Tízmilliószoros napok 2013-ban

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Tudtad, hogy a tízmilliószoros napok tibeti vallási ünnepnapok? És azt tudod, hogy mit ünnepelnek ezeken a napokon, és miért is nagyobb ilyenkor a gondolatok teremtőereje? Cikkünkből azt is megtudod, hogy hogyan kezdheted el a pozitív gondolkodást, és ami a legfontosabb, hogy mikor vannak az idei teremtő erejű időpontok.

Lassan tízmillióféle lista kering a tízmilliószoros napokról a magyar és külföldi internetes oldalakon, ezért most segítünk rendbe tenni, hogy mikor és miért vannak ezek a bizonyos teremtő napok, valamint hogy miről ismerszik meg a hamis lista.

Az év első tízmilliószoros napja jön


Segít a telihold

Először is, nyugodj meg, nem a negatív erők szolgáinak rút listahamisítási akciójáról van szó. A hamis listák nem direkt keletkeztek, pusztán az emberi tudatlanság termékei. Amikor nyugaton terjedni kezdett az erőteljes teremtő napok híre, néhány szerző és blogger elfelejtkezett arról, hogy ezek a napok a tibeti buddhizmus mozgóünnepei, azaz minden évben más és más időpontban vannak. Így minden évben a tavalyi listát kapták elő, ennek eredményeként pedig sorra bukkannak fel a közösségi oldalakon a vélt vagy valós tízmilliószoros teremtő dátumok. Megnyugtatunk, nem kell a tibeti naptárat bemagolnod ahhoz, hogy meg tudd állapítani, igazi egy-egy lista vagy sem. Az ellenőrzéshez pusztán egy aktuális holdnaptárra lesz szükséged. Egy évben négy tízmilliószoros nap van, és ebből az első kettő mindig teliholdra esik. Tehát ha az első két időponton abban az évben nincs telihold, egy korábbi év listáját találtad mag. A harmadik teremtő nap újhold után négy nappal, a negyedik pedig telihold után hét nappal van.

Tízmilliószoros napok 2013-ban
Február 25.
Május 25.
Július 12.
November 24.
Mitől hatnak sokszoros erővel a gondolatok?

Úgy is feltehettük volna a kérdést, hogy mit ünnepel a tibeti buddhizmus ezeken a napokon. Nos a válasz igen egyszerű: Buddhát. A tibeti holdév négy nagy ünnepe Buddha életének egy-egy eseményéről emlékezik meg. Talán számunkra, európaiak számára Buddha egy elvont „istenség”, valójában ő a buddhizmus vallásalapítója. Önmagát sem istennek, sem embernek nem tartotta, hanem a megvilágosodást elért tanítónak (a buddha szó eredeti jelentése is ez). Ázsiában szinte mindenki tényként kezeli, hogy pár ezer évvel ezelőtt a szerzetesek jellegzetes narancssárga ruháját valóban magára öltötte Sziddhárta herceg, hogy Gautama névén vándorszerzetesnek álljon. Majd többévnyi megpróbáltatás után elérte a megvilágosodást, és utána még évtizedekig tanította tanítványait, közöttük apját, az öreg királyt, feleségét, gyermekét, világi barátait és szerzetestársait.

A tízmilliószoros napokon tehát Sziddhárta/Buddha életének eseményeit idézik meg a hívek. A sokszoros teremtőerő pedig egy kis ferdítés: ezeket a napokat erőteljes hatású napoknak hívják, hiszen ilyenkor sokszoros erővel hatnak a gyakorlatok. Azaz elsősorban a megvilágosodás felé vezető gyakorlatokat érdemes végezniük a híveknek, az pedig – amit mi, európaiak meghallottunk az egészből –, hogy a gondolataink sokszor erővel teremtenek, csak hab a tortán.

Csodáktól a megvilágosodásig

Az év első tízmilliószoros napja jönLássuk, hogy mi minden történik Buddhával a holdújév évkörében, a keleten terjedő legendák tükrében!
Rögtön az első tízmilliószoros napon Buddha csodáit ünneplik a tibetiek. Ez az év tizenötödik napja a tibeti naptár szerint. Az év első bő két hete azt a tizenöt napot idézi meg a híveknek, amikor a királyi palotába visszatérő Buddha minden nap más csodát mutatott be azért, hogy leendő követőit meggyőzze az általa felkínált út csodáiról és helyességéről.

