Aktuális

Gyógyító gyümölcsök

Hogy a gyümölcsök egészségesek, az bizonyára egyikünk számára sem újdonság. Ám fedezzük fel most együtt, hogy az általános megelõzés mellett, milyen panaszokat milyen gyümölcsök segíthetnek távoltartani! Soha oly bõven nem ontja kincseit a természet, mint augusztusban, használjuk ki!

Alma: A, C és B vitaminok, kalcium, foszfor, vas. Magas rost- és ugyanakkor magas víztartalma miatt hasmenés és székrekedés ellen is ajánlott. Mivel általános méregtelenítő hatása van, tisztítókúrákban nélkülözhetetlen. Segíthet még: koszorúér-betegségek megelőzésében A hirtelen leeső vércukorszint korrigálására almalét javasolnak.





Görögdinnye: A-vitamin, kálium, vas. Több mint kilencven százaléka víz, így a folyadékpótlásban és a vese tisztításában jelentős feladata lehet. Könnyen emészthető, ezért lázas betegek és lábadozók étrendjébe is bátran betervezhető. Segíthet még: hörghurut és köszvény hamarabbi gyógyulásában. Mivel sót is tartalmaz, fokozott izzadás esetén nem csak az elveszített folyadékot pótolja.

Körte: A-, C- és B-vitaminok. Gyomor- és bélhurutban csillapító hatású – különösen a leve –, megnyugtatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, és csökkenti a fokozott gyomorsav-termelést. Segíthet még: bodzával együtt adva köhögéscsillapításban. Kimerültség és erős szellemi megterhelés idején jótékony, mivel B-vitaminjai a központi idegrendszert erősítik.

Őszibarack: A- és C-vitamin, magnézium, kalcium, szelén, cink. Mivel igen intenzív méregtelenítő hatása van, ezért az erősen szennyezett környezetben élők és dolgozók immunrendszerének kiváló támogatója lehet. Segíthet még: aknés bőr, hajhullás, töredező körmök esetén, illetve az érelmeszesedés megelőzésében. A gyümölcsterápia hívei szerint olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek részt vesznek a női nemi hormonok felépítésében, így a változókor panaszainak enyhítésére szintén ajánlják.

Sárgabarack: A-vitamin és elővitaminja (karotin), kálium, kalcium, foszfor. A karotin nélkülözhetetlen a tökéletes látáshoz; régi megfigyelés, hogy azokon a vidékeken, ahol a sárgabarack kiemelt helyen szerepel az étrendben, később jelentkeznek az öregkori látásproblémák. Segíthet még: a dohányzástól meggyötört légzőrendszeren és repedező körmök esetén. Problémás bőrrel küzdőknek is, különösen serdülőkorban ajánlott.

Sárgadinnye: Folsav, C- és A-vitamin, A-vitamin elővitaminja (karotin), kalcium, foszfor, vas. Az immunrendszer funkcióit támogatja. Rendszeres fogyasztása megakadályozza az aranyér kialakulását. Segíthet még: puffadás és gyulladásos bőrbetegségek esetén. Népi megfigyelések szerint fájdalmas vagy erős havivérzés idején mérsékelheti a panaszokat.

Szilva: Kálium. Támogatja a szív munkáját, mivel annak ingerképzése és ingerületvezetése – azaz a szívritmus– csak normális vérkálium-szint mellett tökéletes. Segíthet még: fogyókúra idején zsírbontó és vízhajtó hatása révén. Az aszalt szilva igen jótékony hatású a vastagbélre, így krónikus székrekedéstől szenvedőknek kifejezetten javasolt.

Szőlő: Kálium, szelén. Természetes vírusölő anyagot tartalmaz, így vírusfertőzések megelőzésére ajánlják. A rákos sejtek szaporodását akadályozó molekulák is kimutathatók benne – különösen a piros fajtákban. Segíthet még: stressz okozta pszichoszomatikus panaszok és krónikus fáradtság esetén. Közismeret, hogy a mértékletes vörösborfogyasztás segít távol tartani a szív- és érrendszeri bajokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top