Aktuális

Vigyázz, kész, böjt – II. rész







Dr. Flórián Sándor belgyógyász, akupunktőr
Csak fokozatosan!

Aki először böjtöl, annak nem tanácsos többre vállalkoznia a következőknél: egy-két bevezetőnap, öt böjtnap és két felépítőnap.

– A bevezetőnapok idején fokozatosan csökkentsük a táplálékbevitelt, és ezzel arányosan növeljük a bevitt folyadék mennyiségét! Ilyenkor már csak gyümölcsöket, gabonaféléket fogyasszunk, kerüljük a húsokat, édességeket, tejtermékeket! A felkészülés alatt szerezzük be a böjthöz szükséges gyümölcsöket, zöldségeket! Próbáljunk meg mentálisan is ráhangolódni: tudatosítsuk magunkban, hogy az előttünk álló folyamat mindenképpen jótékony hatású, ne tartsunk az éhezéstől! A böjt kezdetén esetleg előforduló tünetek, például vérnyomáscsökkenés, fejfájás, szédülés, émelygés nem adnak okot arra, hogy abbahagyjuk a méregtelenítést. A panaszokat folyadékbevitellel, masszázzsal és pihenéssel enyhíthetjük.
Az első napon figyeljünk az emésztőrendszer kiürítésére, ennek legegyszerűbb módja a keserűsó fogyasztása.

– A böjtnapokon a rendszeres mozgás szintén elengedhetetlen a siker érdekében. Aki rendszeresen sportol, az nyugodtan tarthatja magát megszokott edzésprogramjához, de jótékony a napi fél- vagy egyórás séta is.

Az a legfontosabb, hogy elég folyadékot fogyasszunk! Napi három liter bevitele mindenképpen ajánlott, a legjobb, ha egész nap, folyamatosan kortyolgatunk vizet, teát, zöldség- vagy gyümölcslevet.

– A felépítőnapokon fokozatosan térjünk vissza a teljes értékű táplálkozáshoz!

A kúra végeztével pedig lefogyva, megfiatalodva, megszépülve, pozitív gondolatokkal feltöltődve, újult erővel láthatunk a ránk váró feladatok megoldásához.

Kinek nem ajánljuk?

Idős embereknek, kisgyermekeknek, terhes és szoptatós anyáknak, műtét utáni lábadozóknak, akut vérzőgyomor-betegségben szenvedőknek, endokrin betegeknek, idegi és pszichés zavarokkal küzdőknek, menstruáció ideje alatt, evési kényszerben szenvedőknek. A krónikus betegek és a gyógyszeres kezelés alatt állók csak orvosi felügyelet és jóváhagyás mellett böjtölhetnek!

Szexelj közben!





Léböjt, böjtkúra ideje alatt tilos a dohányzás, alkoholfogyasztás, gyógyszerek szedése (kivéve orvosi előírásra), a megerőltető, túlzott sportolás. Nem ajánlott a felelősségteljes döntések meghozatala, tévénézés, számítógép és telefon használata sem.

Amit viszont szabad: méregtelenítéskor alkalmazzuk az ismert kiegészítő terápiákat, ilyenek lehetnek a szaunázás, talp- és testmasszázs, akupunktúrakezelés. A házasélet megengedett a böjt során, sőt, fokozza a kiválasztást, az anyagcserét, és javítja kedélyállapotunkat!

Böjtinfók

Érdemes a böjt megkezdése előtt szakemberrel konzultálnunk. Fordulhatunk belgyógyászunkhoz, vagy speciálisan böjtkúrák összeállításával és segítésével foglalkozó természetgyógyászokhoz, orvosokhoz.

Bővebb információ szakértőnktől a 214-9833-as telefonszámon kérhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top