A második ünnepnapon két dolgot is ünnepelnek a buddhisták. Ez Buddha születésnapja és megvilágosodásának a napja is. A hagyomány szerint Sziddhárta herceg harmincöt évesen, ötévnyi szerzetesség és harmincévnyi fényűző élet után világosodott meg. Felnőtté válásáig apja, a király, minden idős, beteg embert kitiltott a palotából, a herceg pedig nem hagyhatta el azt, hiszen születésekor megjövendölték neki: vagy egy birodalom erős katonakirálya lesz, vagy ha meglátja a világ szenvedését, akkor a valaha élt legnagyobb spirituális tanítóvá válik. Sziddhárta egy nap kimerészkedett a palotából, és annyira megindította a szegénység, amit ott talált, hogy attól a pillanattól kezdve csakis az emberiség fájdalmát és gondjait szerette volna enyhíteni. Végül ezért „fordult vissza” a megvilágosodás kapujából, hogy a nirvánában való feloldódás helyett mindenkinek megmutathassa a megvilágosodáshoz vezető utat.

A harmadik tízmilliószoros napon azt ünneplik a buddhisták, hogy Buddha hét hétre visszavonult a tanítástól, majd ezen a napon végül mégis megforgatta a Tan Kerekét, és ismét tanítani kezdett, méghozzá ezen a napon tanította meg követőinek a Négy Nemes Igazságot. Ez a legalapvetőbb buddhista tanítások egyike. A Négy Nemes Igazság a szenvedéssel, a szenvedés eredetével, a szenvedés megszüntetésével és a szenvedés megszűnéséhez vezető úttal foglalkozik.

Hogy Buddha mennyire nem isten, az a negyedik nagy ünnepén válik nyilvánvalóvá. Ekkor ugyanis arra emlékeznek a tibeti buddhisták, hogy a legenda szerint Buddha az istenek birodalmába látogatott, hogy ott három hónapig tanítsa az isteneket. Célja, hogy anyját megszabadítsa, valamint hogy az istenek javát szolgálja.

Hogyan használd a teremtő napok erejét?

Tartsd kordában a gondolataidat, és csak a pozitív gondolatoknak adj energiát. Ez nem jelenti azt, hogy letagadod a negatív eseményeket. Sőt! Buddha is arra kérte tanítványait, hogy nyugodtan vizsgálják meg a szenvedést, a negatív eseményeket, a rútat. Arra biztatta őket, hogy fogadják el ezeket olyan negatívnak, amilyenek. De ha van bennük egy kis pozitív, azt is keressék meg, vegyék észre. Ugyanez a feladatod a tízmilliószoros napokon: koncentrálj a jóra, és minden helyzetben próbáld meglátni a pozitív végkifejlet, a happy end lehetőségét. Természetesen az a legegyszerűbb, ha tudatosan figyelsz arra, hogy minden negatív gondolatodat pozitívra cseréld – és nemcsak a teremtő erejű napokon.

Az év első tízmilliószoros napja jönA tízmilliószoros napokon érdemes pozitív megerősítéseket, mantrákat használnod, és érdemes számba venned, hogy mi minden jó az életedben. Ha ugyanis számba veszed ezeket a jókat, akkor még több jót vonzhatsz a hétköznapjaidba (tízmilliószor annyit, mint amennyi van). Ezeken a napokon a meditáció és a vizualizációs technikák is jobban hatnak (ne feledjük el, hogy az eredeti tibeti ajánlás is a gyakorlásra vonatkozik), épp ezért most érdemes meditálnod. Ha gyakorlatlan vagy, hallgass  meditációs CD-ket, vagy legalább szánj arra egy félórát, hogy a lehető legpontosabban elképzeld, hogy megkaptad, elérted mindazt, amire a szíved mélyén vágysz. Ha pedig úgy érzed, hogy máris megjött a kedved a pozitív gondolkodáshoz, a teremtő gyakorlatok használatához, van egy jó hírünk a végére: a tibeti buddhizmus szerint minden telihold és újhold napján százszoros teremtőerővel hatnak a gondolataink!

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

PG13 2013-02-25 15:50

Persze, hogy nincs hozza kozunk. A Balint naphoz sem volt....most meg megy a felhajtas otthon is.

 

Magyarorszagon a  torvenyesen nyilvantartott 27 vallasi felekezetbol 5 Buddhista, es ezen belul van szamos kisebb  kozosseg. A Buddhistak becsult szama Magyarorszagon 5 es 10 ezer kozott van. 

Ennyi embernek jelentenek valamit a tizezerszeres unnepek. A tobbieknek pedig parasztvakitas. 

