Aktuális

Hamarosan fogamzásgátló tabletta férfiaknak

Az andrológia, azaz a férfigyógyászat az orvostudomány fiatal ágának számít. Az ivarszervek mûködése és betegségei mellett a férfi fogamzásgátlással is foglalkozik. Ennek új útjairól kérdeztük a szakembert.





– A férfi fogamzásgátlás szinte egyidős az emberiséggel – magyarázza dr. Papp György, a Semmelweis Egyetem Andrológiai tanszékének vezetője, akivel a Szabolcs utcai klinikák Andrológiai és Urológiai osztályán beszélgetünk. – Fennmaradtak például juhbélből készült kondomok, vagy különlegesen puha, fából készített védőtokok, amelyek a nem kívánt terhesség elkerülésére szolgáltak. Az újfajta nemibetegségek és az AIDS megjelenése óta, az óvszer újra reneszánszát éli.

A hagyományosnak számító megszakításos módszert a mai napig sokan alkalmazzák, ez azonban nem elég biztonságos. A világon sokféle kísérlet folyik a lehetséges utak kimunkálására. A kézenfekvő megoldást egy, a nőkéhez hasonló fogamzásgátló gyógyszer megjelenése jelentené.





– Ez mikorra várható?

– Maximum öt éven belül kapható lesz már jó minőségű férfi fogamzásgátló tabletta. A kísérletek több irányban folynak, keresik a genetikai, hormonális, illetve az ondóvezetéket elzáró módszereket, gyógyszereket. A hatékony, mellékhatásoktól mentes és visszafordítható eljárások kidolgozása lényegesen nehezebb feladatok elé állítja a kutatókat, mint a női fogamzásgátlók kifejlesztőit. Bármilyen furcsán is hangzik, a női fogamzásgátlás az egyik legnagyobb üzlet a gyógyszergyártok szempontjából, a szorongást oldó gyógyszerek után. A fogamzásgátló tablettákból adják el a legtöbbet a világon. Ez is erősen hátráltatja a férfitabletták előállításának folyamatát.

– Hormonális fogamzásgátlókon kívül van más lehetőség is?

– A Gossypol nevű készítmény hatóanyagát a fiatal gyapot cserjéjéből izolálták, ez a spermiumok mozgását megállítva akadályozta meg a fogamzást. Bizonyos mellékhatásai miatt – amelyek elsősorban a férfipotencia csökkenését okozták – nem terjedt el igazán. Olyan szerre van tehát szükség, amely nem érinti a potenciát, és használatának abbahagyása után a nemzőképesség maradéktalanul helyreáll. Hazánkban jelenleg egyetlen fogamzásgátló módszer engedélyezett a férfiak részére, ez az ondóvezeték műtéti megszakítása, a vazektómia.





– Miből áll ez a műtét, és kik igényelhetik?

– Ez egy egyszerű, kockázatmentes műtéti beavatkozás. Elvégzése bizonyos törvényi feltételekhez kötött, amelyek a meglévő gyerekszámra, az illető életkorára, társadalmi helyzetére vonatkoznak. Negyven év felett azonban, már minden férfinak állampolgári joga van a műtéthez, olykor pedig genetikus ajánlása alapján, kifejezetten ajánlott ezzel a lehetőséggel élni. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik, legföljebb egy-két napos kórházi ápolást igényel. A beavatkozás után megmarad az erekciós képesség, és az ondóürítés is változatlan lesz. A vazektómia egy problémamentes, szövődmények nélküli sebészeti eljárás, nem jelentkeznek az elvégzése után depresszív tünetek, és a szexuális teljesítést sem befolyásolja. Sok beteg felszabadul, megkönnyebbül az eljárás befejeztével, leginkább azok a férfiak, akik feleségének bizonyos betegségek miatt nem szabad teherbe esnie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top