Aktuális

Trendek rabságában?

Nagyon sokféle irányzat van. Vannak tömegtrendek, és vannak alternatív trendek. Ha tetszik, ha nem, elõbb-utóbb valamelyik hatása alá kerülünk. Sok mindentõl függ, hogy a divat melyik területének és mennyire hódolunk be.

Ám az tény, hogy a divat ma már nem csak öltözködésünket irányíthatja, hanem azt is, mit olvasunk, milyen pályát választunk, sőt azt is: házasságban élünk-e vagy függetlenek maradunk.

– Ha végigmegyünk az utcán vagy valamelyik plázában, azt látjuk, hogy a mai lányok nagyon egyformák – véli Diós Kati, a Nők Lapja Divatiskolájának vezetője. – Egyformán melírozott szőkék, műszálas topokban járnak, és még mindig magas talpú cipőt hordanak, pedig ez már egyáltalán nem divat. A mostani trend a minimalizmus jegyeit hordozza. Az egyszerű, testhez simuló darabok tökéletes, fiatalos alakot feltételeznek. Ebből rögtön látszik, hogy a nagy divatcégek a legfiatalabbakat célozzák meg. Talán azért, mert ők a legfogékonyabbak az újra, a divat változásaira. A mai világ egyébként is fiatalságközpontú. Az uniformizmus az ipar tömegtermelésének terméke, nehéz megtalálni az egyéniségünkhöz leginkább illő darabot. Az ötvenes években mindenki lódenkabátot és svájci sapkát hordott, de akkor nem is volt más a boltokban. Ma azt lehet megfigyelni, hogy a divat gimnáziumonként változik. A fiatalok felkapnak egy-egy márkát, kiemelnek egy-két stíluselemet, és mindenki azt hordja. Akkor van baj, ha kamaszkoron túl sem találjuk meg a saját egyéniségünkhöz illő ruhákat, ha eluralkodik rajtunk a birkaszellem, és azt vesszük fel, amit a barátnőnk hord, függetlenül attól, hogy jól áll-e nekünk vagy sem. Holott a mai divat nagy szabadságot is ad. Az alaptrend széles skálát mutat, ez mindenkinek lehetőséget teremt arra, hogy megtalálja azt, ami legjobban illik hozzá. Vannak, akik ösztönösen ráéreznek erre. Akik nem, azoknak meg kell tanulniuk, mi áll jól nekik. A Nők Lapja Iskolájában erre mindenkinek lehetőséget kínálunk majd.

Most többek között a hetvenes évek hippistílusa dívik. A trapézszárú nadrág, a virágos, színes, bolondos holmik újra hordhatók. De trend a szafaristílus is pasztellszínekkel, khakivel, bézzsel, barnával, ahogy a természetes anyagok is újra divatba jöttek, például a len, a pamut, a gyapjú.

– Nem vagyok híve a divat szolgai követésének – állítja a szakember. – Az volna jó, ha mindenki a divatjegyeken belül találná meg a hozzá legjobban illő stílust, hogy ezáltal is kifejezze egyéniségét, érzelmeit, gondolatait.

Méregdrága egyszerűség

A műszálas és kevert textíliákból varrt termékek még akkor is kevesebbe kerülnek, ha a legtrendibb szabásvonalat követik. A természetes anyagból készültek viszont méregdrágák. Ezekkel követni a félévente változó divatot, már igazi gazdagságot jelent. De hát gazdagnak és sikeresnek lenni is trend. És aki nem az, olykor az is szeretne annak látszani. Persze, ez nem mindig sikerül, hiszen a divattal haladni az élet egyes területein a kevésbé tehetősek számára nem megfizethető. Ilyen például a legújabb trend szerint berendezni a lakást.

Magyarországon az a réteg, amely megengedheti magának ezt, még nem túl széles, de már létezik. Sándor Éva lakberendező tőlük kapja megrendeléseinek jó részét.

