Ezo

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem – mit üzen az arc szimmetriája?

A szimmetrikus arcú emberek erősebbek, határozottabbak és következetesebbek? Vagy ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben? Egyáltalán, van annak bármi jelentősége, hogy milyen egymáshoz képest a két arcfelünk?

Többségünk legfeljebb annyit tud az arcszimmetria jelentőségéről, hogy kutatások szerint a szimmetrikus arcú embereket vonzóbbnak találjuk, mint azokat, akiknek a két arcfele sok mindenben különbözik egymástól. Arról már kevesebb információ kering, hogy a kérdésnek önismereti szempontból is van némi jelentősége. Pedig a dolog szinte mindenkit érint. Tamás (37 éves, üzletvezető) története mindezt remekül szemlélteti.

Jó pasi, alacsony önbizalom

“Pár évvel ezelőtt feltűnt, hogy a szélesebb arcú emberek társasága kifejezetten rossz érzéssel tölt el − meséli a kifejezetten jóképű, sportos férfi. − Megfigyeltem, hogy mellettük nem érzem magabiztosnak magam, sőt, gyakorlatilag a felére összemegyek, ha vita alakul ki közöttünk.” Mivel ez újra és újra rossz érzést okozott Tamásnak, lassan elkezdték érdekelni az okok. “Egyre többet olvastam az arc jellegzetességeinek üzeneteiről, kíváncsiságból megnéztem azt is, mi a különbség a saját két arcfelem között. Érdekelt, hogy választ kapok-e arra a kérdésre; miért tartok bizonyos arctípusú emberektől. Kiderült, hogy a széles arc az erő, a magabiztosság, a harcosság jele. Innen már csak egy ugrás volt rájönni, hogy én épp ezekkel a tulajdonságokkal állok hadilábon.”

Tamásnak hosszúkás, keskeny és közepesen aszimmetrikus arca van. A tükörvizsgálat után ez utóbbi igen feltűnővé vált. “Azt mutatta, hogy a jobb, vagyis a férfi oldalam kisebb, tehát gyengébb, a másik pedig nagyobb és teltebb. Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogy nem merek olyan férfiasan viselkedni, mint szeretnék. Például kiállni magamért az üzleti életben, megvédeni magam, harcolni, konfliktusokat kezelni. Tény, hogy a nőies tulajdonságaim jobban és rendszeresebben érvényesülnek, a beosztottaim érdekeit például sokkal jobban képviselem, mint a saját szempontjaimat. Mindig is szívesebben foglalkoztam azzal, hogy a kollégáim mennyit pihennek, hogyan érzik magukat a munkahelyükön, általában mennyire elégedettek, mint azzal, hogy nekem mennyit kell túlóráznom, vagy arányban van-e a fizetésem a munkámmal.” Tamás szerint (ellentétben azzal, amit a környezete gondol róla) neki mindig fel kellett építenie az önbizalmát. Így volt ez akkor is, amikor sikeres élsportoló volt, így volt a magánéletben is és a munka területén is. “Azt gondolnád, hogy ez az új info, mely szerint bizonyos tulajdonságokkal hadilábon állok, hatalmas hátrány, de ez tévedés. Előnyt is lehet kovácsolni ebből, hiszen arra ösztönöz, hogy tanuljak. Tudat alatt mondjuk ezt tettem eddig is. Azért, hogy kompenzáljam az önbizalomhiányomat, folyamatosan továbbképzésekre, tréningekre jártam, így egyre jobb szakember lettem, ami persze egyre több elismerést és jobbnál jobb álláslehetőségeket hozott. Csak épp a kisebbségi komplexusom ettől még nem oldódott meg.”

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem - Mit üzen az arc szimmetriája?

Ha aszimmetria, akkor rendszeres érzelmi lavina? 

Állítólag az, akinek az arca aszimmetrikus, viselkedésében kiszámíthatatlanabb, “megbízhatatlanabb”. Az agresszióra például hol így, hol úgy reagál, ezt mindig az adott helyzet dönti el, a pillanatnyi érzelmek. “Nem tudom, ebben mennyi az igazság, de én is ilyen vagyok. Hol erősnek tűnök, hol gyengébbnek, ami sok gondot okoz. Remélem, megoldást jelent hosszú távon, hogy ezt megtudtam, és megtanulok végre kiállni magamért. Annál is inkább, mert a korábbi munkahelyeimen sokat bíráltak azért, mert főnökként nem voltam elég szigorú, elég következetes, tehát nekem tudatosan figyelnem kell arra, hogy ha például kérek valamit, akkor az úgy is legyen.”

Az elakadás jele?

“Az arc szimmetriája vagy aszimmetriája az egyik legfeltűnőbb dolog az emberek arcán, elég, ha tudatosan megfigyeljük a vonásokat – magyarázza Bakóczy Zoltán Gábor, kineziológus. − Különösen a szemek elhelyezkedésére és méreteik különbségére érdemes odafigyelni. A közel ülő szemek általában részletekre fókuszáló embert jelentenek, a távol ülő szemek azokat, akik az összképre szeretnek koncentrálni. A baloldal a női oldalunk. Ha ez teltebb, élettel telibb (mosolygó szemek, csillogó szemek, feszes arc, vidámságot tükröző vonások), akkor valószínűleg az illető igen befogadó, kevésbé kritikus alkat. Ugyanígy a jobboldal a kineziológia (és sok irányzat szerint) az úgynevezett végrehajtó oldal, a racionális gondolkodás, a kritika, a férfiasság szimbóluma.”

