Aktuális

Amikor vége van a nyárnak…

A nyár kezdete ugyanúgy a nagy fogadkozás ideje, mint az évkezdet: újra és újra elhatározzuk, hogy nem ugrunk fejest a napfürdõzésbe, védjük a napsugarak káros hatásától minden porcikánkat, minden egyes hajszálunkat. Aztán a boldog, nagyfényes szabadságban már nem is annyira fontos mindezt pontosan betartani.

Persze, ilyenkor nyár végén már szánjuk-bánjuk, amit elmulasztottunk. Akkor legalább most próbáljuk rendbe hozni a hanyagság nyomait! Sokáig úgy gondoltuk, hogy a napfény és a napbarnította bőr egyenlő a szépséggel és az egészséggel. Erről ma sem lehet másként vélekedni, de ismereteink birtokában hozzátesszük, hogy mindez csak akkor igaz, ha a napsugarak csak mértékkel érik a bőrünket, s megfelelőképpen védekezünk káros hatásuk ellen.





Az átnapozott óráknak ugyanis sok nyoma maradhat a bőrön, amelyek nem feltétlenül azonnal jelentkeznek, előtűnhetnek akár évek múltával is. A bőrnek ugyanis nagyon jó az emlékezőtehetsége: elraktároz minden napozással eltöltött percet, minden sugarat, amelyik érte, ezeket össze is adja, s egyszer csak megjelenik rajta a látható végeredmény. Ráadásul az ózonpajzs sérülése miatt sokkal rövidebb idő elegendő a bőrrák kialakulásához, s egyre fiatalabb korosztályban jelentkezik.

Ezért fontos, hogy rendszeresen figyelemmel kísérjük bőrünkön az elváltozásokat, s ha szükséges, mielőbb forduljunk szakorvoshoz! Ausztráliában, ahol nagyon magas a napfényes órák száma, és ahol a leginkább sérült az ózonpajzs, az iskolákban megtanítják a gyerekeket arra, hogy felismerjék önmagukon és társaikon azokat az anyajegyeket, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni, a felnőtteknek pedig anyajegyvizsgáló állomásokat működtetnek. Emellett magas faktorszámú napozószereket használnak, speciális fényvisszaverő anyagokat fejlesztettek ki a ruházatnak, délidőben pedig strandfelügyelők hívják fel a fürdőzők figyelmét arra, hogy húzódjanak árnyékba.


Nem mindegy, mit eszünk

Bőrünknek nemcsak a szépség megőrzése érdekében, hanem a napsugarak hatásaival szemben is szüksége van nemcsak külső, de belső védelemre is. És erre az étrendünk összeállításakor igencsak figyelni kell!
Az antioxidáns ásványi anyagok segítik megkötni azokat a bőrt károsító szabadgyököket, amelyek napfény hatására nagy mennyiségben szabadultak fel. A szelén az olajos halban, az olajos magvakban (dió, mandula, mogyoró) és a különféle gabonaszemekben található meg. A cink lelőhelye a napraforgómag, az olajos magvak és a kagylók, rákok. A magnézium a leveles zöldségfélékben és a teljes kiőrlésű pékárukban van.

A szabadgyökök ellen hat az E-vitamin is, amelyhez spenótból, olajos magvakból és gabonafélékből juthat hozzá a szervezet. A sütőtökben és a sárgarépában található bétakarotint a szervezetünk A-vitamin formájában építi meg, ugyancsak fontos bástyaként a szabadgyökök ellen.


Szemrevételezés





Nyár végén, bőrünk átvizsgálásakor egyaránt felfigyelhetünk világosabb és sötétebb foltokra is. Az előbbinél hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy esetleg rosszul barnult le a bőr, ezért nincs teendőnk vele. Pedig mielőbbi orvoslásra van szükség, ezek a fehér kisebb-nagyobb foltok ugyanis a gombásodás jelei, amelyek megfelelő kezeléssel gyorsan és hatékonyan megszüntethetők.

Ennél jóval nehezebb dolgunk van a sötétebb foltokkal, a májfoltokkal. Ezek a pigmentelváltozások megjelenhetnek napozás után, bizonyos gyógyszerek vagy fogamzásgátlók mellékhatásaként, de okozhatja őket az is, hogy napozás előtt parfüm került a bőrünkre, amely a napfény hatására elszínezte azt. Ezek ellen mindenképpen szakorvos segítségét kérjük, majd az arcápoláshoz olyan készítményeket használjunk, amelyek megelőzik a pigmentfoltok kialakulását, illetve a már meglévőket elhalványítják! Ilyen hatása van például a Diminishnek (Estée Lauder), amely nemcsak a bőrelszíneződéseket csökkenti, hanem a ráncokat és a szarkalábakat is.


Szomjas a bőr

A napozás azonnal látható következménye a bőr kiszáradása, feszülése, amelyet tovább fokoz a légkondicionálás, a sportolás. Ezek a kellemetlen tünetek azonban csak a felszínt mutatják, a bőr mélyén ennél jóval komolyabb lehet az elváltozás.

A bőr mélyebb rétegeiben a napsugarak közül az UVB-sugarak jutnak el, ezért tartjuk ezt jóval veszélyesebbeknek az A-nál. Az UVB-sugarak a szarusejteken, a hámrétegen áthatolva egészen a kollagén rostokig jutnak el, és hatással vannak a bőr egész mechanizmusára. A kollagén rostokról tudni kell, hogy nedvességet tárolnak és közvetítenek, így oltják a bőr szomjúságát, gátolják öregedését. Létfontosságú tehát, hogy ezeket a rostokat védjük és erősítsük. Ehhez nyújt többek között segítséget a High-Care C7 hidratáló krémje, amely hétféle kollagént tartalmaz, s egyaránt kisimítja az arc, a nyak és a dekoltázs bőrét is.

Emellett áldásos hatással van a bőrre a jojobaolaj és az aloé vera is az összetevők közül, hiszen mindkettő hatástalanítja a szabadgyököket, amelyek ártó hatásáról nem lehet elég sok rosszat elmondani.

Természetesen a bőr nedvességtartalmának megőrzését azzal is segítjük, ha naponta két liter cukormentes folyadékot, lehetőleg ásványvizet megiszunk.


Öt tanács a haj védelmében





A napfény hatása nem kerülheti el a hajunkat sem. Fodrászunk már az első pillanatban meg tudja róla állapítani, hogy használtunk-e rá fényvédő készítményeket (különösen a festett hajnál volt ez fontos), nem feledkeztünk-e meg a hidratálást biztosító balzsamról, került-e rá tápláló pakolás. Amennyiben a megelőzésben nem voltunk eléggé körültekintőek, akkor legalább a bajok orvoslásában legyünk azok.

A hajápoló készítményeknek ma már olyan széles a választéka, hogy mindenre kínálnak megoldást. Ne szégyelljük az üzletekben az eladók segítségét kérni a megfelelő termékek kiválasztásához, hiszen nem ismerhetünk minden újdonságot, új hatóanyagot, és önmagunknak okozunk kárt, ha rosszul választunk. Ezekben a napokban és hetekben azonban – a hajtípustól függetlenül – minden hajnak szüksége van intenzív hidratálásra.

És mindemellett továbbra is tartsuk be az alábbi öt jó tanácsot, hogy a hajunk még szebb lehessen:

1. Amikor csak lehetőség adódik, engedjük, hogy a hajunk magától száradjon meg, így nem károsodik a hajszárító hőjétől.

2. Bármilyen hosszú is a hajunk, hathetenként vágassuk le a töredezett hajvégeket.

3. Hajmosás után a nedves hajat mindig széles fogú fésűvel bontsuk ki, így nem töredeznek a hajszálak.

4. Mindig textilborítású gumival fogjuk össze a hajunkat, mert a csupasz gumi töri a hajat.

5. Ne keféljük át túl sokszor a hajunkat, ez a biztos megelőzése a többfelé váló hajvégeknek.


Nem az évszaktól függ

A jó idő beköszöntével a kozmetikusok minden évben arra panaszkodnak, hogy szinte mást sem csinálnak, mint felesleges szőrszálaiktól szabadítják meg a vendégeiket. Hiszen igencsak illúzióromboló látvány a szőrös láb, hónalj, bikinivonal a jócskán kivágott nyári ruhában, vagy még inkább a fürdőruhában. Pedig a szőrtelenítésnek nem kellene évszakfüggőnek lennie, mert a lábakon kunkorodó sötét szálak a harisnya alatt sem mutatnak esztétikusan. A nyár múltával se hagyjuk, hogy ez így legyen!

Nem feltétlenül kell azonban kozmetikushoz mennünk azért, hogy a lábunk bársonyosan sima legyen, megannyi otthon használatos megoldás kínálkozik. Ezek közül a legújabb a Veet Aqua-system Roll-on meleggyanta készüléke, amely forró csapvíz segítségével melegíthető fel, három perc alatt használatra kész, nem égethetjük meg vele magunkat, és a praktikus roll-on fej segítségével még a nehezen hozzáférhető testrészekre is könnyedén felvihető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top