– A lakberendezés trendje három-négyévente változik – mondja. – Az üzleti élet, a médiavilág meghatározó személyiségei bizonyos időszakonként stílust váltanak. Megbízóim érzékeny, az újra azonnal reagáló, trendkövető emberek. Érzik a kort, az időt, amelyben élnek. Igényesek a lakásukra, az autójukra, a megjelenésükre, a róluk kialakított képre. Ahhoz a réteghez tartoznak, akiknek a teljesítményét anyagilag is elismerik. Hogy kik ők? Elsősorban üzletemberek, bankemberek, menedzserek, művészek, akik egzisztenciálisan megengedhetik maguknak, hogy igazán igényesen és az aktuális trend szerint rendezzék be a lakásukat.

A mai divat gyökerei a Bauhausban erednek. A minimalista, egyszerű, letisztult formák uralkodnak napjainkig. Elegáns egyszerűség, részletmegoldásaiban kifinomultság jellemzi. Visszafogott színekkel dolgozik. Természetes anyagokat, fát, fémet, üveget, finom szöveteket használ, műanyaggal kiegészítve. Sokszor mértani formákra egyszerűsíti a tárgyakat.

– Az igazi minimalizmus sokkal inkább magatartásforma, mint puszta esztétika – véli Sándor Éva. – A ma emberei azért vágyik ilyen tárgyakra, mert nagyon sokféle hatás éri, rengeteget dolgozik, kevés szabadideje van. Intenzíven éli az életét, mindenben a maximumra törekszik. Otthonában inkább nyugalmat és egyszerűséget szeretne. Arra vágyaik, hogy a tárgyai praktikusak, egyszerűek de egyben esztétikusak is legyenek.

A munka szerelmesei

Az intenzíven élt legényélet után aztán a többség életében elkövetkezik az a pillanat, amikor a legénylakást felcserélhetik egy házra.

Kérdés persze, hogy ez a pillanat mikor jön el. Aki egyedül él, annak elég néhány négyzetméter. Kis lakás kis rezsiköltséggel és nagy önállósággal jár. Nem kell senkihez sem alkalmazkodni. Ma már a lányok egy jó része is képes arra, hogy fenntartson egy ehhez hasonló, önálló lakást. És egyáltalán nem biztos, hogy mindenáron fel akarják váltani “leánylakásukat” mondjuk egy családi házra, ahol feleségként kell helyt állniuk. A szingli életfilozófiája körükben is egyre népszerűbb. Nem szorítja őket a férjhez menés kényszere. Nem kell mindenképpen kompromisszumot kötniük. Őket már nem fenyegeti a vénlányság veszélye. Mert egyedül élni egyáltalán nem szégyen. Sőt! Dolgozni igazán sokat és jól csak akkor lehet, ha nem várja őket otthon senki. Mindenki tudja, hogy húsz és harminc között a legkelendőbbek a piacon, addig ki is akarják használni a konjunktúrát. Az önállóság pedig nem is olyan rossz dolog. Az ember bátran választhat tévécsatornát, vehet a boltban fehér vagy barna kenyeret, ahogy éppen tetszik, és elköltheti a fizetését akár az első héten. Azaz, az élet szabadon élvezhető. Senki sem szól bele!

A trend azt sugallja, hogy légy sikeres, aktív, legyenek önálló céljaid, és közben érezd jól magad! Ennek megfelelni nem kis teljesítmény. Az következik belőle, hogy dolgozni kell, mégpedig sokat. Lehetőleg mindig. Egy kisebbfajta szerelem is alig fér bele ebbe a fajta időbeosztásba. Mert mi vár arra a nőre, aki folyton elkésik a randevúról?! A család, és főleg egy gyerek pedig végképp nem illeszthető bele a karrierépítésbe.

A férfiak helyzete sem könnyebb. Korábban a negyven-ötvenévesektől várták el hogy elérjenek valamit a szakmájukban, a mai trend a huszonéveseket ülteti ügyvezető igazgatói székekbe. Egy “sikeres” fiatalembernek ideje sincs, hogy udvaroljon. Az a lány, aki ebbe az életformába belefér, az belefér, aki nem, az mehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top