Aktuális

Vénusz, az égi fõszakács

Aki fõzés közben figyelembe veszi, hogyan változik a bolygók mozgása az égbolton, és ez miként befolyásolja szervezetünk tápanyag-beépítését, annak nemcsak a testsúlya lesz optimális...





… hanem javul a közérzete, és jobb lesz a teherbírása is. Az idei ősz “égi főszakácsa” a Vénusz, amely az asztrológiában az ínyencséget, az ízek élvezetét, a tálalás szépségének fontosságát, és az eddig nem kóstolt étkek kipróbálását is jelképezi. Összeállításunkban úgynevezett vénuszi ételek receptjei szerepelnek, amelyeknek nemcsak az elfogyasztása, hanem a készítése is örömet jelent.

2004. augusztus 27-étől szeptember 20-áig

Hús: vadhúsok, sertés
Zöldségek: paradicsom, káposzta
Gyümölcsök: szőlő, alma, szilva
Fűszerek: édeskömény, szegfűszeg





Sertéskaraj almakéregben


1 óra 40 perc
710 kcal

Hozzávalók 4 személyre: 1-1 kg fejes káposzta, savanyú alma és kicsontozott sertéskaraj, 7,5 dkg cukor, 2-3 darabka fahéj, 1 ek. citromlé, só, őrölt bors, 10 szegfűszeg.

80 dkg meghámozott és feldarabolt almát 2 dl vízben a cukorral, a fahéjjal és a citromlével pépesre párolunk. Ezután kivesszük a fahéjat, az almát durva szitán áttörjük. A fejes káposztát apróra vágjuk, a maradék almát is meghámozzuk, cikkekre szeleteljük, és összepároljuk. A húst sóval, borssal meghintjük, a szegfűszegekkel megtűzdeljük, zsíros részével felfelé tepsibe tesszük, vizet öntünk alá, és 180 fokon, 90 percig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből, a kihűlt almapéppel megkenjük, visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük (kb. 30 perc). A káposztás almával körítve tálaljuk.

Szeptember 21-étől október 15-éig

Húsok: galamb, kacsa, bárány
Zöldségek: bab, csicsóka, erdei gombák
Gyümölcsök: meggy, mangó, ringló
Fűszerek: fokhagyma, frissen őrölt fekete bors





Töltött galamb tokaji mártással


110 perc
520 kcal

Hozzávalók 4 személyre: 6 szelet toastkenyér, 30 dkg aszalt gyümölcs (datolya, füge, papaja, mangó, barack), 2,5-2,5 dkg pisztácia és fenyőmag, fél fej kelkáposzta 2-2 dl tej, tokaji szamorodni (száraz) és húsleves (leveskockából), 2 tojássárgája, só, őrölt bors, szerecsendió, 4 tisztított házigalamb, 4 ek. olívaolaj + étolaj a burgonya sütéséhez, 1,5 dl tejszín.

A kenyeret és az aszalt gyümölcsöt kockákra, a pisztáciát és a fenyőmagot durvára vágjuk, a kelkáposztaleveket sóval ízesített kevés vízben 2 percig főzzük. A felforralt, kihűlt tejhez hozzáadjuk a tojássárgákat, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és simára keverjük. Ehhez adjuk a kenyérkockákat, a gyümölcsöt, a magvakat, és 10 percig kislángon összefőzzük. Ha kész, kihűtjük, a galambokba töltjük. A töltött szárnyasokat az olajjal kikent tepsibe tesszük, és a kelkáposzta-levelekkel ropogósra sütjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és olajban pirosra sütjük. A pecsenyelét lábosba öntjük, a borral felöntjük, beforraljuk, majd sűrű szitán átszűrjük. Ezután hozzáadjuk a húslevest és a tejszínt, majd készre főzzük. A galambokat félbevágjuk, a kelkáposzta-levelekkel, a sült burgonyával és a tejszínes mártással tálaljuk.

>> Itt következik a II. rész!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top