Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A kérdésre John Lennon egykori terapeutája adja meg a választ, aki kezünkbe ad egy olyan technikát, amelynek segítségével közelebb kerülhet egymáshoz férfi és nő. Exkluzív interjú Warren Farrell-lel.
Írta: 2013. 03. 04. Ezo rovat 

Képzeld el, amikor a párod azzal piszkál, hogy te ilyen vagy, olyan vagy, ám a szokásos visszaordibálós forgatókönyv helyett ezúttal egy másikat választasz. Mozizol! Vagyis ahelyett, hogy szokás szerint visszavágnál, most csendben maradsz és megvárod, hogy végigmondja a mondandóját, megnézed azt a mozit, amit a kedvesed – aki épp nem kedves – belül lát rólad. Amikor pedig végzett, visszamondod a hallottakat – de nem a saját értelmezésedben. Szabály: a kedvesed saját szavait használva kell mondanod, amelyeket gondosan megfigyeltél és megjegyeztél! Mindez egy csapásra feloldja a jeget. Hogy miért? A válasz egyszerű: nem a mozival van a baj, mert az mindig szubjektív, így sosem az a kérdés, hogy objektíven igaz-e, hanem hogy a kedves úgy érezte, nem figyelsz rá, egyedül maradt – és igazából ezért hisztizik. Attól, hogy visszamondod a hallottakat, egyrészt demonstrálod, hogy valóban igazán figyelsz rá, másrészt te magad is mélyebben megérzed őt. Ez elmélyíti az intimitást és visszaállítja az ideiglenesen elveszett kapcsolatot. 

Warren Farrell

Warren Farrell amerikai terapeuta,
John Lennon egykori lelki trénere.
Sikerkönyve, a Miért nem értik a
nők, amit a férfiak nem mondanak
ki?
már magyarul is olvasható. A
hiánypótló mű születéséről Gánti
Bence itt mesél...
– fotó: Twitter

Többek között ezt a technikát dolgozta ki a pároknak dr. Warren Farrell, John Lennon egykori lelki trénere, aki a nőiség és a feminista kérdések vezető szakértője, az egyedüli férfi, akit háromszor is megválasztottak vezetőségi tagnak a Nők Nemzeti Szervezetében, New Yorkban. Dr. Farrell Amerika egyik kiemelkedő kutatója és szakértője a nemek kérdéseinek és a párkapcsolatoknak. Megjelent a CNN-ben, Oprah műsorában, és tanácsadója volt a Clinton házaspárnak is. Nemrég jelent meg hazánkban egyik fő könyve: Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki? Őt kérdezi Gánti Bence, a magyar Integrál Akadémia vezetője.

– Oly sok minden zajlik bennünk, férfiakban, ami a nők elől rejtve marad. Milyen előítéletekkel küzdünk? Milyennek látjuk általában a férfiakat? Milyenek ők valójában?

– Sokszor azt látjuk, hogy a férfit a párkapcsolatban főleg a szex érdekli. Ha a kapcsolat véget ér, csak továbbáll, és keres egy másik szexuális partnert. Azt már nagyon kevesen tudják, hogy a felmérések adatai szerint a férfiakat érzelmileg és fizikailag is jobban megviseli a szakítás, mint a nőket. Tízszer nagyobb annak a valószínűsége, hogy egy férfi a válást vagy a házastárs halálát követően öngyilkosságot követ el, mint egy nő esetében. 

A férfiak szerelme a nők iránt jelentős mértékben a pénzkeresésben és a teljesítményben mutatkozik meg. Minél inkább törekszik a férfi a nő szerelmére, annál több időt kénytelen távol maradni a családjától. A férfi jól tudja, a pénzkeresés rendszeresen elszakítja őt a családjától. Így hát megtanulja, hogyan szeretheti családját úgy, hogy valójában távol van a család szeretetétől.

– És mit tudunk a modern nőről?

– A modern nő gyakran komoly összegeket keres, bizonyos esetekben többet is, mint az átlagos férfi. Így megengedheti magának, hogy a férje ne egy egyszerű „pénzeszsák” legyen. Ehelyett már egy olyan férfira vágyik, aki érzékeny, aki meghallgatja, aki kimutatja az érzéseit, aki nyitott az ő érzéseire is, és nem helyezkedik védekező állásba azok hallatán. Egy férfira, aki hazaérkezvén a munkából segít a főzésben és a gyereknevelésben, aki egy valódi társ, nemcsak egy őrző-védő, hanem egy gondoskodó, tápláló kapocs.

Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki?

 

– Napjainkban a nők arra vágynak, hogy a férfi ideje nagy részében, vagy állandóan teljes érzelmi felkészültségben nekik szentelje a figyelmét. Régebben ez nem volt elvárás…

– Mindenki szeretetre vágyik, és csaknem mindenki meg is házasodik. A házasság során azonban idővel felfigyelünk olyan apróságokra, melyek idegesítenek minket a másik emberben. Ilyenkor vagy a szőnyeg alá seperjük ezeket, hogy nehogy kikezdjék a békét, vagy rendszeresen és nyíltan beszélünk róluk, amit aztán a másik fél gyakran kritikaként él meg.

Úgy érezheti, ezzel a hozzáállását, a viselkedését szeretnénk megváltoztatni. Ennek eredményeként gyakran védekezővé válik, igyekszik elkerülni az ilyen beszélgetéseket, esetleg ellentámadásba lendül, és hasonló dolgokat vág a fejünkhöz, mint amilyeneket mi is mondtunk neki. Legközelebb aztán, ha valami bánt minket, már félünk azt megosztani a másikkal, félünk, hogy rosszul reagál majd, és az egész csak rosszabb lesz. Így hát inkább magunkban tartjuk az érzéseinket.

Idővel talán az alkoholhoz fordulunk, esetleg egyre később járunk haza, vagy más kapcsolatot keresünk, olyat, amelyben meghallgatnak minket. Minden kapcsolatban eljön az az idő, amikor úgy érezzük, tojáshéjakon lépdelünk. Ez senkinek sem jó. Mindenki utálatosnak érzi a másikat.

– Hogy lehet ebből kilépni?

 
– A párkapcsolati kommunikációs workshopokon arra tanítom a résztvevőket, hogyan érezzék szeretve ahelyett, hogy kritizálva éreznék magukat. Ez a lényeg, amit nagyon könnyű mondani, a gyakorlatban azonban már sokkal nehezebb megvalósítani. Mielőtt meghallgatnánk és kritikaként élnénk meg a másik szavait, gondolkodjunk el röviden a most következő gondolatokon:

Ha a társam bármit megoszthat velem, akkor biztonságban érzi magát mellettem, akkor érzi, hogy szeretem. Minél inkább érzi, hogy szeretem őt, annál inkább szeret majd ő is engem. Ha sikerül elsajátítanunk ezt, rájövünk, hogy a kritika magában hordozza a nagyobb szeretet lehetőségét is. Ekkor azt érezzük, hogy valóban vágyunk arra, hogy partnerünk megossza velünk mindazt, ami őt zavarja, mert tudjuk, hogy ez végső soron nagyobb intimitáshoz és szeretethez vezet.

A régi félelem, hogy a partnerem talán azért kritizál, mert el akar hagyni, vagy már nem szeret és nem képes velem tovább élni, már a múlté. Ha megteremtjük a partner érzéseit befogadó és megtartó biztonságos környezetet, épp ezek ellenkezője történik majd. Azzal, hogy meghívjuk a partnerünket, ossza meg velünk kritikus érzéseit, egyedülálló képességre tehetünk szert. Megtanuljuk, hogyan érthetjük meg mindazokat, akiknek véleménye eltér a sajátunktól.

Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki? – John Lennonnak is ezt tanítottad?

– Nem, akkoriban még nem foglalkoztam a kapcsolati kommunikáció ezen területével. Amikor John eljött a férficsoportba, éppen az nyomasztotta, hogy amikor Angliában megszületett az első gyermeke, Sean, akkor nem igazán vette ki részét a neveléséből. Tudta, hogy a jövőben ezen változtatni akar. Elhatározta, hogy öt évre félreteszi karrierjét, és ez idő alatt fia mellett marad. Később elmondta, hogy minden bizonnyal ez volt élete legjobb döntése.

– Befejezésül üzennél még valamit a nőknek? Valamit, ami rávilágít arra, milyenek is valójában a férfiak.

