Ezo

Életünk energiaforrása: a tudatalatti

A tudatalatti (más néven az árnyék) fogalma sokakban negatív gondolatokat ébreszt, s nem is sejtik, hogy az egyik legértékesebb életerőforrásra asszociálnak. Rüdiger Dahlke arra ösztönöz mindenkit, hogy mielőbb kezdjen el foglalkozni énjének árnyékával!

A pszichoanalitikus Jung szerint az árnyék nem más, mint a tudatalattink, amibe nemcsak negatív előjelű, elutasított, szégyellt, elnyomott részeink, de a meg nem élt öröm, az eufória, az eksztázis és vágy éppen úgy belekerülnek. “Sokan nem is sejtik, mekkora örömöt okoz ezen részünk felderítése; az ugyanis szinte mindenütt megtalálható. Benne rejlik testi tüneteinkben, hibáinkban, de ott van azokban a viccekben is, amiken nevetünk, a filmekben, melyeket szeretünk vagy gyűlölünk. Minél nagyobb az árnyék, annál jobban beszűkül a tudatos részünk; úgy tudunk igazán kiteljesedni, ha árnyékunk tartalmát integráljuk”vélekedik Rüdiger Dahlke.

Életünk energiaforrása: a tudatalatti

Az árnyék beszorít

Ha árnyékunk felé fordulunk, olyan hazugságokra, féligazságokra és valótlan dolgokra is rátalálunk, melyeket nem bírunk, akarunk felvállalni: itt, “Árnyékországban” gyűlik fel minden rossz élmény, fóbia, csalódás, megalázottság. Rengeteg olyan dolog rakódik le, amit az ego korábban egyszerűen nem tudott feldolgozni, úgy tudott túlélni, hogy mélyre eltemette a negatív tapasztalást. “Az évek során ezekből a dolgokból óriási hegy épült, holott az eltemetett rossz emlékek jelentős része mára lényegtelenné, súlytalanná vált. Éppen emiatt könnyű, hogy árnyékrészünket átvilágítsuk: amit gyermeki félelmünkben az árnyékba temettünk, az felnőttként nem biztos, hogy még mindig fenyegetést jelent ránk nézve – az árnyékban mégis ott van, hat és dolgozik. Pedig könnyűszerrel el lehet engedni” – írja Dahlke, aki hozzáteszi, már önmagában a felismerés is sokat segít abban, hogy a hegyből lefaragjunk, hogy nyugalmat találjunk. Ami gyermeki énüknek legyőzhetetlen akadály volt, az felnőtt énünknek egy lehetőség, hogy eltemetett energiaforrásunkat mobilizáljuk. 

Dahlke
Rüdiger Dahlke német orvos és
pszichoterapeuta, aki nemcsak a
nyugati orvoslás, de az ezotéria
területein is otthonosan mozog, a
kettőt ötvözi. Sikerlistás könyvei
magyarul is olvashatók… 

A hazugságok megterhelik az életet

Az árnyék tele van valótlan tartalmakkal, élményekkel, melyekkel korábbi énünk valamely kellemetlen, elviselhetetlen szituációiban igazolni akartunk magunkat. Minden valótlanság, tisztázatlan ügy teherként hat az életünkre, minden hazugság egy akadály, hogy jól, elégedettnek érezzük magunkat: a hazugságok kontrollálásához energiára van szükségünk, illetve a lebukástól való félelem ugyancsak jelentős erőráfordítást igényel. Mintha önmagában nem lenne az is elég, hogy életünk során egyre jobban szenvedünk az ésszerűnek vélt döntésektől, amelyekkel sötét, de annál izgalmasabb arcainkat, vágyainkat próbáltuk elnyomni azért, hogy mindenkori környezetünk elvárásainak megfeleljünk. Pedig kár a fáradtságért, a legvégén úgyis minden napvilágra kerül. Fontos lenne, hogy bátran és önként nézzünk farkasszemet az árnyékunkkal.

Az árnyékterápia ezeket az elfojtott tartalmakat segíti feloldani, hogy a jövőben ne jelentsenek ránk nézve veszélyt. A dolog mechanizmusa egyszerű: ha egy gyermek fél a télapótól, félelme egy szempillantás alatt elillan, ha megtudja, hogy a jelmez a szomszéd bácsit rejti. “Egyszer egy páciensem azt mesélte, mennyire megkönnyebbült és felszabadult, amikor kiderült, hogy rákos. Maximum egy éve volt még hátra. A férfit egész életében a félelmei irányították, szinte mindentől rettegett, számára a halálos diagnózis nem jelentett egyebet, mint hogy szenvedéseinek egy éven belül vége szakad. A rákdiagnózissal, s azzal, hogy hamarosan mindennek vége, a félelemkiváltó tényezők nagy része egyszerűen eltűnt, nem volt többé hatalmuk a férfi felett. Rájött, hogy most már csak istennek van kiszolgáltatva, a többiek nem számítanak – életében először gondtalanul tudott élni” – világítja meg egy példával Dahlke a tudatalatti negatív személyiségre gyakorolt hatásainak lényegét. 

Gyakorlat – Árnyékmunka

Engedd meg magadnak, hogy hazugságaid földjére belépj, és nézd meg jól, mik azok a dolgok, amik az évek során felhalmozódtak. Tudatosítsd magadban, hogy a régi hazugságok nagy része mennyire jelentéktelen és nevetséges. Engedd meg magadnak ezt a tudatos pillanatot! Engedd meg magadnak, hogy az energiát, ami anno a hazugság megszületéséhez használtál fel, most újra visszakapd és hasznosíthasd.

Ahogy nincs fény árnyék nélkül, úgy nincs árnyék fény nélkül – vagyis minden árnyék mellé odarendelhető a fény. S ha az árnyékrész feltérképezése nem megy könnyen, kezdhetjük a munkát a fényrésszel, ami mellé megkereshetjük az árnyékot; később az árnyékkal érdemes kezdeni, ami mellé megkereshetjük a fényt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top