Ezo

Tuti módszer arra, hogy alaposan kiismerd a másikat

A típusba sorolás segíthet bennünket abban, hogy a velünk kapcsolatban álló kollégákat, beosztottjainkat is jobban megismerjük. A másik fél alaposabb ismerete alapul szolgálhat ahhoz, hogy elfogadjuk őt, viselkedését ne úgy értelmezzük, hogy direkt bennünket akar bosszantani, hanem értsük meg, ilyen a temperamentuma.

A munkahelyi helyzetekben nagyon lényeges a különböző típusú beosztottakkal való hatékony együttműködés, meg kell érteni őket, hogy tudatossá váljon bennünk, hogyan kell velük bánnunk, milyen típusú feladatok megoldásában, milyen feltételek mellett válnak hatékonyabbá, hogy a nézeteltéréseket meg tudjuk előzni, illetve a kialakult konfliktusokat megfelelően kezelni tudjuk.

Az MBTI segíthet minket abban, hogy tudjuk értékelni, becsülni kollégáinkat, beosztottjaink erősségeit, hogy katalizálni tudjuk személyes fejlődésüket, s az is tudatossá váljon bennünk, hogy a számunkra nehézséget jelentő feladatok megoldásában hogyan lehetnek segítségünkre a más típusú emberek?

0

Most gondoljunk át részletesen néhány tanulságot – a teljesség igénye nélkül – arra vonatkozóan, hogy hogyan tudunk az E-I típusokkal jól együttműködni, erősségeikre építeni, mire érdemes figyelnünk, hogy tudjuk az ő működésüket, fejlődésüket segíteni, a többi típusnál csak röviden érzékeltetjük, hogy mire érdemes figyelnünk a velük való együttműködés során a munkahelyen.
Az extrovertált  beosztottakkal kapcsolatban fontos tudnunk az előnyeikről, s ez alapján őket kérhetjük meg, ha sok ember előtt kell beszélni, ha érdekeinket kell felsőbb fórumokon képviselni. Adjunk nekik változatos, cselekvést igénylő feladatokat, amit másokkal együtt végezhetnek, mert energiát és lelkesedét sugároznak társaik felé.

Tudatosítani kell azonban bennük, hogy ahhoz, hogy kapcsolataik jobban működhessenek, nagyobb türelemmel kell viseltetniük a többiek iránt, több figyelmet kell nekik szentelniük, gyakorolni kell az “értő figyelem” technikáját.

Érdemes egy-egy vita során alkalmazni azt a módszert, hogy az éppen szólni kívánó röviden összefoglalja az előtte elmondottakat, és utána fejti ki saját érveit. Másik jól használható technika, hogy mindenki 4-5 mondatban összesűrítve mondja el gondolatait, ily módon gátat szabhatunk a terjengős beszédnek, s abban segítjük őket, hogy átgondolják mondanivalójukat, mielőtt szólásra jelentkeznének. Érdemes tudatosítani bennük, hogy a csend jó dolog is lehet, nem feltétlenül zavaró, nem kell mindig beszéddel kitölteni, a gondolatok logikus vázának felépítésére használható.

A teljes cikket az Önismerde blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top