Aktuális

Egészségügyi ABC – nyaraláshoz

A nyaralás kellemes élményeibõl egész évben "táplálkozhatunk" – azonban a kánikulának lehetnek veszélyei is.




A nyári egészségügyi problémák jó része azonban megelőzhető, vagy akár könnyedén ki is kúrálható. Dr. Takács Lívia főorvos, Budapest XIII. kerületében praktizáló belgyógyász-háziorvos közreműködésével egészségügyi kalauzt állítottunk össze, amelynek segítségével úrrá lehetünk a “nyári nyavalyákon”.


Antibiotikumok


Nyáron is kaphatunk olyan fertőző betegséget, amelynek kezelésére antibiotikumot rendel az orvos. Amennyiben az kúra egybeesne a tervezett nyaralással, hívjuk fel erre a kezelőorvos figyelmét, mivel bizonyos tabletták szedése fokozott fényérzékenységgel jár, vagyis tilos napozni a gyógyszerszedés ideje alatt, mert kiütések, vörös foltok, leégés jelentkezhet! Ám ezek a pirulák szükség esetén helyettesíthetők másfélékkel, amelyek szedésekor nem tiltott a napozás.


Csalánkiütés


Nagyon gyakran bizonyos ételek elfogyasztása után, gyomorproblémákkal, hasmenéssel társulva borítja el a testet csalánkiütés. Ez általában a szervezet túlérzékenységi reakciója. Vannak, akik a tengeri herkentyűkre allergiásak, és amikor először kóstolnak meg efféle csemegét, gyomorpanaszokat és csalánkiütést tapasztalnak. Ez az állapot nagyon súlyos is lehet: például megduzzad az arc, nyelési nehézségek lépnek fel – ilyenkor halogatás nélkül orvoshoz kell fordulni! Enyhébb panaszok esetén érdemes egy pohár vízben feloldani egy 500 milligrammos kalcium pezsgőtablettát, majd azt meginni. A későbbiekben ne próbálkozzunk azzal az étellel, amely az allergiát kiváltotta!






Darázscsípés


A darázscsípés nemcsak fájdalmas, de komoly veszélyt azok számára jelent, akik túlérzékenyek a darázs mérgére. Ha a rovarcsípés allergiás reakciót (kivörösödést, nehéz nyelést, az arc vagy a nyak duzzadását) váltana ki, a beteget azonnal kórházba, orvoshoz kell vinni! Az orvos ellátja a beteget, majd olyan intézménybe küldi, ahol oltássorozattal elvégzik a rovar mérge elleni immunterápiát, s így később már biztonságban lesz a rovar csípése esetén is. Helyileg recept nélkül kapható, allergia elleni kenőcs és jeges borogatás segít.






Gyomorrontás

Fejedelmi “lakoma”, vagy romlott étel fogyasztása következtében is jelentkezhet gyomorrontás. Főbb tünetei közé tartozhat a hányinger, hányás, hasmenés. Mivel csodatabletta nincs a gyomorrontásra, marad a koplalás: pár napig pirítóson, főtt krumplin kívül ne együnk mást, és rengeteg ásványvíz vagy tea fogyasztása ajánlott.


Hányinger az utazáskor


A hosszú buszos, illetve autós utazásokat nem mindenki bírja jól. Sokakat a zötykölődés alatt végig hányinger kínoz. Ez megelőzhető, ha már az indulás előtt bevesznek egy hányáscsillapító tablettát. Egyeseknél az is megoldást jelenthet, ha a buszban nem hátul, hanem elől utaznak, illetve ha nem olvasnak menet közben, hanem a tájat nézik.
Egészségügyi ABC – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top