Aktuális

Gyógyító napfény

A szakemberek óva intenek bennünket a napon való túlzott sütkérezéstõl, ám feltehetõen sokan osztják a véleményemet: a napozás feltölt, energiát ad és jókedvûvé tesz. Találtunk is néhány olyan érvet, amellyel most nem a napfürdõzés ellen, hanem a mértékletes napozás mellett foglalhatunk állást.





Kedélyjavító sugarak

Sokan érzik, hogy nyáron feldobottabbak, mint télen – ennek egyik oka a napfény kedvező hatása. Egy Washingtonban élő, depressziós beteg esete kapcsán került a figyelem középpontjába ez a kedélyjavító hatás: az illető a téli Washingtonból a nyárba utazott, ahol egy csapásra elmúltak panaszai, ám amikor visszatért a hidegbe, kiújultak. Kiderült, hogy a napfény hiánya okozza a téli (vagyis rendszeresen télen visszatérő) depresszióját, sok-sok sorstársához hasonlóan.

Miért is segít a napfény ezeken a betegeken? A szerotonin nevű agyi ingerületátvivő anyagot a köznyelv “boldogsághormonként” említi, éppen azért, mert ez az anyag szabályozza többek közt a hangulatot, az aktivitást, az étvágyat, az alvást, a szexualitást, az agressziót és a szorongást is. A szerotonin és más ingerületátvivő anyagok segítségével “kommunikálnak” egymással az agyban az idegsejtek. Ha valakinél sérülékenyebb ez a rendszer, akkor ennek talaján kialakulhat a szerotoninszint csökkenése, és emiatt felléphet a depresszió. A napfény viszont optimalizálja a szerotoninszintet, ezért kiváló hangulatjavító!

– Délelőtt tizenegy óra előtt, és tizenöt óra után kifejezetten ajánlatos a napfényen tartózkodni – mondja dr. Piczkó Katalin pszichiáter szakorvos. – Ez ugyanolyan természetes „energiatöltő állomásunk”, mint például a mozgás, kimutathatóan antidepresszáns hatású, de nemcsak a betegeknek, hanem az egészségeseknek is ajánlható!

Akkor sem kell aggódnunk, ha ősziesre fordul az idő, és nem tudunk már bikiniben napfürdőzni: hiszen a napfény nem a bőrön keresztül éri el a hangulatjavító hatást, hanem a szemünkön át!








dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász szakorvos
Bevetés pikkelysömör ellen


A bőrgyógyászok gyakran érvelnek a napozás ellen, ezért talán nem is gondolnánk, hogy bizonyos bőrbetegségek, szépséghibák kezelésének legfontosabb eleme mégis a napfény. Az egyik betegség, amelyre gyógyír lehet: a pikkelysömör.

– A pikkelysömör több gén által kódolt genetikai betegség – szögezi le dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász szakorvos. – Normális esetben huszonnyolc napig tart a hámsejtek érése, ám a pikkelysömörösöknél az érés mindössze három-öt nap, így a hámsejtek túl gyorsan, éretlenül jutnak az alsó rétegekből a felszínre. A betegség tünete az ezüstösen, pikkelyesen hámló bőr. Mivel a kiváltó tényező általában mechanikus hatás, ezért leggyakrabban a könyökön és a térden jelentkezik, de az egész testen, még a hajas bőrön is megjelenhet (a normálisan ott lévő gomba kóros elszaporodása következtében), vagy akár a köröm alatt is kialakulhat. Utóbbi esetben azt láthatjuk, mintha olajcsepp került volna a köröm alá, vagy pici pöttyök jelennek meg a körmön.

A betegséget meggyógyítani nem lehet, csak tünetmentessé tenni, és ebben nagy szerepe van a gyógyszerek és a kenőcsök mellett a napfénynek. A tengerparti nyaralás ezeknek a betegeknek különösen jót tesz, mert a sós víz és a sós, párás levegő segíti a hámsejtek eltávolítását, a napfény pedig sejtosztódást gátló tulajdonsága révén lassítja ezek érését.

A pikkelysömörösök akár évekre is tünetmentesekké válhatnak egy öt-hathetes holt-tengeri kúra után, amely két okból különlegesen jótékony. Ennek a tengernek a legmagasabb a só- és ásványianyag-koncentrációja, s Földünkön kizárólag itt rendelkezik a napfény egy bizonyos (311 nanométeres) UVB-fénysugárral, amelynek jellemzője, hogy a leghatékonyabban gátolja az említett sejtek szaporodását.

– Mesterséges fényterápiát mi is alkalmazunk, amelyek képesek előállítani ezt az UVB-sugarat, ám a leghatékonyabb a holt-tengeri kúra – erősíti szakértőnk, aki azt tanácsolja a pikkelysömörösöknek, hogy a nyári hónapokban töltsenek minél több időt a napon.
Gyógyító napfény – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top