Ezo

Igazából szerelem – áprilisi szerelmi előrejelzés

"Igazából szerelem" című sorozatunkban Sarkadi Kriszta a szerelemkártyáiból jósol: minden hónap első napján kihúzza azokat a kártyákat, amelyek adott hónapban a legnagyobb segítségünkre lehetnek abban, hogy harmonikus kapcsolatokban éljünk.

Az ismert amerikai párkapcsolati szakértő és spirituális tanító, Chuck Spezzano, The Love Pack elnevezésű gyógyító kártyáit hívtam segítségül, hogy megtudjam, milyen energiák támogatják áprilisban a szerelmes, szeretetteljes kapcsolatok kialakulását, ha még egyedül vagy, és elmélyülését, ha már melletted a társad.

Ami akadályozhat: régi sebzettség
Ami a megoldást hozza: befogadókészség
Ami megszületik: romantikus kaland

Igazából szerelem - áprilisi szerelemi előrejezés

 

1. lap: Régi sebzettség

Amikor egyik személyes beszélgetésünk alkalmával a velem szemben ülő fiatal nő kihúzta ezt a kártyát, elég volt rápillantania, és már könnybe is lábadt a szeme. Hirtelen megérezte, mennyi emléket hordoz magában olyan helyzetekről, amelyekben bántották, megalázták, megszégyenítették. Bármennyire furcsa, ezeknek az emlékeknek a gyökere mind a gyermekkorunkban keresendő: minket valószínűleg a legjobb szándékkal nevelő szüleink okozták legtöbb lelki sérülésünket. Sajnos – bármennyire szeretnénk – nincs tökéletes szülő, csak “elég jó” szülő, ahogy Bruno Bettelheim, amerikai gyermekpszichológus írja hasonló című könyvében.

Gyerekként azonban istenítjük a szüleinket, és ragaszkodunk hozzájuk, bárhogyan is bánnak velünk. Mivel minden téren függünk tőlük – hiszen ők elégítik ki alapvető fizikai szükségleteinket –, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ténylegesen érezzük azt a (fizikai vagy érzelmi) fájdalmat, amit okoznak nekünk, ezért a minket megsebző élményeket leválasztjuk magunkról, és a tudatalattink mélyére száműzzük.

Mindaddig, amíg nem tudunk ezekről, és nem gyógyítjuk meg, a mostani, felnőtt életünkben előforduló helyzetek aktiválják őket, és ezért fordulhat elő, hogy úgy érezzük, épp a párunk az, akitől a legtöbb bántást elszenvedjük. Találkoztam olyan 50 éves asszonnyal, aki sohasem volt boldog egyetlen kapcsolatában sem, és abban a csoportban jött el az ideje annak, hogy visszaemlékezzen az őt megsebző helyzetekre, amelyekben én is tanúja lehettem a gyógyulásának.

Ahhoz tehát, hogy boldog párkapcsolatban élhess, meg kell engedned magadnak az emlékezést, a gyászt és az elengedést. Légy bátor, és nézz rá azokra a helyzetekre – a születésedtől mostanáig –, amelyekben bármilyen módon bántottak, akár akarva, akár akaratlanul. Idézd fel, hogy ki volt ott, mit mondott, mit tett. Tudatosítsd magadban, hogy amit mindezek helyett akkor kapni szerettél volna – szeretetet, elfogadást, figyelmet –, azt már ezektől az emberektől nem kaphatod meg, mert azok az idők elmúltak. Sirasd meg, gyászold meg ezeket a múltbéli történéseket. Éld át bátran a fájdalmat, amit akkor nem engedhettél meg magadnak. Most már felnőtt vagy, erős vagy, biztonságban vagy. Azzal, hogy többé nem akarod eltolni magadtól a fájdalmat, hanem szeretettel ránézel, elfogadod és meggyászolod, az elengedés is megkezdődik, és ez vezet el régi sebzettséged gyógyulásához. Ha kell, nézz olyan filmeket, vagy hallgass olyan zenéket, amelyekről tudod, hogy megríkatnak. Nem kell mást tenned, mint közben emlékeztetni magad arra, hogy most régi sebzettségeidet siratod: mindazt, ami azokban az időkben elveszett.

“Akkor leszel lelkileg is egészséges, ha minden nap sírsz legalább 10 percet” – mondta egyszer egy ausztrál énekesnő és gyógyító, akinek részt vettem a tanfolyamán. Egyetértek: használd az áprilist arra, hogy a tavaszi záporokkal és áradásokkal a te könnyeid is meginduljanak, hogy gyógyultan és egészségesen találkozhass a szerelemmel.

