Aktuális

Csodavárók, kételkedõk, keresgélõk – II. rész

A bizonytalanság mágiát szül







Hraskó Gábor
– Az emberi magatartást kutató tudósok azt a felfedezést tették, hogy a misztikum minden olyan élethelyzetben törvényszerűen előkerül, amikor bizonytalan, az értelmünkkel uralhatatlan helyzetekbe kerülünk – mondja Hraskó Gábor. – Új-Guinea partjainál, a Trobriand-szigetek lakóinál figyelte meg egy antropológus, hogy minél kijjebb merészkedtek a szigetlakók a tengeren, a halászathoz kötődő babonás szertartásaik annál bonyolultabbá váltak. Ahogy egyre kiismerhetetlenebb és befolyásolhatatlanabb lett a környezet, és az elemeknek kiszolgáltatottabbak ők, úgy találták magukat a mágia sűrűjében. Az embert a tehetetlenség nyomasztja leginkább, és ilyenkor a mágikus aktusokkal nyugtatgatja magát, úgy érezvén, valamit mégis tett a dolgok jó irányba fordítása érdekében.


Régen szívvel élt, ma hittel

Palcsó Brigittával másfél évvel ezelőtt találkoztam utoljára. Abban az időszakban zárta le a házasságát, és kezdett új életet kettesben a kisfiával, Milánnal. Akkor említette, önismereti folyamat közepén van, és minél jobban megismeri önmagát, annál jobban képes megoldani a problémáit. Azt is mondta, hogy van segítsége: Sághy Enikő önismereti tanácsadó, akit “látónak” is nevezhetne.







Palcsó Brigitta egy magánéleti krízis után Sághy Enikő segítségével teremtett harmóniát magában
Mostanra Brigi harmonikusnak és kiegyensúlyozottnak látszik. Enikővel való találkozásáról, Enikő módszeréről könyvet ír, amelyet decemberben szeretnének megjelentetni.

– Kolléganőm hozott össze annak idején Enikővel – meséli Brigitta. – Nyolchónapos terhes voltam, amikor először nála jártam, érdekelt, ki ez a kis ember a hasamban. Elbeszélgettünk, és legközelebb akkor kerestem meg őt, amikor magánéleti probléma nyomasztott.

– Az ezotéria az önismeret eszköze, amellyel az ember – spirituális képességeit felismerve – önmagát megvalósíthatja. – mondja Enikő. – A cél Felsőbbrendű Énünkkel való kapcsolódás, “ősvalónk” megnyitása, a bennünk lévő képességek, a feltétel nélküli szeretet kibontása. A hozzám forduló ember energiaszintjét növelem, és ő így képes lesz rálátni önmagára. Ekkor ismeri fel problémáinak ok-okozati összefüggéseit és a megoldást, a “kioldást”.

Brigitta hisz önmagában, a másik emberben és abban, hogy a gondokon csak szeretettel lehet úrrá lenni.

– Rájöttem – mondja –, hogy régebben csak a szőnyeg alá söpörtem a problémáimat. Azóta, hogy megismertem magam, mindent meg tudok oldani. Tudatosan haladok a bölcsesség felé vezető úton. Az a lényeg, hogy az ember higgyen önmagában és a kezébe vegye az életét. Ma már igazán képes vagyok a boldogságra! Korábban szívvel éltem az életemet, most pedig hittel élem.








Ruszinkó Krisztinának biztonságot ad a tudat, hogy mindig kaphat segítséget az angyaloktól
Találkozás egy angyallal


Ruszinkó Krisztina kislánykorában olvasott elsőször egy ezotériával foglalkozó cikket, azóta érdekli a téma.

– Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy valaki betakar, nem fizikailag, hiszen egyedül voltam. Másik éjjel mintha valaki megérintette volna a vállamat. Tetőtől talpig forróság járta át a testemet, mintha a Napban fürödnék. Ebbe a boldogságba aludtam bele. Akkor kezdtem sejteni, hogy angyalok segítenek bennünket – ma már tudom, hogy így van. Mindenkinek vannak angyalai, csak a legtöbben nem hisznek bennük. Néha úgy érzem, elhagytak az angyalaim, de a parapszichológusom szerint ilyenkor is velünk vannak, csak mi elzárjuk magunkat tőlük. Ilyenkor ki kell tisztítani a feléjük vezető energiacsatornáinkat.
Ha csak feleannyira tudnánk szeretni mi, emberek egymást, mint ahogyan az angyalok szeretnek bennünket, nem lenne annyi háború, éhség és káosz. Én sem tudok mindenkit szeretni, de remélem, idővel megtanulok. Az emberek közt is léteznek angyalok. Van egy idős asszony, akivel szinte mindig akkor futok össze, amikor magam alatt vagyok. Elég csak rágondolnom, és pár perc múlva felbukkan az utcasarkon. Ha vele beszélgetek, mindig megnyugszom, feltöltődöm, annyira sok energia van benne.








