Ezo

Tanulj meg meditálni öt lépésben!

A meditáció nemcsak a spirituális ember misztikus szokása, egyre több, a természetfeletti dolgoktól idegenkedő, de önmagában hívő ember fedezi fel magának e csodafegyvert. Aki kedvet kapott hozzá, annak most elmondjuk, hogyan fogjon hozzá!

A meditációról sokan úgy tartják, hogy az a spirituálisan elszállt embereknek való, akik az élet valósága helyett füstölőszagú belső utazásokra mennek, és belső világokról, csodákról magyaráznak. Aki így gondolkodik, az biztosan nem tudja, hogy rengeteg, a természetfeletti dolgokban nem, de önmagában hívő ember – élsportoló, üzletember, orvos – alkalmaz rendszeresen meditációs technikákat, mert tudja és tapasztalja, hogy a siker forrása ez.

Miért érdemes megtanulni meditálni?

  • A rendszeres meditációnak köszönhetően az ember sokkal nyugodtabbá válik, az olyan élethelyzeteket is könnyebben kezeli, amelyek korábban sok stresszel jártak. Aki meditál, az gyorsabban és könnyebben tud megnyugodni.
  • A figyelem és a koncentrációs képesség javul.  
  • A gondolatok kitisztulnak, a kusza gondolatok okozta káosz megszűnik.    
  • Aki rendszeresen meditál, az egyre jobban megismeri magát, elkezdődik egy kellemes belső utazás, önmegismerés.   
  • A meditációval nő az önbizalom, az önértékelés.
  • Azzal, hogy az ember elkezd jóban lenni önmagával, környezetével való kapcsolata is javul: könnyebben megy a megértés, az elfogadás és az odaadás.  
  • Aki meditál, megérti a létezés értelmét, átalakul az élethez való viszonya.
  • A meditáció segítségével az ember megérzi erejét, képességeit, kitágul a világ.

Tanulj meg 5 lépésben meditálniMeditáció öt lépésben

1. Némítsd le a mobilod! Válassz magadnak egy kellemes, nyugodt helyet, ülj le egy székre! Ruhád legyen laza, kényelmes, gondoskodj arról, hogy ne fázz!

2. Az ébresztőórán állíts be magadnak 10 percet! Az első meditációk alkalmával ez tökéletesen elegendő.    

3. Helyezd magad kényelembe, a hátad egyenesítsd ki, képzeld el, hogy a a fejed búbjára egy láthatatlan kötelet erősítesz, ami felfelé húz, így egyenesítve ki a gerincet. A kezeidet tedd egyszerűen a combodra, térdedre, ahogy kényelmes. Hunyd be a szemed!            

4. Figyeld meg a légzésed, ahogy a levegő az orrod hegyén keresztül ki- és beáramlik. Nem kell mást tenned, csak ezt az áramlást figyelni. Ha a gondolataid elkalandoznának, finoman tereld őket vissza a légzéshez. Kezdetben a gondolatokat fegyelmezni nem lesz könnyű, sőt az is lehet, hogy a gyakorlat unalmas lesz, de ez természetes, aggodalomra semmi ok. Az újra- és újra elkalandozó gondolataidat terelgesd mindig vissza, a gondolatokra pedig tekints úgy, mint egy rádiócsatornára, ami folyamatosan szól, miközben te valami egészen mást teszel. 

5. Tereld vissza a gondolataidat a légzéshez, tedd ezt addig, amíg az ébresztőóra meg nem szólal.  Még ha úgy is érzed, hogy időpocsékolás az, amit teszel, figyelj csak a légzésre. Tíz percről van szó! Semmi több!

Így meditálj! Tippek!

 
Lehetőleg minden nap meditálj, ha teheted, mindig ugyanabban az órában, ugyanazon a helyen. A test és a lélek sokkal könnyebben hozzászokik a rituáléhoz. 

Légy mindig türelmes és gyengéd önmagaddal szemben! 

Ne foglalkozz azzal, hogy a meditációban minek kellene történnie! Egyszerűen csak engedd megtörténni a dolgokat! De ha nem kell megtörténniük, az sem baj! Csak a légzésre figyelj!

Csináld végig a 10 percet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top