Aktuális

Fogyatkozó kilók, duzzadó önbizalom

"Egyszerû fizika ez, több energiát kell elégetned, mint amennyit beviszel", okít barátnõm, aki sok éve figyeli – rendszerint kudarcba fulladó – fogyókúrás kísérleteimet. A fentieket mondani, de még leírni is valóban egyszerû, ám kivitelezni...





Már annyit foglalkoztam a testsúlycsökkentés különböző módszereivel, hogy fogyisulit nyithatnék. Egyetlen probléma lenne csak, de az súlyos: a súlyproblémám, amely ma is fennáll, s amely rontaná iskolám hitelét. Mégsem adom föl, leszek még karcsú! Lehet, hogy pont az önök segítségével…

Eddigi fogyókúráim többségét, sajnos, nem koronázta siker. Mindenekelőtt szeretném kijelenteni, hogy a sikertelenség fő oka én magam voltam. Kevés akarat, kevés kitartás és sok fegyelmezetlenség vezetett oda, hogy ott tartok, ahol tíz éve: keresem az ideális módszert, hogy – egyelőre – nem túl nagy súlyfölöslegemtől megszabaduljak. Az eddig kipróbált fogások szubjektív (!) jellemzésével, előnyeik és hátrányaik felsorolásával lehet, hogy mégis tudok segíteni valakinek.


Amit kipróbáltam


Nulldiéta





Ez az, aminek látszik. Abszolút semmit sem ettem, csak citromos ásványvizet ittam, miközben kórházban feküdtem.

Előnye: Azt hiszem, nincsen. (A nagyon kóros elhízást kivéve, amikor akár hetven kilótól is meg kell szabadulnia az illetőnek.)

Hátránya: Akad bőven, közülük néhány: kórházban, egészségesen – biztos út volt a depresszióhoz. A fogyás lendülete hamar csökkent. E módszer veszélyezteti az egészséget!


Akupunktúra (+ 600 kalória)

Előnye: Nem volt gyötrő éhségérzetem. Gyorsan jelentkezett eredmény. A rendszeres orvosi vizit is arra inspirált, hogy tartsam a diétát.

Hátránya: A mellékhatások hármas fogata – depresszió, gyomorpanaszok és száraz bőr – ekkor sem került el. A leadott kilók gyorsan – alig több mint a diéta idejének kétszerese alatt – visszakúsztak.






Folyadékkúra


Előnye: Az olvadó kilók mellett szép lettem a bőröm. A sok folyadék kitöltötte a gyomrom, így eleinte egyáltalán nem éheztem.

Hátránya: A szilárd ételek és az ízek hiánya miatt, egy idő után parancsoló éhségérzet tört rám. Az eredmény itt is tiszavirág-életű volt.





Testkontroll

Tápanyagfajták párosításán alapuló módszer.

Előnye: Étrendemből szinte semmit sem kellett drasztikusan száműzni. Vendéglőkben is tudtam rendelni diétába illő ételeket.

Hátránya: Rosszul viseltem a tejtermékekre vonatkozó megszorításokat. Nem voltam a módszer tudományos alapjairól meggyőzve, s ha a hit hiányzik…


Egy nap csak egyfélét-diéta





Előnye: Elkészítése nem igényelt időt és felkészültséget. Nem lehetett a fogyasztást elgaloppírozni: a vacsoránál már rá se tudtam nézni.

Hátránya: Egyhangú, s emiatt hosszú távon nem tudtam csinálni. Bizonyos fontos vitaminok és ásványi anyagok ennél a diétánál sem jutottak be a szervezetembe.






Helyi fogyasztás


Előnye: Diétával, éhségérzettel nem kellett veszkődni. Az volt az illúzióm, hogy sportolok is.

Hátránya: Önmagában, fogyókúrás étrend nélkül nem hozott eredményt. Borsos ára volt.


1500 kalóriás diéta





Előnye:
Ez volt a legkönnyebben betartható, és ennek az eredménye volt a legtartósabb.

Hátránya: A kalóriák számlálását és a sportolást ennél sem lehetett “megspórolni”. Hosszú idő után jelentkezett eredmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top