Csernó Ági csak egyszer ment parapszichológushoz, és úgy érezte, megváltozott
Hitetlenből hívő?


Csernó Ági harmincéves médiamenedzser is fölkeresett egy parapszichológust, mert elégedetlen volt magával.

– Nagy hibám, hogy nem vagyok elég nyitott az emberekre – mondja. Saját bevallása szerint nem hisz a tenyérjósokban, a kártyavetőkben és a transzcendens lényekben.

– Amióta parapszichológushoz járt, a barátnőm nyitottabb, vidámabb lett. Az első, kétórás beszélgetés után kellett eldöntenem, járok-e kezelésekre. Megnyugtató volt a közelsége, az, ahogy kezet fogott velem, bár kicsit kételkedtem az egészben. Végül úgy döntöttem, kipróbálom. A kezelés alatt, amely tulajdonképpen karmikus oldás, a parapszichológus fogta a kezem, kérdéseket mormolt, amelyekre nem kellett válaszolnom, mert – ahogy mondta – az izomrezdülések továbbítják a tudatalattim válaszát. Nem tudom, hogyan működik a kezelés, csak egyszer voltam nála, de ez is elég volt ahhoz, hogy megváltozzam: azóta nyitottabb, elfogadóbb, toleránsabb vagyok.


Mindenki a függöny mögé akar nézni


Izing Klára asztrológus szerint azért fordulnak sokan az ezotériához, mert az Uránusz bolygó, amely hétévente vált állatövi jegyet, idén átért a Halak jegyébe. Ennek hatására felerősödik az emberekben a bizonytalanság. Mindenki szeretne bekukkantani az élet színpada mögé, föllebbenteni a titkokat takaró függönyt, megismerni a sorsát. Ahogy nő az igény a misztikus “válaszokra”, úgy hígul fel a szakma. Rengeteg a botcsinálta jósnő, kártyavető, szellemidéző. Teszteljük asztrológusunkat, javasolja Izing Klára. Ha megkérdezi, hogy hány órakor születtünk, és elfogadja a “bemondott” időt, akkor meneküljünk. Ugyanis az emberek ritkán tudják pontosan, mikor születtek. A jó asztrológus a bemondott idő alapján felrajzolja a képletet, felsorolja a megtörtént fontosabb életeseményeinket, ezt összeveti a valósággal.

Vannak emberek, akikről azt hisszük, hogy sikeresek, boldogok, és irigyeljük őket. Pedig mindenkinek vannak félelmei. Például senki sem gondolná, hogy az egyik multi cégnél, magas beosztásban dolgozó férfi bizonytalan személyiség, aki minden fontos döntése előtt felhív.

Pár hete komoly műtét előtt álló, kétségbeesett asszony keresett meg: a nagyhírű professzor hirtelen szabadságra megy, mondta, mégsem végzi el a műtétjét, a helyettesítő fiatal sebészben nem bízik, a beavatkozás viszont halaszthatatlanná vált.

Elemeztem a születése, a kórházba kerülés és a műtéti időpontokra készített horoszkópokat. A képletek azt mutatták, hogy nem lesz semmi gond, mindegy, hogy ki végzi az operációt. Végig esemeseztünk, amíg a kórházban volt, és hál’istennek, minden rendben ment.

Klára azt mondja, nagy felelősséget érez a ügyfelei iránt. Ha valami rosszat lát, nem zúdítja azonnal a nyakukba, finoman felhívja rá a figyelmüket, hozzátéve, milyen elkerülési lehetőséget kínál a sors. Aztán vagy elfogadják, vagy nem…


“Nem tudtam egyedül megoldani”








