Aktuális

Mi a trend és ki a trendi?

Trendek vonzásában és taszításában élünk mindannyian. Ezek súgják meg, hogyan viselkedjünk, hol és mit vásároljunk, milyen ruhákat hordjunk, milyen tévécsatornákat nézzünk, hogyan neveljük gyerekeinket.





Aki elutasítja ezeket, az sem független, csak éppen a “trendelutasító” irányzat szerint él. Látszólag tehát nem menekülhetünk előlük, de ha felismerjük őket, mindjárt kezelhetővé és megszelídíthetővé válnak. Ebben próbálunk segíteni összeállításunkkal – a trendek sokasága miatt –, a teljesség igénye nélkül.

A “trend” az Idegen szavak és kifejezések kéziszótára szerint “alapvető, jellemző irányadó áramlat; fejlődési irányzat”.
– A köznapi életben a “trendi” olyan valakit jelent, aki tudja, honnan fúj a szél, és arra halad, ahová őt ez a “szél” el kívánja helyezni – mondja Levendel Ádám, a Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet vezetője. – Ám, aki nem akar kifejezetten trendi lenni, az is szeretne – József Attila szavaival – elvegyülni és kiválni. Mert egyszerre akarunk belesimulni a környezetbe, és közben megmutatni magunkat.


“Felvállaljuk, hogy nők vagyunk”
– ahogy trendi lány látja






Somfai Gitta, a Rowland Company pr-ügynökség munkatársa

– Ha valakire azt mondjuk, trendi, az már-már a tucatkategóriába tartozik – mondja Somfai Gitta, a Rowland Company pr-ügynökség munkatársa. – Hiszen a trend azt jelenti, hogy sokan követik. Ráadásul a trendi lányokat gyakran összekeverik a szőke cicákkal, ez hiba, és el is mondom majd, miért. Kezdjük a külalakkal, hiszen innen állapítható meg leggyorsabban, hogy valaki trendi-e. Tehát: a külsőnkkel kapcsolatban felvállaljuk, hogy nők vagyunk, és ez számunkra fontos. Foglalkozunk a hajunkkal: például van frizuránk. Odafigyelünk a sminkre: nappal és este mást hordunk, és összehangoljuk a ruhákkal. A trendi csajok márkás cuccokat hordanak vagy másolatokat, amelyekről persze, nem lehet megállapítani, hogy azok. Fontos a testedzés, és az, hogy odafigyelünk arra, hogy nem eszünk összevissza, és a húst nem krumplival, hanem salátával kérjük.





– Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy egy trendi lány képzett, és rendszeresen olvas – hangsúlyozza Gitta. – Vegyen a kezébe regényeket, szakirodalmat, újságokat; művelődjön, érdekeljék a filmek, a zene, és még ha nem is politizál, akkor is legyen véleménye a világról, és el tudja helyezni magát benne! Az ilyen lány ambiciózus, fontos számára a karrier, igényes a munkájára és a munkahelyére. Persze, ez nem azt jelenti, hogy csak ez számít, mert a trendi lány is vágyik családra, de egyre nehezebb párt találnia. Hiszen természetesnek tartja, hogy van véleménye, amit nem is titkol el. Nehéz megtalálnia azt a fiút, aki arra büszke, hogy okos a barátnője, nem pedig kizárólag arra, hogy szép szőke haja van, meg nagy melle. Ezért is sok a szingli köztük. Nem hiszem, hogy okosabbak vagyunk a fiúknál, de igenis, egyre többen gondolják, hogy inkább egyedül maradok. Hiszen olyan férfi nem kell, aki nem ismer el, és folyamatosan lehúz! Nekem is volt ilyen párom, a kapcsolat után rakosgathattam össze a maradék önbizalmamat.

Egy lány – ha úgy alakult, hogy nem él párkapcsolatban – ma már nem otthon sírdogál, hanem megpróbálja jól érezni magát, és eljár szórakozni:
– Nyáron kevesebbet járunk moziba, eljött a kiülős kávézók idénye, ahol kellemes hangulatban üldögélünk a barátnőkkel és a barátokkal. Mert a társaságomba fiúk is tartoznak, akik vagy egyedül vannak, vagy nem, és időnként eljárunk szabadtéri mulatóhelyekre táncolni. Most a keddenkénti Romkert a legjobb, mert régi zenéket játszanak, legalábbis olyanokat, amelyek akkor voltak menők, amikor még mi voltunk tinik.







Balról jobbra: Patkó Ágnes webszerkesztő és Sas Orsolya vizuális szerkesztő
Szex és net

– Ma már a szingli lányok közül is egyre többen vannak jelen a Nők Lapja C@fen– mondja
Sas Orsolya, az internetes oldal vizuális szerkesztője. – Sokat panaszkodnak partner nélküli életük miatt. A fórumon, név nélkül, őszintén írnak, és hozzászólásaikból kiderül, hogy nem tartják trendi dolognak a szingliséget. Szenvednek tőle. Társat szeretnének, és nem egyéjszakás kalandokat. Kétségbeejtően egyedül vannak, ráadásul komplexusok is nyomasztják őket. Olvasóink legalább kilencven százaléka azt képzeli magáról, hogy kövér. A többi tíz százalék kórosan soványnak tekinti magát, és hízni szeretne, de őket a többi fórumozó virtuálisan “megkövezi”. Így bármilyen fitneszes-fogyókúrás cikket jelentetünk meg, arra egyszerre ugrik szinte az összes olvasó.

Patkó Ágnes, a Nők Lapja C@fe webszerkesztője szerint fiatalodik az oldal:
– Ma már kevésbé jellemzőek a háziasszonyos témák. Lanyhult az érdeklődés a Házi kedvenc rovatunk iránt, és a kertészkedés sem olyan fontos már. Az ételek és a receptek persze, keményen tartják magukat, de míg régebben a Süssünk-főzzünk rovatban több hagyományos étel szerepelt, ma már nem annyira érdekes a rakott krumpli. Sokkal inkább a saláták és a gyümölcsleves felel meg a „trendi” igényeknek. De egyre sikeresebb rovat lesz például a nyaralási tanácsadásból és a magánéletet boncolgató cikkekből. A legkapósabb téma természetesen a szex. Minél pikánsabb, minél izgalmasabb, annál jobban érdekli az olvasókat. Látszik tehát, hogy a netes fórumokon egyre jobban érvényesülnek azok a trendek, amelyek a média más területein is népszerűek.


Mi a trend és ki a trendi? – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top