– Amikor elindítottam a férficsoportokat, én is azt tettem, amit sok nő is tesz. Arra kértem a férfiakat, hogy meséljenek magukról, a kapcsolatukról. Majd félbeszakítottam őket és elmondtam, hogy szerintem mi lehetett volna a jobb megoldás akkor. Sok férfi azt mondta, hogy eleinte kedvesük figyelmes és törődő volt, meghallgatta, támogatta és felvidította őket.

Aztán az idő múlásával, vagy ahogy összeházasodtak, a nő rendszerint egyre kritikusabbá vált. Egyre gyakrabban panaszkodott, és még ha a férfi igyekezett is javítani valamit a dolgok állásán, kedvese abban is talált valami kifogásolni valót. A férfiak elmondásuk szerint egy idő után már attól is tartottak, hogy egyáltalán megpróbálják megoldani a problémát. Úgy érezték, hogy kedvesük folyamatos ellenőrzés alatt tartja őket.

Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki?

 

A legtöbb nő elismeri, hogy többet panaszkodik, mint valójában szeretne. Azt azonban nem érti, hogy a férfi szemszögéből ez a kritika úgy hangzik, mintha a másik nem bízna benne, mintha ellenőrizni akarná őt, mint egy gyereket. Ez egyfajta antihős-érzést vált ki a férfiakból. Ez olyan, mintha a férfi minden nap egy kicsit „próbára tenne” téged: Ó, az a ruha nem áll túl jól neked, kisebbnek tűnnek benne a melleid. Vagy újra és újra megjegyezné, hogy felszedtél egy kicsit. Ettől bármelyik nő azt érezné, hogy kevésbé vonzó.

 

Kattints a videóra és nézd meg a teljes interjút!

Sok férfi arról számolt be, hogy hasonlóan érzi magát, mélyen meg van bántva. Aztán mégis beleegyeznek a gyermekvállalásba, pont akkor, amikor a nővel való kapcsolatuk elmélyítésére lenne szükségük. Egyrészt azért mennek bele, mert ezt várják tőlük, másrészt azt gondolják, a nő boldog lesz a gyermek miatt. Amikor azonban megszületik a gyermek, az apa úgy érzi, hogy több időt kell szentelnie a munkának, minek következtében kénytelen eltávolodni a gyermekétől és a feleségétől. Mire visszatér, azon kapja magát, hogy felesége minden idejét és szeretetét gyermeküknek szenteli. Legalábbis ő ezt így éli meg. Ettől összetörik a szíve, és gyakran ez készteti arra, hogy félrelépjen. A szeretet, amit mindketten olyannyira vágytak, ekkor gyakran semmivé lesz. Ez egyike azoknak az üzeneteknek, hogy miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki.

Ha ilyen és ehhez hasonló témájú dolgokról szeretnél tanulni, az Integrál Akadémián megteheted. Látogass el az akadémia honlapjára, ismerkedj az oktatókkal, az integrálszemlélettel! Bővebb információkért kattints ide!

 

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Catilina 2013-03-04 18:46

Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki?

 

A nők ugyanerre panaszkodnak folyton, de:

 

Miért kellene bárkinek értenie azt, amit a másik nem mond ki? Azért van a szánk, a hangszalagunk, a nyelvünk stb, hogy beszéljünk, vele, és azért vannak a szavak, azért tudunk beszélni, hogy könnyebben megértessük, mit akarunk. Miért kellene az embereknek egymás gondolatait megfejteni? Nem elég bonyolult az élet anélkül is, hogy egymást hülyítenénk? Sosem értettem, én például nem vagyok érzelmi szeizmográf.

saschamora 2013-03-04 18:42

alapbol undoritonak tartom, hogy egy tobb mint 30 halott sztar nevet hasznalja fel ez az okostojas, hogy az unalomig ismert kozhelyeinek reklamot csinaljon.

egyetlen recept van a jo parkapcsolathoz: a nagy dolgokban hasonloan kell gondolkodni, es sokat kell beszelgetni, oszinten, hatarok nelkul. pont. 

Alinee2 2013-03-04 18:33

Na,ez az amiről szól a cikk,nem feltételezitek egy férfiről sem,hogy szeretné megértetni magát a nőkkel,szeretné megérteni őket.

 

Egy kapcsolat motorja és lelke pedig az az érzés,amit egymás iránt éreznek.

