Ezo

Enneagramm: a lélek 9 arca

A lélek kilenc arca. Kilenc különböző személyiségtípus… Kilenc különböző életszemlélet… Kilenc különböző létezésmód...

Eredetét szufi tanításokhoz kötik. Lényege a kör, benne egy csillagszerű alakzat, amely kilenc, a kör kerületén lévő pontot kapcsol össze. Az ennea görög szó, jelentése kilenc, a gram pedig ábrát jelent. Az enneagram tehát olyan ábra, amely kilenc pontból áll. A kilenc pont kilenc alaptípust fogalmaz meg. A kör a teljesség, a megváltás, az egység és a tökéletesség szimbóluma. Püthagorasz azt tanította, hogy az egész teremtés lényege a szám, és minden egyes szám egy-egy isteni törvényt jelképez. A kilenc szám kilenc állomás a lélek fejlődésében.  Ezért akár azt is mondhatjuk, hogy az enneagram a lélek tapasztalásának beteljesítését és a mindenséggel való eggyé válást jeleníti meg.

A XX. századon szinte divatként vonul végig a személyiségtípusok kutatása. Ezen a vonulaton helyezkedik el  az enneagram is. 
Sikerének titka, hogy amíg a legtöbb személyiségtipológia csak leírja, jellemzi a különböző típusokat, addig ez segítséget is nyújt a kívánt változás irányába. Márpedig az emberek nemcsak önmaguk és mások megismerésére, megértésére törekednek, hanem szeretnének változni és másokon is változtatni. Ezt a feladatot teljesíti tudományos alapokon állva az enneagram.

Enneagramm: a lélek kilenc arca

Nemcsak 9 személyiségtípust karakterizál, hanem a tipikus magatartások motivációira is rákérdez, megpróbálja az életrajzi összefüggéseket átvilágítani, az élet- és magatartási mintákat felfedni. A hajtóerők, törekvések, külső és belső jellemvonások megfogalmazása mellett meghatároz együttműködési irányelveket, kezelési stratégiát, és felhívja a figyelmet a lehetséges csapdákra, illetve a fejlődés útjára.

Az enneagram vizsgálata annak tanulmányozásával kezdődik, hogy mit akarnak elkerülni az egyes típusok. Az Egyesek kerülik a haragot, a Kettesek nem akarják elismerni saját szükségleteiket, a Hármasok a kudarcot, a Négyesek a hétköznapiságot, az Ötösök az ürességet, a Hatosok a normáktól való eltérést, a Hetesek a fájdalmat, a Nyolcasok a gyengeséget, és végül a Kilencesek a konfliktust kerülik.
Az egyes típusokat ezen “elkerülésekből” lehet alaposabban felismerni és jellemezni. Az olvasó a félelem tárgyából csökkentheti a szóba jöhető típusok számát kettőre vagy háromra, így elég, ha a továbbiakban csak ezekkel foglalkozik.

A triászok

A kilenc karakter nem tekinthető egymástól különálló elszigetelt egységként. Az egyes karakterek fő mozgatórugója közt nagyon sok egybeesés van, ezért az enneagram a kilenc típust három nagyobb egységre bontja, amit triásznak, vagyis háromelemű csoportnak nevezünk.

ÖSZTÖNÖS TRIÁSZ
A Nyolcas, a Kilences és az Egyes típust az foglalkoztatja, hogyan állhat ellen tartósan a valóságnak (határokat vonnak maguk köré, amelyek fizikai feszültségeken alapulnak). E típusoknak többnyire az agresszióval és az elfojtással vannak gondjai. Elhárító mechanizmusaik mögött jelentős düh halmozódott fel.

ÉRZŐ TRIÁSZ
A Kettes, Hármas és Négyes típust az énképe foglalkoztatja (kötődés a személyiség hamis vagy képzelt szelfjéhez). Azt hiszik, hogy a róluk szóló történetek és feltételezett tulajdonságaik adják a tényleges identitásukat. Elhárító mechanizmusaik mögött jelentős mennyiségű szégyen halmozódott fel.

GONDOLKODÓ TRIÁSZ
Az Ötös, Hatos és Hetes típust szorongás foglalkoztatja (azt élik meg, hogy nem kapnak elegendő támogatást és útmutatást). Olyan viselkedésformákat vesznek fel, amelyek reményeik szerint fokozni fogják biztonságukat. Elhárító mechanizmusaik mögött jelentős mennyiségű félelem halmozódott fel.

A karakterekről az Életfa blogon olvashatsz!
Enneagramm: a lélek kilenc arca0

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top