Simon Gabriella: …régóta szerettem volna kicsit >>beszabályozni önmagam
– Kos vagyok, meggondolatlan természetű – kezdi Simon Gabriella kozmetikus – régóta szerettem volna kicsit “beszabályozni” önmagam, tudatosan és nem indulatból élni. Hevességem miatt sok konfliktusom volt az édesanyámmal is, aki a szöges ellentéte az én akaratos, magabiztos természetemnek. Ötször is átgondolja, mielőtt kimond valamit. Huszonhét éves koromig sokat veszekedtünk emiatt. Egy asztrológus összevetette a horoszkópjainkat. Segített rálátni azokra a gesztusokra, amelyeknek én egyáltalán nem tulajdonítok jelentőséget, ő viszont igen; amelyekkel akaratlanul megbántom őt. Tanácsokat adott, hogy apró figyelmességekkel miként vonjam be az édesanyámat az életembe. Azóta sokkal jobb a kapcsolatunk. Kiolvasta a horoszkópomból, hogy számomra a család, a gyerek nagyon fontos, és régóta keresem azt a partnert, akivel összeköthetném az életemet. Ez a keresgélés hosszú lesz, mondta, és nehéz lesz törvényesíteni a kapcsolatot.

A “diagnózis” igaz: hat évvel ezelőtt férjhez mentem volna, de az esküvőm előtt rájöttem, hogy megcsal a vőlegényem, így azonnal felrúgtam az egészet. Nagyon bizalmas a viszonyunk az asztrológusommal, megegyeztünk, hogy mindent elmond nekem, nem szépít, így fel tudok készülni a bajokra. Jártam már jósnőknél, látóknál, de bennük csalódtam. Ha beváltak volna az ígéreteik, már négy gyerekem lenne és egy boldog családom. De sajnos, nincs…


A jó boszorkány jó emberismerő


Hraskó Gábor biológus, aki számos fórumon előszeretettel lép fel a tudományos köntösbe bújtatott tévtanok ellen, azt mondja, a jósnők, boszorkányok nem hozzák különösebben dühbe. Amelyikük ügyes és jó emberismerő, az még éppenséggel használhat is az “ügyfeleinek”. Hiszen ha nemcsak mágiát csinál, hanem még jó tanácsot is ad, akkor épp abban segít, ami az embereknek a legnagyobb kínt okozza: ha nem tudnak dönteni, megmondja, mit kell tenniük. És ezzel hatalmas pszichés terhet vesz le a vállukról. Talán ugyanide jutott volna az illető, ha otthon földob egy érmét, de a hókuszpókusz misztikus ködbe vonja, ezáltal kívánatosabbá teszi a választott utat.








Popper Péter
Mindenki bizonyosságot akar


– Összesítő valláspszichológiát tanítok az egyetemen – mondja Popper Péter –, kezdetben mindig elmondom a hallgatóknak, hogy tőlem nem fogják megtudni, van-e Isten, vagy nincs, vannak-e angyalok, vagy sem. Tőlem azt lehet megtudni, hogy a különböző vallások mit tanítanak erről. Ezután csökken a hallgatók lelkesedése és létszáma, mert ők – mint mindenki – bizonyosságot akarnak. Tudom, hogy mindenki szeretne kapaszkodni valamibe, és sokan ezt gyorsan, olcsón akarják. Nem úgy, hogy elmélyednek valamiben évtizedeken keresztül, gyakorlatokat végeznek, hanem, ha van egy szabad hétvégéjük, elmennek, meghallgatják valamelyik guru előadását a “világ titkairól”, aztán ezt egy időre el is hiszik. Majd elmennek máshoz, ezután megint máshoz, de mégis mindig csalódnak. Nincs azzal semmi baj, ha valakiben felébred a szellemi nyugtalanság, elindul az útját megkeresni. Baj csak akkor van, ha a hely, ahová jár, függővé teszi őt a döntéseiben, a választásaiban, vagy ha ezáltal elmenekül az élet realitásai elől.







Sikerkönyvek


Az Elixír Könyvesboltban szinte minden, az ezotériával kapcsolatos tárgy és olvasmány megtalálható, a mandalaképektől kezdve az Édesvíz Kiadó sikerkönyveiig. A legkedveltebb olvasmányok témakörei: mágia és misztikum, lélekgyógyászat, asztrológia, reforméletmód és –táplálkozás, szerelem, szexualitás. A legismertebb szerzők: Müller Péter, Szepes Mária, Balogh Béla, James Redfield, Neale Donald Walsch, Deepak Chopra és Thorwald Dethlefsen.


Mi tartozik az ezotériához?


Az Édesvíz Kiadó honlapja a következő témaköröket mind az ezotériához sorolja: asztrológia, boszorkányság, filozófia, vallás, ezoterikus gyermeknevelés, jóga és harcművészetek, mágia és misztikum, pszichológia, reforméletmód, szellemi vezetők spirituális tanítása, természetgyógyászat, egészségmegőrzés, térrendezés, feng shui.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top