 

Azert valamit meg hozzatennek.....mielott ugy dontottem, hogy a Buddhizmus all hozzam a legkozelebb, nagyon sok vallast megvizsgaltam kozelebbrol is. Talaltam nehany nagyon komoly kulonbseget. A negativumokat hagyjuk....a megdobbento pozitivumot a Buddhistaknal talaltam meg, a Shinnyo en alapitvanynal. Ok ott vannak szerte a vilagban, ahol az embereknek szukseguk van rajuk. Tobbek kozott a nagy Pakisztani foldrengesnel ahol nagyon sokan meghaltak es szazezrek maradtak hajlek nelkul. A Buddhistak ott voltak. Miutan megtettek mindent amit lehetett, megkerdeztek az embereket, mit tehetnenek meg ertuk, mire lenne a legnagyobb szukseguk. Az emberek azt mondtak, hogy egy templomra. (nagy bajban meg erosebb a hit, mindenki Istenhez fordul, nevezzek is azt az Istent barmilyen neven). A Buddhistak megadtak azt amire az embereknek a legnagyobb szuksege volt, hat felepitettek Pakisztanban egy Muszlim templomot. Egy gyonyoru templomot. 

 

Itt egy rovidfilm a Buddhizmusrol, 3.40-nel pedig mutatjak azt a gyonyoru Muszlim templomot amit a Buddhistak epitettek. 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=d0T4HfZTnn0

 

Igazad van, hogy egy mas vallasbol kiragadott reszhez nincs kozotok, de ott van az az 5-10 ezer ember, akinek viszont van hozza koze. Bele kell ferjen egy masik vallas utan irant gyakorolt toleranciaba. Magyaroszagon sem mindenki kereszteny, fokeppen pedig nem mindenki gyakorlo kereszteny, megis szinte mindenki megtart bizonyos nagy vallasi unnepeket, lasd Husvet, Karacsony, legfeljebb ad ra valami vilagi magyarazatot, igy lett a Karacsony a szeretet unnepe. 

 

Igazad van, hogy egy mas vallasbol kiragadott reszhez nincs kozotok, de ott van az az 5-10 ezer ember, akinek viszont van hozza koze. Bele kell ferjen egy masik vallas utan irant gyakorolt toleranciaba. Magyaroszagon sem mindenki kereszteny, fokeppen pedig nem mindenki gyakorlo kereszteny, megis szinte mindenki megtart bizonyos nagy vallasi unnepeket, lasd Husvet, Karacsony, legfeljebb ad ra valami vilagi magyarazatot, igy lett a Karacsony a szeretet unnepe. 

 

eda-1952 2013-02-25 09:50

Igen, egy távoli, ősi kultúra része...amit mi általában nem értünk, nem azt valljuk, nem az ő vallásuk és szokásaik a miénk---tehát egy kiragadott részéhez nincs közünk, mert aki azt hiszi, az téved.

PG13 2013-02-25 05:29

Jogodban all igy gondolni. De amit te parasztvakitasnak nevezel, az egy osi kulturanak a resze. Tibetben igy gondoljak.

Lenci71 2013-02-24 23:14

Megint egy "paraszt vakítás" én csak így nevezem. Ezt hasonlítom ahhoz amikor bejentem, hogy holnap buli van. Kaja, pia, zene, gyertek érezzétek jól magatokat. Aztán irány vissza oda ahhonan jöttetek. Jó volt? Igen? Akkor még három lesz ebben az évben gyertek oda is el. Hajrá, csak pozitívan.

Megjegyzem gondolkodni nem lehet kétféle képpen. Gondolkodni csak egyféle képpen lehetséges. Viszont azt megválszthatod, hogy mit gondolsz. Ezek a gondolatok lehetnek pozitív, vagy negatív tulajdonságúak. Az érdekesség az, hogy a tulajdonságát egy gondolatnak te magad döntöd el, hogy az adott gondolat, jó, vagy éppen rossz. Az úgynevezett pozitív gondolatok forrása a szeretet érzelmen alapul, a negatívaké a félelem érzelmen. E kettő létezik csak, a választható lehetőségek száma pedig végtelen.Torolt_felhasznalo_190648 2013-02-24 20:54

megéri csak pozitivan gondolkozni..és bevonzani.. de ne csak 1 napon tegyük már meg....

 

ha hiszik az emberek ha nem,legalább ezen a napon erőltesse meg magát a "jó" nép....

:)

weepingangel 2013-02-24 20:47

"A természettudományokban járatlan és misztikumra hajlamos emberek kritkátlanul elhisznek minden évszázados babonát....

