Aktuális

Csonkázás és körömvirág

<?kep(1,left)?> "Most idõszerû egy nagyon fontos munka a szõlõskertekben: a csonkázás. A fejlõdõ szõlõbogyók csak akkor tudnak idejében beérni, akkor képesek bõségesen cukrot, szerves savakat, íz-, illat- és aromaanyagokat felhalmozni, ha elegendõ napfényhez jutnak."

A Nap pucér vállunk harapja,

mint szőke nő, csókol vadul,

poklát ajkunkra rátapasztja

s arany haja arcunkra hull.

(Váci Mihály: Nyári képeslap)

Kedves Húgom!

Akár a Velencei-tó partján ülve írhatta volna a költő ezeket a felhevült, kánikulai sorokat. Velence üdülőközségben, ahol a nagytekintélyű nemzetközi zsűri július elején, egy forró napsugaras napon bírálta el a Virágos Magyarországért vetélkedőben tavaly elsőnek és legjobbnak bizonyult település teljesítményét a faluszépítésben, a tisztaságban, a rendezettségben és főleg a virágosításban. A nemzetközi versenyben ugyanis mindig az egyes országok első helyezett városa és faluja vehet részt. Bízom abban, hogy a bizottság értékelni fogja azt a teljesítményt, amelyet a település lakossága, összefogva az üdülőházak tulajdonosaival és a község vezetőivel, e nemes cél érdekében elért.

Most időszerű egy nagyon fontos munka a szőlőskertekben: a csonkázás. A fejlődő szőlőbogyók csak akkor tudnak idejében beérni, akkor képesek bőségesen cukrot, szerves savakat, íz-, illat- és aromaanyagokat felhalmozni, ha elegendő napfényhez jutnak. E cél érdekében a szőlőtőkéket lazává, szellőssé, napsütötté kell tennie, és ennek egyik eszköze a csonkázás is. A hosszúra nőtt hajtásokat a támberendezés (karó, felső huzal) magasságában vissza kell vágni, sőt, a termőhajtásokat is meg kell kurtítani úgy, hogy a fürt felett legalább két levél maradjon. A meddő és a fejlődő hónaljhajtásokat maradéktalanul ki kell metszeni, illetve ki kell tördelni! A csonkázás más szempontból is előnyös: csökkenti a gombabetegségek (peronoszpóra, lisztharmat, szürkerothadás) elterjedésének a veszélyét, mert a szellősen elhelyezkedő hajtások, fürtök között a harmat és az esőcseppek gyorsabban száradnak fel. De a permetezésre is feltétlenül szükség van! A gombaölőszerek közül most a Quadris, a Shavit F, a Merpan és a Folpan használata bizonyul a leghatásosabbnak.

A nyári hőség se tartja vissza olvasóinkat attól, hogy leveleikkel felkeressenek bennünket! Megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a számukra fontos kérdéseikre nyomtatásban, személyes levélben vagy e-mail útján válaszolhatunk.

Zimonyi Tiborné, felsőzsolcai olvasónk a lótücskök elszaporodása miatt aggódik. Joggal, mert ezek a rovarok válogatás nélkül rágják el a zsenge, másodvetésű zöldségek, virágok gyökereit, és kiforgatják a talajból a növényeket. Ellenük az Arvalin LR vagy a Galition nevű talajfertőtlenítő szer kirakásával lehet eredményesen védekezni.

Cseh Sándorné, dunaalmási olvasónk azt írja, hogy nagyon kedveli a most és hosszú ideig virágzó mályvákat, a magyar kertek jellegzetes növényeit, amelyeknek a levelein sötétbarna rozsdafoltok terjengenek. Ezek ellen a növényeket Systhane, Dithane vagy Mikal gombaölőszerrel kell megpermetezni.

De ha már a kerti virágoknál tartunk, szeretnék a figyelmedbe ajánlani, kedves Húgom, egy nagyon igénytelen, de igen kedves egynyári virágot, a körömvirágot (kenyérbélvirág, gyűrűvirág, Calendula), amely jellegzetes példája az egyidejűleg hasznos és díszítő növényeknek. A nyár elejétől a fagyokig nyitja sárga virágait, amelyeknek forrázata a gyomorfekélyt és bélbetegségeket gyógyítja, de különösen jótékony hatású a fekélyes sebek gyógyulására, valamint bőrkeményedések eloszlatására. Ha a virágokat leszedjük, három hét múlva ismét gazdagon nyílnak. A beérett magokat érdemes begyűjteni, de az elszóródott magok az ember közreműködése nélkül is kikelnek a következő tavasszal.

Hát, ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom! További kellemes vakációzást kívánok Neked és Szeretteidnek. Ha kérdéseitek lennének, a www.balingazda.hu honlap nyáron is rendelkezésetekre áll.

Kelt Kertvárosban, a 2001. esztendő júliusának közepén.

Tipp Ültessünk díszkáposzta-palántát! A piros vagy fehér színű, dekoratív lombozatú díszkáposzta palántáit most kell elültetni olyan helyre, ahol télen is a szemünk előtt vannak. A növény a legnagyobb fagyokat is károsodás nélkül viseli el, és tavaszig pompázik a kertben, a ház körül, vagy az ablakládában. Levelei étkezésre is alkalmasak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top