2. lap: Befogadókészség

Igazából szerelem - áprilisi szerelemi előrejezésRégi sebzettségeink épp attól tartanak vissza, hogy most zajló életünkben képesek legyünk felismerni és elfogadni a felénk áramló szeretetet. Ha jól megnézed, épp ez látható az első lapon is, amely a régi sebzettségekről szól: az összetört szívű férfi “nem kér” a szeretetből, amellyel a szerelme örömmel körülvenné őt…

Az élet valójában bőségesen ontja az ajándékait – igen, feléd is, még akkor is, ha ezt időnként igencsak kétségbe vonod –, ám az elfogadásukhoz valódi nyitottság szükséges. A nyitottságot pedig a félelem akadályozza: amennyire vágyunk valamire, épp annyira félünk is tőle. Szeretnénk biztosra menni, ezért valahogy úgy tekintünk az élet egy lehetséges ajándékára, mint egy szépen becsomagolt időzített bombára. Először óvatosan körbejárjuk, megnézzük, megérintjük, megszagoljuk, és igyekszünk kitalálni, mit tartogat a számunkra. Vajon pontosan az van benne, amit kértem? Jó lesz ez nekem? Mi van, ha nem tetszik? Akkor visszaküldhetem? De ugye nem fog tőle megváltozni az életem? És hosszú távon hová vezet, ha elfogadom ezt az ajándékot? Biztosan boldog leszek tőle? Nem fogok újra megsebződni?

Ám ez a biztonságra törekvő hozzáállás sajnos nem működik. Az ajándékod akkor fog megérkezni, ha készen állsz a befogadására. Ha készen állsz arra, hogy az életet elfogadd úgy, ahogy jön. Feltételek és biztonsági záradékok nélkül. Határozd hát el, hogy áprilisban elfogadod mindazt, amit az élet és a körülötted lévők nyújtani szeretnének neked! Ez a folyamat – a befogadóképességed növekedése – lesz a segítségedre abban, hogy régi sebzettségeidet meggyógyítsd, és ezzel harmonikus párkapcsolatot teremts magadnak.

3. lap: Romantikus kaland

Minden párkapcsolatnak van egy olyan szakasza, amikor az egész “még” nem más, mint egy romantikus kaland. Ilyenkor eltölt a szerelem, semmi mást nem érzékelsz a másikból, csak az ő csodálatos, valódi lényét. Pont olyannak fogadod el őt, amilyen, és ugyanezt kapod viszonzásképp. Nem születnek benned ítéletek, mert annyira túlcsordul benned a szeretet, hogy csak a másik tökéletességét látod.

Sokan úgy vélik, ez az a bizonyos “rózsaszín szemüveg”, ami előbb vagy utóbb lepottyan az orrunkról, és akkor jön a kiábrándító valóság. Én azonban épp fordítva gondolom. Mivel abban hiszek, hogy a valóságban csak a szeretet létezik, úgy vélem, akkor tapasztaljuk meg a valóságot, amikor szerelmesek vagyunk; akkor látjuk meg a társunk lényegét, amikor szeretettel telve nézzük őt. Ami egy idő után elhomályosítja a látásunkat, az nem a valóság, hanem a szükségleteinkből fakadó elvárásaink, ítéleteink és sérelmeink.

Amióta a szerelmi előrejelzés 2013 decemberében elindult itt, a Nők Lapja Cafén, volt már alkalmunk mindezeket kitakarítani magunkból, és ennek úgy tűnik, most meglesz az eredménye! Áprilisban ugyanis lehetőségünk lesz megtapasztalni a romantikus kalandot, a mindent elsöprő szerelmet, ha kinyitjuk a szívünket, és beengedjük mindazt, amivel az élet megajándékozni kíván. Készülj fel hát, és engedd, hogy magával ragadjon egy romantikus kaland! Érezd, amint a tavasz benned is megérkezik, és fokozatosan beérik a gyümölcse annak a sok gyógyító, belső munkának, aminek mostanáig átadtad magad!

Érzelmes, ajándékokkal teli, szerelmes áprilist kívánok neked!

Párkapcsolati Gyorsszervíz: Sarkadi Kriszta – tanító, gyógyító, papnő
“Szeretni nem kell megtanulnunk, mert a szeretet ott lakozik mindannyiunkban – ez alapvető, megmásíthatatlan természetünk. Ezért nekem pusztán az a dolgom, hogy utat mutassak abban, hogyan tudod eltakarítani a szeretet áramlásának útjában álló, belső akadályaidat. A részedről pedig ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy kis hajlandóságra: annak felismerésére, hogy ha nem vagy maradéktalanul boldog, akkor itt az idő, hogy új döntést hozz. Akár csoportban, akár négyszemközt találkozunk, megtartalak, miközben változol, én végigkísérlek az utadon. Örömmel vagyok a bábája újjászületésednek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top