Ezo

A tavaszi fáradtság 5 lelki oka

Megújul a természet, és vele együtt a lelkünk is felfrissül, az eddigi lassúbb folyamatok felgyorsulnak. Mégis érezhetünk tavaszi fáradtságot, amely mögött a testi tüneteken és okokon kívül sokszor lelki folyamatok is meghúzódhatnak.

A napokban egy felfrissítő beszélgetés során beszélgetőpartneremmel egyaránt azt állapítottuk meg, hogy olyan sok jó dolog történt velünk az elmúlt hetekben, mégis azt érezzük, hogy mindez csak az előkészület volt valami sokkal nagyobbra, ami csak arra vár, hogy áprilisban berobbanjon az életünkbe. Csodás érzés megtapasztalni ezt a belülről fakadó stabilitást és könnyedséget, ami minden külső körülmény ellenére szilárd bizonyosságként árad szét testemben és lelkemben egyaránt.

A tavaszi fáradtság 5 lelki oka

A férfi- és női energiák egyensúlyának felbomlása

Számos esetben azonban azt tapasztalom a környezetemben, hogy tavasszal sokan fáradtak, leterheltek, energiát vesztettek, aminek okai a férfi- és a női energiák egyensúlyának a felborulásában is kereshetők. Legyünk akár nők, akár férfiak, amikor adunk másoknak – és jó esetben önmagunknak is –, akkor a férfienergiáink működnek. Amikor pedig kapunk és befogadunk, akkor a női energiáink.

Sokszor előfordul, hogy belefeledkezünk az adásba anélkül, hogy magunkat megajándékoznánk. Másokat előtérbe helyezünk önmagunkkal szemben, mert fontosnak érezzük, hogy a munkatársaink, családunk, barátaink igényeinek, vélt vagy valós elvárásainak megfeleljünk. Belső egyensúlyunk felbomlása pedig a külvilág számára is látható és érezhető lesz.

Önként vállalt terhek

Hajlamosak vagyunk magunkra venni olyan terheket, amelyek nem is a mieink, csak mások nehézségeit akarjuk megoldani. Ahogy egyre tudatosabbá válunk, egyre inkább érezzük, mi az, ami hozzánk, illetve mi az, ami másokhoz tartozik. Mindeközben egyre kevésbé érzünk bűntudatot, és nem hagyjuk, hogy bűntudatkeltéssel manipuláljanak ilyen helyzetekben.

A saját nehézségeit, feladatait mindenkinek magának kell megoldani. Ha éber vagy, érzékeled, mikor segítesz építően, és mikor próbálod más helyett megoldani a nehézségeit. Utóbbi esetben egy idő után összecsapnak a fejed fölött a hullámok, és neked egyre kevesebb energiád marad a saját feladataidra.

Nem engeded meg magadnak a befogadást

Azok, aki sűrűbben helyezik mások érdekeit előtérbe a saját magukénál, nehezebben is fogadnak be, így nekik elsősorban női energiájuk fejlesztésén érdemes dolgozniuk. Sokszor nagyon elmosódik a határvonal a mások szolgálata, segítése és az önkéntes áldozatszerep felvétele között.

Ezzel kapcsolatban arra érdemes figyelmeztetni magunkat, hogy akkor tudunk szeretteinknek, barátainknak valódi segítséget nyújtani, ha mi magunk rendben vagyunk. Az áldozati szerepet nem tudatosan választjuk, a tudatalatti folyamatok maguktól működésbe lépnek. Mindez legtöbbször abból fakad, hogy nem szeretjük eléggé magunkat, alacsony az önbecsülésünk, esetleg más – hozott, öröklött vagy tanult – gátaknak, blokkoknak köszönhetően nem hisszük el, hogy mi is megérdemeljük azt, hogy kapjunk. Ezért utasítjuk el a befogadást.

“Gyere és vedd el!” jelenség

Az is előfordul, hogy észre sem veszed, hogy önként nyitottad meg az energiáidat mások előtt, tested ezáltal azt üzeni a világnak: gyere és vedd el! Így ha már egy nagyobb közösségbe mész, hamar lemerülsz, elfáradsz. Ilyenkor érdemes tudatosítani saját magadban a határaidat és letisztázni azt, hogy mások mit tehetnek meg veled, és mit nem.

Talán túl sokat vállaltál, mert ezzel szeretnél valamit kompenzálni, vagy pótolni a szeretethiányodat. Az önismeret mélyítésével érdemes ránézni ezekre a tudatalatti automatizmusokra. A gyakorlatban pedig segíthet, ha elképzelsz egy kört magad körül, és határozottan kijelented, hogy energetikailag eddig jöhet bárki, de nem tovább. Így erődet meg tudod tartani saját magadnak.

Nem húzol határokat

Ha nem húzol határokat, akkor könnyen életbe léphet az előző pontban leírt “Gyere és vedd el!” jelenség. Ideig-óráig lehet hagyni azt, hogy kifárasszanak. Ez sokszor megtörténik, mert túlságosan szeretünk valakit ahhoz, hogy nemet tudjunk neki mondani. Ha viszont túl sokáig áll fenn ez az állapot, akkor felborul a kapcsolat, és a te energiakészleted lemerül.

Mások vagyunk, másként működünk, ezért nem biztos, hogy ami engem lemerít, az téged is. Ezért fontos a tiszta és egyértelmű kommunikáció, ami tiszta és egyértelmű helyzeteket eredményez.
A határok azonban nem falakat jelentenek. Ügyeljünk ezért arra, hogy falakat nem érdemes húznunk. Még akkor sem, ha a múlt történései miatt, és szívünk-lelkünk védelme érdekében sokszor az tűnne a legegyszerűbb lépésnek…

Olvasd el ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top