Aktuális

A szerelem illata

A februári Valentin-napi, Bálint-napi ünneplés és ajándékozás lassan itthon is olyan természetessé és elfogadottá válik, mint a karácsonyi, születés- vagy névnapi meglepetések. És a szeretet ajándékban való kifejezéséhez legtöbben az illatokat választják.





Az illatok hatása az érzelmekre nem a XXI. század találmánya, már az ókorban is hasonló célt szolgáltak. Amikor Kleopátra először hívta meg Marcus Antoniust a palotájába, piros rózsaszirmokkal szórta tele a márványpadlót, két csepp mosusszal illatosította ébenfekete hajkoronáját és aranyedényben édes vaníliát füstölt. Az aromakompozíció a világ leghatalmasabb férfijából olyan erős hatást váltott ki, hogy ezután a nő már az orránál fogva vezethette.



Aromák és szenvedély
Kozmetológus-vegyészek szerint semmi sem fejezi ki jobban az érzelmeket, mint az illatok, hiszen az aromák erősen hatnak a lelkünkre. Míg látáskor, halláskor az agyunk racionális részét használjuk, addig szagláskor az illatmolekulák szűrés nélkül kerülnek az agy azon részébe, amely az emlékekért, az érzelmekért felelős. Minden egyes lélegzetvételkor tízmillió szaglósejt dolgozik és küldi tovább az illatot, mely az idegpályákon keresztül impulzusokat bocsát ki a hormon- és idegrendszerre. Ezért fordulhat elő, hogy sok embernél már a frissen őrölt kávé illatának hatására fokozódik a vérkeringés. A meleg, fűszeres, gyümölcsös, virágos illatok pedig felkorbácsolják a vágyakat.





Az istenek virága
Az új évezred illatait a szakemberek a szerelem elixírjeinek is nevezik, mert a különleges eljárással készült aromakompozíciók ellenállhatatlanná teszik viselőjét a másik nem számára, vagyis szexuális csáberőként hatnak. A „szerelmes illatok” szinte mindegyike tartalmazza az istenek virágának olaját, a méregdrága rózsát, amely a monda szerint Ámor édes nevetéséből és Vénusz tűzpiros könnyeiből teremtődött. Egyes parfümökhöz speciális rózsafajtákat kereszteztek, például Evely Lauder nemesítette fehér rózsát Double Delight névre keresztelték, és illatát az Intuition parfümbe rejtették. Christian Dior legújabb Valentin napi specialitása a Forever and ever-ben a rózsák aromáját leheletnyi vaníliával, mosusszal és ámbrával bolondították meg, így azonosítva az illatot az örök szerelemmel, mely még a halálon túl is él. Kenzo Flower by Kenzo illatában a gyengédséget és az érzékiséget a bolgár rózsa adja, amely évente csupán 30 napig nyílik, és amint kibontotta bársonyos szirmait, kezdődik versenyfutása a Nappal. Ugyanis minél több napsugár éri a növényt, annál több olajat veszít, délben például csak fele olyan erősen illatozik, mint napfelkeltekor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top