Zoltán szerint azonban ezek a szabályok sem örök érvényűek. “Nem lehet mindig egyértelmű következtetést levonni pusztán arcvonásról. Legtöbbször ezzel harmóniában működünk, de előfordulhat, hogy bizonyos helyzetekben ellentétesen reagálunk azzal, ami az arcunkról leolvasható. Például egy nálunk erősebb ember társaságában. Ilyenkor gyakran feszültség keletkezik bennünk vagy a környezetünkben velünk kapcsolatban. Egy jó szakember, legyen az kineziológus vagy pszichológus, rájöhet az elakadásokra. Ezt a folyamatot gyorsíthatja az arc alapvonásainak alapos vizsgálata, ebből mi is sok mindenre rájöhetünk. Ha felismertük az arcszimmetria mögött rejlő vonásokat, könnyebb lehet elfogadni, megérteni a mások vagy magunk viselkedését. Jó játék lehet tehát belenézni egyszer úgy isten igazából a tükörbe.”

Vagy az ellenálló képességé?

A szimmetria jelenségével az evolúciós kutatók is foglalkoznak. “Mivel az ember − a legtöbb gerinces fajhoz hasonlóan − tengelyesen szimmetrikus, vannak olyan génjeink, amelyek a kétoldali szimmetria (például a páros szervek) kialakulásáért felelősek – magyarázza dr. Meskó Norbert, pszichológus, kutató. − A valóságban senki sem tökéletesen szimmetrikus, a fejlődés során ugyanis olyan környezeti stresszhatásokkal (például betegség, éhezés, érzelmi elhanyagolás stb.) találkozunk, amelyek eltérítik szervezetünket a génjeinkben előírt teljes szimmetria megvalósulásától. Ez lehet az oka az arcvonásokban és a test részeiben mért aszimmetriának is. Vannak, akik a környezeti stresszre érzékenyebbek, és ezért inkább aszimmetrikusabbak, míg mások ellenállóbbak az ilyen hatásokkal szemben.”

A kutató szerint tehát a szimmetria aránya arról a képességről árulkodik, hogy a környezeti ártalmak ellenére a szervezet hogyan tudja a fejlődést a normális irányba terelni. Ezért a szimmetria jó mutatója az ember fejlődési stabilitásának. “Kutatások szerint a kevésbé szimmetrikus emberek között nagyobb például a skizofrénia, az alacsony születési testsúly vagy a Down-kór előfordulási valószínűsége, és erősebb hajlamot mutatnak a depresszióra, az érzelmi labilitásra, sűrűbben számolnak be fejfájásról és emésztési problémákról. Az emberek azért találják vonzónak szimmetrikusabb társaikat a párválasztás során, mert a fejlődési stabilitás képessége öröklődik, a többség pedig épp ilyen társat szeretne. Egy vizsgálat kimutatta, hogy azok a nők és férfiak, akik szimmetrikusabbak, korábban kezdenek el szexuális életet élni, és több szexuális partnerük van, mint kevésbé szimmetrikusabb társaiknak. Természetesen a szimmetria észlelése nem minden esetben tudatos, az pedig végképp nem tudatos, hogy ez alapján felmérjük a másik párkapcsolati értékeit.”

 

TIPP:
Ha pontosan meg akarjuk nézni az arcunk szimmetriáját, akkor a legjobb módszer, ha készítünk róla egy fényképet, szemből. Fontos, hogy minél természetesebb képet vágjunk. Ne mosolyodjunk el a kép kedvéért! Nyomtassuk ki a képet egy A4 oldalon, fogjunk egy egyszerű tükröt és állitsuk pontosan az orrunk hosszirányába, középre. Figyeljük meg milyen vonások jelennek meg. Életerős, vidám arcot látunk? Vagy szomorú, fáradt embert? Főleg a szemkörnyékét nézzük meg! Felfelé ívelnek a szemek, határozott tekintetben? Vagy lefelé, bágyadtan?
Most fordítsuk meg a tükröt, és vizsgáljuk meg hasonlóan a másik arcunk visszatükröződését! Nagy a különbség a két visszatekintő arc között? Akkor lehet hogy nagyban visszafognak az érzéseink a terveink végrehajtásában. Ha mindkét oldal hasonló, akkor valószínűleg határozottan kiállunk a céljainkért, nehezebben engedünk mások nyomásának.
Ha bal arcféltekénk (szemből nézve a papíron jobb oldalt) tükrözése mutatna gyengébb képet, akkor a nőies én, a befogadó, együttérző, gyengéd oldalunkkal érdemes többet foglalkoznunk. Ha a jobb arcfélteke a gyengébb, szomorúbb (szemből nézve baloldalt a papíron) akkor a férfias, ítélkezőbb, határozott vonásunkban lehet elakadás. 

Hasonló témában megjelent cikkeink:

Te melyik arcodat szereted?

Milyen nő az, akit a férfiak szépnek tartanak?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top