Aktuális

Fûre-fára allergiásak vagyunk

Magyarországon legalább egymillió ember szenved – szezonálisan, esetleg egész évben – allergiás náthában. Nyár közepétõl õsz végéig különösen nehéz idõk járnak a pollenallergiásokra, hiszen virágzik a parlagfû és a feketeüröm, amelyre nagyon sok ember túlérzékeny.





A megfelelő gyógyszerek szedése csak a kezelés egyik része, a másik – legalább ennyire fontos – a védekezés az allergiát kiváltó anyaggal szemben. Az allergia azt jelenti, hogy a szervezet túlérzékeny valamilyen anyagra, amellyel találkozik. Az allergiás nátha a lakosság legalább tíz százalékát érinti. Szezonálisan, időszakosan is felléphet, de sokaknál egész évben tart. Utóbbiak általában nem a növények pollenjeire túlérzékenyek, hanem a környezetben, esetleg a lakóhelyen lévő különféle anyagokra, például a lakásban lévő poratkák ürülékére. A szezonális allergiás nátha (közismertebb nevén szénanátha) viszont bizonyos virágporok, pollenek jelenlétéhez kötődik, tehát ha valaki valamely fa, fű vagy gyom pollenjére allergiás, csak akkor szenved a betegségtől, amikor ez a pollen a levegőben van. A szénanátha elsősorban szem- és torokviszketést, orrdugulást, tüsszögést, valamint vizes orrfolyást okoz.

A megfázásos nátha általában két hét alatt lezajlik, ám a szénanátha rendszerint nem szűnik meg ennyi idő alatt, ezért a betegek nagy része végül felkeresi az orvost. A szakember a klinikai kép alapján valószínűsíti a diagnózist, ám biztos eredményt a bőrpróba és a többi allergiateszt ad.

– Allergiás nátha már gyermekkorban is kialakulhat, sőt, az ilyenkor fellépő szénanátha gyakran társul asztmával is, ezért a kis páciensek fokozott orvosi ellenőrzést igényelnek – mondja dr. Helfferich Frigyes, az Országos Gyógyintézeti Központ Szabolcs Utcai Kórházban működő Fül-Orr-Gégészeti Osztály adjunktusa. – A gyermekkorban jelentkező allergiás nátha azonban a későbbiekben, az immunrendszer fejlődése során javulhat. Leggyakrabban a fiatal felnőttek szenvednek erős allergiás tünetektől, és idős korra megszűnhetnek a panaszok.


Kárt okozhat az “öngyógyítás”!







Dr. Helfferich Frigyes fül-orr-gégész
A légúti allergiához társuló orrfolyás, orrdugulás nagyon kellemetlen, ezért a betegek egy része – ahelyett, hogy orvoshoz fordulna – a “szokványos” orrcseppektől vár segítséget.
A fül-orr-gégész szerint az orrdugulás elleni lohasztó orrcseppek tartós használata nem tanácsos! Ezek ugyanis arra valók, hogy a fertőzéses eredetű nátha kezelése során lehetővé tegyék az orrüreg szellőzését és az orrváladék kiürítését. Fontos tudnivaló, hogy két-három hétnél tovább nem ajánlott használni a lohasztó orrcseppeket, mert tartós használat esetén degeneratív folyamatok kezdődhetnek meg az orrnyálkahártyán. Feltétlenül érdemes tehát orvoshoz fordulni, és az általa előírt, korszerű, allergia ellen kifejlesztett gyógyszereket alkalmazni.

Fűre-fára allergiásak vagyunk – II. rész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top