Ha egy férfi nem megfelelő egy nőnek,át kellene engednie egy másik nőnek. Hibás terméket csak hülyék tartanak maguknak meg.Márpedig ha egy férfit állandóan csesztetnek,akkor ő hibás "terméknek" minősül a feleség szemében.

gygyke 2013-03-04 18:19

nem vagy pesszimista, realista vagy 

 

nem olvasnának ilyen könyvet, ezért nem is írnak nekik :Degy kapcsolat lelke és motorja a nő, őt kell tuningolni  

Torolt_felhasznalo_463108 2013-03-04 18:11

Nekem az a problémám ezzel és a hasonló elméletekkel/cikkekkel, hogy már megint nekem kéne megértenem a férfiakat, meg megtanulnom viselkedni velük szemben... ők mikor fognak hasonló könyveket/cikkeket kézbe venni és elolvasni a nőkről?

 

Nem azt mondom, hogy nem hasznosak ezek a dolgok, csak... szerintem a nők ugyanúgy egyedül maradnak, mint eddig. A férfiak nagy többségét úgysem érdeklik ezek a dolgok, amelyiket meg igen, az sok esetben furcsán hat - ritka, hogy valaki a férfiasságát megőrizve tudjon így (a nőkkel együtt) gondolkodni. Lehet, hogy pesszimista vagyok? 

Torolt_felhasznalo_463108 2013-03-04 17:57

Megkérdezte Yoko Ono-t...tudod, amikor ültek az ágyban... csak ez a fényképen nem látszik...:D

tücsi7 2013-03-04 17:40

Honnan tudná John Lennon? :-)))

Nők Lapja Cafe 2013-03-04 17:40

A kérdésre John Lennon egykori terapeutája adja meg a választ, aki kezünkbe ad egy olyan technikát, amelynek segítségével közelebb kerülhet egymáshoz férfi és nő. Exkluzív interjú Warren Farrell-lel.

Nők Lapja Café: Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki?

Igazából szerelem – márciusi szerelmi előrejelzés

Mire készülj márciusban a szerelem és a párkapcsolati boldogság terén?

Facebook lájkok száma355 Hozzászólások száma15

Álmodj nagyot! – márciusi horoszkóp

A Nap és a Szaturnusz közötti jó fényszögkapcsolat arra utal, hogy kellő türelemmel és óvatossággal rendelkezünk. És amire korábban vágyakoztunk, az most végre valóra válik.

Facebook lájkok száma128

Az angyalok üzenik: ez az év az előrelépésről szól

Az angyalokat idén is megkérdeztük, milyen lesz az idei év, ebben pedig ezúttal is dr. Doreen Virtue egyik magyar tanítványát, Mayer Andrea angyalszakértőt hívtuk segítségül. Az angyalok üzenetét ő tolmácsolja a Nők Lapja Café olvasóinak.

Facebook lájkok száma243
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Tavaszi nagytakarítás – megújulnak a kárpitok

Tavaszi kárpittisztítás

A tavaszi megújulás egyben a nagytakarítások ideje is....
Facebook lájkok száma
Krasznai Tündébe lett szerelmes VV Teo

Krasznai Tündébe lett szerelmes VV Teo

Krasznai Tünde levette a lábáról a villa bugyitlan...
Facebook lájkok száma
Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma
Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Ismerősei szerint minden jel arra mutat, hogy az...
Facebook lájkok száma
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma
Merészebb, mint a festészet: Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Flora szappan, Mondiano szivarpapír, Standard rádió,...
Facebook lájkok száma
Mennyire szereted magad? Teszteld!

Mennyire szereted magad - teszt?

Lehet, hogy alábecsülöd magad, vagy éppen narcisztikus...
Facebook lájkok száma

25 fok is lehet a jövő héten

A jövő héten folytatódik a változékony idő, többször...
Facebook lájkok száma
Már szépen gömbölyödik Mila Kunis pocakja – fotók!

Szépen gömbölyödik Mila Kunis pocakja

Párja, Ashton Kutcher családjánál járt Louisianában.
Facebook lájkok száma

Hatalmas vihar, marad a rossz idő

Hiába volt hetek óta meleg, most újra inkább az ősz,...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma235
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma159
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma156
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma132
Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma101
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma65
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma50

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma49

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem