tapasz, tabletta, orrspray vagy inhaláló csökkentett adagban juttatják be a szervezetedbe a nikotint. Így könnyebb átvészelned az olyan megvonási tüneteket, mint a nikotin utáni vágyakozás vagy a hangulatváltozások.
Nicotinell TTS 10, 20, 30 mg – tapasz
NiQuitin CQ 7, 14, 21 mg transzdermális tapasz
Tabex tabletta – vényköteles

Egyéb pótlók
Alacsony dózisú nikotint tartalmazó cukorkák, kapszulák és rágógumik. Céljuk, hogy csökkentsék a cigaretta utáni vágyakozásodat, nem tartalmaznak ezüst-acetátot, így ízük sem kellemetlen.
Nicorette és Nicorette Mint 2 mg – rágógumi
Nicotinell Fruit ill. Mint – rágógumi

Ruhatár
Akár olyan melltartót is vásárolhatsz már, aminek a lelke egy sor illatkapszula, amelyek kellemetlenre változtatják a cigaretta ízét és enyhítik az elvonási tüneteket. A kapszulákban levendula- és jázminillat van, de emellett a melltartót átitatják folyékony titánnal is, hogy bomlassza a dohányfüstöt.
www.nemdohanyzo.lap.hu

Akupunktúra, hipnózis és lézer
Lézerrel stimulálják a leszoktatás, illetve elválasztás akupunktúrás pontjait. Egyes ilyen pontok a dohányzás iránti vággyal állnak kapcsolatban, mások a cigaretta íze által okozott örömmel, megint mások stimulálásával pedig csökkenthető a megvonás okozta idegesség, feszültség. A kúra során az étvággyal összefüggő pontokat is kezelik!
www.nefi.hu

A kudzu
A Pueraria Lobata, más néven ‘kudzu’ nevű kínai növénnyel végzett kísérletek azt mutatják, hogy a növényből nyert kivonat sikeresen alkalmazható mindenfajta függőség megszüntetését célzó kúra során. Por formájában napi 1-3 alkalommal fogyasztva a növény kivonatát 7 napon belül látványosan csökken, 14 napon belül pedig megszűnik a cigaretta utáni vágy.
Nicobrevin 10, 14 mg nikotinmentes kapszula

Elektromeridián-módszer (EM)
Megszünteti a nikotinéhséget, fájdalommentes, rövid ideig tart a kezelés (kb. 20 perc), nincs mellékhatása (az étvágy sem nő utána), személyre szóló kezelés (a program figyelembe veszi azt, hogy mióta, milyen gyakran dohányzol, mennyire telített kátránnyal a tüdőd)
www.antinocotin.hu

Mora therápia
A biorezonancia elvén működő berendezés rendkívül hatékony segítséget nyújt számos olyan betegség diagnosztizálásában és gyógyításában, mely a konvencionális orvoslás számára nem hozzáférhető, illetve nem gyógyítható. A dohányzás iránti szenvedély leküzdésében világviszonylatban 70-80%-os sikert regisztráltak a berendezés alkalmazói.
www.medicentrum.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top