Aktuális

Lányok a kifutón

Szezonbemutató, portfolió, casting, direct booking... Értik, mirõl van szó? Nem baj, ha nem, hiszen ezek a szavak általában a kifutók körül, fotózásokon, modelliskolákban, válogatásokon hangzanak el.

A divatvilágban érvényesülni akaró, tizenéves lányok tisztában vannak e szavak jelentésével, ám ez nem mindig elég ahhoz, hogy eligazodjanak a szakma útvesztőiben.

Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Helena Christensen, Milla Jovovich – tudjuk róluk, hogy fiatalon kezdtek modellkedni; gyorsan befutottak; a világ megismerte az arcukat; filmeznek; a nevükkel fémjelzett kozmetikumokkal jelentkeztek; sikeresek; a fél világ rajong értük; és temérdek pénzt keresnek. Nem csoda, ha a fiatal magyar lányok többsége is ilyen pályáról álmodik.

Kislány a nagyvilágban







Diófási Anna
Diófási Annát a fotói alapján feltűnő nőnek képzeltem, de amikor személyesen találkoztunk, egy farmeres, átlagos tinilányt ismertem meg.

– Tavaly, tizenhárom évesen dolgoztam először külföldön – meséli. – Az első három hétre anyu elkísért Thaiföldre, de utána már egyedül mentem vissza. Két hét után majdnem hazajöttem, nehezen bírtam ki, de később jól éreztem magam, mert kedvesek voltak az emberek. Idősebb modellek mesélték, hogy Párizsban, ha nem dolgozol, azaz nem keresel pénzt nekik, vagyis az ügynökségnek, akkor rosszul bánnak veled. Ázsiában legfeljebb barátságosan megjegyzik, hogy szerintük nem így kellene hozzáállnod a munkához.

Annát tizenkét évesen szólította meg egy középkorú hölgy, és elhívta egy válogatásra – így indult a pályája. Thaiföld után Japán következett, ahol két hónapig dolgozott.

– Elhatároztam, hogy érettségi előtt nem dolgozom többé külföldön hosszabb ideig, legfeljebb nyárra vállalok munkát – mondja komolyan. – Nem akarom abbahagyni a sulit, nem lenne jó évet halasztani, mert utána már nehéz újra bekapcsolódni.

Gyöngyhalászok







Munkácsi Brigitta
– Jelenleg a legnagyobb sztárunk a tizenhat éves Munkácsi Brigitta, akire fényes modellkarrier vár, ha a sors és ő is úgy akarja – mondja Gáspár Bernadett, a tizennégy éve működő IMAGE Modellügynökség vezetője, aki egykor szintén modell volt. – Úgy kell kihalásznunk a sok jelentkező közül az igazán esélyeseket. Több tízezer lányt néztem meg eddig, e-mailen naponta húszan-ötvenen jelentkeznek. Mi nemzetközi csúcsmodelleket keresünk, magas a mérce.

Az ügynökség lányai nagyon fiatalon, tizenévesen kezdik a szakmát, ha viszont valaki befut külföldön, harmincasként-negyvenesként is kap felkéréseket. Alapkövetelmény a tökéletes, makulátlan bőr és a magas, nyúlánk termet.







Gáspár Bernadett
– Volt jó néhány olyan lányunk, akikért tíz éve még versenyeztek a cégek, és most a kutyának sem kellenek – sóhajt Bernadett. – Visszatérő kérdés, miért nincs magyar topmodell. Nem a külső adottságaikkal van baj, inkább a kitartás és a lendület hiányzik belőlük. Ha kikerülnek külföldre, akkor az erős honvágy miatt többen néhány hét vagy hónap után hazajönnek.

– Az átlagon felüli teherbírás elengedhetetlen: válogatásról válogatásra kell menniük, sokszor tíz-tizenöt helyre egyetlen nap alatt – magyarázza Bernadett. – Egy-egy castingra (válogatásra) száz-kétszáz jelentkező érkezik, vagy még több. Három-négy perc jut arra, hogy bebizonyítsák, ők a legalkalmasabbak a munkára. Nem elég, ha valaki fotogén, beszél angolul, emellett szuggesztív személyiségnek is kell lennie.

– Két esztendővel ezelőtt, tizennégy évesen mentem először dolgozni New Yorkba – mondja Munkácsi Brigitta. – Ma már idősebbnek érzem magam a valódi koromnál! Akik nem nőnek fel gyorsan a feladathoz, azok már a legelején elbuknak.

Brigi napjai zsúfoltak: ha éppen itthon van, vizsgákra készül – két éve magántanuló. A fegyelmet még sportoló korában tanulta meg: négyéves korától korcsolyázott, ezt a modellkedésért adta fel.

– Miért éri meg ez a sok fáradság?
– Ki mondhatja el magáról, hogy tizenhat évesen ennyi helyen járt már, és ilyen körökben mozgott!? Egy partin két centiméterre állt tőlem Naomi Campbell! Nekem ez óriási dolog. A mai napig alig tudom felfogni, hogy Thierry Le Goues-zal, a Replay fotósával dolgozhattam!

– A Replay 2003-as arca lettél.
– Először nem is tudtam, milyen castingra megyek. Másnap jelezte az ügynökség, hogy bent vagyok az öt esélyes között. Pár nap elteltével hívtak, hogy enyém a világkampány. Csak annyit tudtam kibökni: micsoda?
Lányok a kifutón – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top