 

Hold és a kór

 

 

weepingangel 2013-02-24 20:41

szet :-DDD magam :-DDD segit a telihold ?

Nők Lapja Cafe 2013-02-24 20:41

Tudtad, hogy a tízmilliószoros napok tibeti vallási ünnepnapok? És azt tudod, hogy mit ünnepelnek ezeken a napokon, és miért is nagyobb ilyenkor a gondolatok teremtőereje? Cikkünkből azt is megtudod, hogy hogyan kezdheted el a pozitív gondolkodást, és ami a legfontosabb, hogy mikor vannak az idei teremtő erejű időpontok.

Nők Lapja Café: Az év első tízmilliószoros napja jön

Igazából szerelem – márciusi szerelmi előrejelzés

Mire készülj márciusban a szerelem és a párkapcsolati boldogság terén?

Facebook lájkok száma356 Hozzászólások száma15

Álmodj nagyot! – márciusi horoszkóp

A Nap és a Szaturnusz közötti jó fényszögkapcsolat arra utal, hogy kellő türelemmel és óvatossággal rendelkezünk. És amire korábban vágyakoztunk, az most végre valóra válik.

Facebook lájkok száma129

Az angyalok üzenik: ez az év az előrelépésről szól

Az angyalokat idén is megkérdeztük, milyen lesz az idei év, ebben pedig ezúttal is dr. Doreen Virtue egyik magyar tanítványát, Mayer Andrea angyalszakértőt hívtuk segítségül. Az angyalok üzenetét ő tolmácsolja a Nők Lapja Café olvasóinak.

Facebook lájkok száma259
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Befogták a veszélyes aligátorteknőst

Befogták a veszélyes aligátorteknőst

A biatorbányi viadukt alatti patakban rejtőzködött, és...
Facebook lájkok száma
Hétvégi szerelmi horoszkóp: Legyél szerelmes az életedbe is!

Hétvégi szerelmi horoszkóp: Legyél szerelmes az életedbe is!

Ha megtanuljuk élvezni az életet, elfogadni az itt és...
Facebook lájkok száma
Álomruhák apróságoknak

Álomruhák apróságoknak

Bloggerünk Beke Lucával, a GingerBrownie márka...
Facebook lájkok száma

Kisebb otthonokban helyezik el a pszichiátriai betegeket

A szentesi pszichiátriai otthon modernizálásának...
Facebook lájkok száma
Vicces képek: pocsék áruk igenis léteznek

Vicces képek: pocsék áruk igenis léteznek

Kacagtató gyártási hibás termékek.
Facebook lájkok száma
Bámulatos megoldás: hotelszoba lett a tűzoltóautóból

Bámulatos megoldás: hotelszoba lett a tűzoltóautóból

Egyszerre csak egy pár szállhat meg a különleges...
Facebook lájkok száma
Ezt eszik világszerte – megdöbbentő fotósorozat!

Ezt eszik világszerte – megdöbbentő fotósorozat!

Ki szegényesen, ki gazdagon, ki egészségesen, ki pedig...
Facebook lájkok száma
Ötletes: így vedd rá a kutyádat, hogy elpakolja a játékait

Ötletes: így vedd rá a kutyádat, hogy elpakolja a játékait

Nincs is rád szükség! A játéktartó doboz egyedül is...
Facebook lájkok száma
Elképesztő lemezborítók – fotók!

Elképesztő lemezborítók – fotók!

Nem találsz majd szavakat, ha meglátod a képeket.
Facebook lájkok száma
Több megyében felhőszakadás várható ma

Több megyében felhőszakadás várható ma

Kilenc megyére figyelmeztetést adott ki péntekre a...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Utoljára csókoltak – a legemberibb pillanatok a múlt századból

Utoljára csókoltak - a legemberibb pillanatok a múlt századból

Szerelmüktől búcsúzó katonák, a nagy beállítás közben...
Facebook lájkok száma2153
„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

150 kutatóból mindössze 9 nő
Facebook lájkok száma272
Budapesti rúdtánckörkép

Budapesti rúdtánckörkép

Kik járnak rúdtáncolni?
Facebook lájkok száma233 Hozzászólások száma3

Fertőzött tarja a Tescóban

Baktériumot találtak benne, az áruházlánc az ominózus...
Facebook lájkok száma198
Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma186
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma177 Hozzászólások száma3
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma136
Kampánydal lett Radics Gigi slágeréből – videó

Kampánydal lett Radics Gigi slágeréből – videó

Radics Gigi Vadonatúj érzés című sikere a Meglepetés...
Facebook lájkok száma122

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem