Aktuális

Ki a legerõsebb?

A társasház lakói között nagy a dilemmában vannak: hol lehetne elhelyezni az autókat? Mert száz évvel ezelõtt, amikor az öreg ház épült, erre bizony nem gondolt senki. Kertet kerítettek, fákat ültettek, és nem gondoltak az autókkal. Most meg itt a baj.




Összeültek hát az emberek, békés, kedves emberek, összeültek az öreg borókafenyő alá. Hoztak ropit, teát is főztek, összeültek, tanácskoztak. Hová tegyék az autókat?

A régi kert, hiába, nem a régi már, azért még mindig sok öreg fa van benne. Épültek persze, csúf sufnik, ronda féltetők, kiszáradtak a díszbokrok, a vén cseresznyefa is belehalt, amikor az óriási emésztőt ásták, és ki kellett vágni az ecetfát is, takarta a teraszt. De még megvannak a fenyők.

Tanakodtak az emberek az öreg borókafenyő alatt. Nézték a magasra nyúlt vörösfenyőt a hevenyészett garázs előtt. Ha ez nem állna ott… Mértek, kalkuláltak. Igen, ha az a nyolcvanéves vörösfenyő nem állna ott… Úgyis föl van már kopaszodva… Az autók meg nem maradhatnak az utcán. Ebben a mai világban… Tanakodtak, tanakodtak, de mert békés, kedves emberek, nem döntöttek el még semmit.
Én meg nem tudom, mit gondoljak. Azt se tudom, mi vezette a kezemet, hogy levettem egy könyvet. Csak úgy lapozgattam. Egyszer csak megálltam egy mesénél. Elég régi mese, a messzi Amúr partján született, ahol hatalmasak és rengetegek az erdők. A címe: Ki a legerősebb?

“Egy téli napon kimentek a nanáj gyerekek a jégre csúszkálni. Eleinte békességben csúszkáltak, szépen eljátszottak. De aztán összeverekedtek. Az egyik fiú, Nameka, megverte Kurbut, a pajtását. Megverte, aztán kérkedni kezdett:

– Én vagyok a legerősebb! Mindenki engedelmességgel tartozik nekem!

Alighogy kimondta, megcsúszott, és jól megütötte a jégben a fejét. Azt mondta neki Kurbu:
– Látod, a jég erősebb nálad, hiszen megütött, nicsak, vérzik a fejed. Ismerd el, hogy a jég az erősebb.

Hallotta a jég a fiúkat, és azt mondta:
– A nap erősebb, mint én. Amint kisüt, én olvadni kezdek. Eredj, hódolj a napnak!

Ment a két fiú a naphoz. Sokáig mentek. Végre megérkeztek. Nameka megszólította a napot:
– Hé, Nap apó! Én megvertem Kurbut, a jég engem ütött meg, te pedig felolvasztod a jeget. Azért jöttem, hogy hódoljak neked.

Gondolkodott a nap.
– A felhő erősebb nálam. Ha eltakar engem, nem tudnak áthatolni rajta a sugaraim, és hideg lesz a földön.

Elindult a két fiú, hogy megkeresse a felhőt. Magas hegyoromra kapaszkodtak fel. Mire felértek, csuromvíz lett a ruhájuk. Felkiáltott Nameka a felhőnek:
– Hé, Felhő anyó! Én erősebb vagyok Kurbunál, a jég erősebb nálam, a nap erősebb a jégnél, te pedig erősebb vagy a napnál. Azért jöttem, hogy hódoljak neked!

A felhőnek még válaszolni sem volt ideje, szél kerekedett, hatalmas, szétfújta a felhőt. Az előbbi nyirkos köd után felragyogott minden, meleg lett, szivárvány tündökölt, végig lehetett látni az egész Amúron, az eredetétől a torkolatáig. Nameka akkor felkiáltott a szélnek.
– Hallod-e, szél! Te mindannyiunknál erősebb vagy! Fogadd hát hódolatomat!

Nameka meghajolt a szél előtt. Kurbu pedig azt kérdezte.
– Erős vagy. De el tudod-e fújni a hegyeket?
Fújni kezdett a szél. De akárhogy duzzasztotta a képét, a hegy meg se mozdult. Éppen csak a homok kavarodott fel a tetején.
– Ej! – kiáltotta Nameka – Úgy látszik, mégsem te vagy a legerősebb, hanem a hegy!

És meghajolt a két fiú a hegy előtt.
– Hegy, hegy, hallod-e! – kiáltott föl neki Nameka. – Te vagy a legerősebb a világon?
Hümmögött a hegy, gondolkodott.
– Nem én vagyok – felelte végül. – A fa erősebb még nálam is. Nő, nő a hátamon, a gyökereivel morzsol engem. De a széltől is megvéd.

Meghajolt Nameka a fa előtt.
– Hallod-e, fa! Én megvertem Kurbut, a jég engem ütött meg, a nap legyőzte a jeget, a felhő legyőzte a napot, a szél legyőzte a felhőt, a hegy a szelet győzte le, te meg a hegyet. Te vagy hát a legerősebb?
A fa zizegtetni kezdte a leveleit.
– Igen, én vagyok a legerősebb – felelte.
– Az már ugyan nem igaz! – kiáltotta Nameka.
Azzal fogta a kisbaltáját, és kidöntötte a fát.
Minden meghajolt akkor Nameka előtt: a hegy, a szél, a felhő, a nap, a jég.”

Eddig tart a mese. Nem tudom, miért szeretném, ha mi, Nameka testvérei, mind erős emberek, az autóinkkal, elfogyó, bűzös levegőnkkel, apadó vizeinkkel, titkos kórságainkkal, nagyravágyó természetünkkel – megfejtenénk az üzenetét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top