Aktuális

Fûre-fára allergiásak vagyunk – II. rész

Tanácsok pollenallergiásoknak

Az allergia nem gyógyítható, de bizonyos életmódi változtatásokkal és speciális kezeléssel tünetmentessé tehető. Az alábbiakban Helfferich doktor segítségével körüljárjuk, hogyan előzhetik meg, illetve, hogyan csökkenthetik a szénanáthában szenvedők a tünetek kialakulását. Fontos tudni, hogy ha a beteg kevesebb pollennel “találkozik”, akkor akár harminc-negyven százalékkal is csökkenhetnek a tünetei!

•  A legtöbb allergia elleni gyógyszer megelőző hatású is! E hatás elérése érdekében a páciens már a pollenszezon előtt kezdje el használni, és egész szezon alatt alkalmazza a készítményt, amelyet természetesen az orvos rendelt számára. Ne próbálkozzunk olyan gyógyszerrel, amelyet betegtársunk ajánlott, hiszen ezzel akár ronthatunk is az állapotunkon!

•  A szénanáthások számára legfontosabb a védekezés. Aki e betegségben szenved, ne mezőn sátorozzon, hanem, ha teheti, inkább hegyvidéken vagy tengerparton töltse a szabadságát!

•  Ha a beteg hosszabb autóútra indul – de akkor is, ha a városban vezet –, ne nyissa ki az ablakokat, és lehetőleg ne használja a szellőzőrendszert, hanem inkább időnként szellőztesse ki alaposan az autót, majd húzza fel az ablakokat! A pollenérzékenyek számára védelmet jelent, ha pollenszűrőt szereltetnek kocsijukba.



•  A betegek naponta többször mossanak arcot és kezet, és mindennap mossák meg a hajukat, mert így “megszabadíthatják” magukat a virágportól!

•  Bármilyen kellemes illatúak is a napon, a szabadban megszáradt ruhák, a szénanáthások ne a szabadba teregessenek, hanem inkább a lakásban szárítsák kimosott ruhaneműiket! Ez természetesen az ágyneműre, a törölközőre és minden olyan textíliára vonatkozik, amellyel kapcsolatba kerülnek.

•  Ha már tudja az illető, hogy melyik növény pollenjére túlérzékeny, figyelje a médiában a napi pollenjelentést, és lehetőleg alacsony pollenmennyiségű időszakban induljon biciklitúrára, kirándulni!

•  Szeles, napos időben általában magas a levegő pollentartalma, a legkellemetlenebb időszak pedig a délután. A pollentartalom estére csökken, ezért a virágpor-allergiások lehetőleg esténként szellőztessenek!

•  Nyaraláshoz, utazáshoz akkor is vigye magával a gyógyszereit a beteg, ha olyan helyre indul, ahol általában nem található az a növény, amelynek virágporára allergiás, mert akár új allergénnel is találkozhat, s ez elronthatja a nyaralását!










Virágzási szezonok


Aki a gyomokra túlérzékeny, július végétől küszködhet az allergiás náthával. Július végén kezdődik a – parlagfűhöz hasonlóan – rendkívül allergizáló feketeüröm pollenszezonja. A parlagfű virágzása általában augusztus közepén éri el a csúcsot, ám a parlagfűszezon október-novemberig is elhúzódhat. Sokszor maguk a szénanáthás betegek kezdik el a növény irtását, pedig számukra ez egyáltalán nem ajánlott, hiszen így közvetlen kapcsolatba kerülnek a gyommal, és csak erősödnek a tüneteik. Az egészségesek a virágzó parlagfüvet is lekaszálhatják, de érdemes inkább virágzás előtt megkezdeni az irtást.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top