Ezo

Asztrológiai terv alapján készültek a szent kövek

Misztikus helyek sorozatunk következő állomása az észak-franciaországi Carnac, ahol izgalmas, asztrológiai megfigyelések alapján állított kősorok simulnak a tájba. A menhirek szent területeket ölelnek körül, ahova évről évre rengeteg zarándok látogat el.

Háromezer képződmény emelkedik ki a rét füvéből több mint 1 kilométer hosszan – ilyen a világ talán legkülönösebb, felállított kövekből létrehozott formációja Le Menec, Kerlescan és Kermario térségében. Ezektől nem messze láthatjuk Szent Miklós sírdombját és a 6,5 méter magas Maino menhirt is. A menhireket Krisztus előtt 3000–5000 évvel – tehát jóval a gallok megjelenése előtt – állították fel. Keletkezésüket számtalan, köztük jó néhány teljesen őrült elmélet igyekszik megmagyarázni.

Asztrológiai terv alapján készültek a szent kövek

 

Csillagászati kősorok

A kermariói kősor a nyári napforduló napfelkeltéjének irányát adja meg, a kerlescani a tavaszi napéjegyenlőségét. A Le Menec-i kősor egy közbenső napkelteiránynak, a május 6-ainak és az augusztus 8-ainak felel meg. Ebből következik, hogy a kősorok asztrológiai megfigyelések alapján emelt építményeknek tekinthetők. Egyes elméletek szerint a kőkörök bekerítettségük miatt elzárt, szent területként funkcionáltak, míg a kősorok voltak a hozzájuk vezető szent utak, amelyeken feltehetően ünnepi menetek vonultak. A kor földmérői kiemelkedő munkát végeztek, ugyanis modern segédeszközök nélkül kellett meglehetős pontossággal meghatározni a párhuzamos kősorok irányát nagy távolságokon át, egyes részeken dombokon és völgyeken keresztül. A csillagászati irányok és a kősorok közötti szoros összefüggés nem lehet véletlen, egészen a középkorig nem volt olyan jelentősebb építmény, amelyet tervszerűtlenül helyeztek volna el a tájban. (Forrás: Wikipédia)

A legenda szerint…

A legenda szerint Kornél pápa Kr. u. 253-ban hírt kapott arról, hogy Róma rosszakaratú polgárai rossz híreket terjesztenek róla, és a császár a vádak alapján száműzetésre ítélte. Fülébe jutott az is, hogy a katonák nem akarják elkísérni a száműzetésbe, hanem elfogása után közvetlenül az arénába viszik, hogy ott kínhalál legyen a sorsa.

Asztrológiai terv alapján készültek a szent kövek

 Forrás: tout-sur-google-earth.com

Ám az ember, még ha pápa is, nem feltétlenül kíván mártírhalált halni. Kornél pápa is úgy gondolta; jobb, ha rögtön összeszedi a cókmókját, és a lehető leggyorsabban elhagyja Rómát. Északnyugati irányban indult el – társul csak két szamarat választott, az állatok vitték a csomagjait, vagy ha nagyon elfáradt, a hátukra kapaszkodva folytatta útját.

Még nem érte el az Alpok hágóit, amikor egy angyal jelent meg előtte, mormota képében. Hogy felhívja magára a figyelmét, egy éleset füttyentett, majd tudtára adta, hogy a római hadsereg a nyomában van, és menetelését fel kell gyorsítania. Egy csoda folytán szamarai azonnal különleges képességekre tettek szert, és olyan gyorsan haladtak, mintha lovak lennének. Kornél pápa átszelte Galliát, majd elérkezett Bretagne-ba anélkül, hogy üldözői a nyomába értek volna. Megkerülte a Morbihan-öblöt, majd elindult Carnac felé.

Asztrológiai terv alapján készültek a szent kövek

 Forrás: Wikipédia

Útja egy szántóföld mellett vezetett, a földön a parasztok éppen zabot vetettek. Mivel ő nagyon közvetlen ember volt, szóba elegyedett a szántóvetőkkel, és elbeszélgetett velük a munkájukról.

– Üdvözlet, látom, éppen vettek.
– Jól látod, uram.
– És milyen mag kerül a földbe?
– Zab.
– No, majd meglátjátok, csodát fogok tenni veletek… már jó ideje nem volt lehetőségem rá, hogy csodát tegyek, most már hiányzik kissé. A zab, amit ma elvettek, holnapra beérik és már le is arathatjátok.

A parasztok álmélkodva hallgatták, majd egymás között megjegyezték, megint egy bolondot sodort útjukba az élet, és szorgalmasan folytatták a munkát. A következő nap reggelén azonban nagyon elcsodálkoztak, mivel a tegnap elvetett zabot érett, aratásra kész állapotban találták. Nem hezitáltak sokáig, azonnal hozták a kaszákat, és nekiláttak, hogy a nem várt termést mielőbb betakarítsák.

Éppen ebben a pillanatban római katonák tűntek fel, és már nem voltak messze attól, hogy a menekülőt utolérjék. Az üldözők is a Carnac felé vezető utat választották. Vezetőjük megkérdezte a parasztokat:

– Nem láttatok itt elhaladni egy embert két szamárral?
– Bizony láttunk.
– Az egyik szamár fekete-tarka, a másik vörös-tarka volt?
– Úgy van, ez akkor történt, amikor mi ezt a zabot vetettük.
– Teljesen biztos?
A parancsnok nagyon csalódott volt
– Akkor semmi értelme, hogy tovább vonuljunk, soha nem érjük utol. Túl nagy az előnye, jobb, ha itt tábort ütünk.

Mialatt a rómaiak a sátorveréssel foglalatoskodtak, Kornél megszemlélte a környéket. Világos volt számára, hogy innen nem tud elmenekülni, előtte a végtelen tenger, mögötte a rómaiak tábora. Azonban egy sivár pusztaság közepén állt, ahol egy csenevész bokor sem nőtt, de még egy szerény kalyiba sem állt. Elhatározta tehát, hogy bebújik az egyik szamár fülébe és onnan tartja szemmel a katonákat. Itt töltötte az éjszakát anélkül, hogy felfedezték volna. Reggel kidugta az orrát, hogy a katonák mozgását megfigyelje. Uramatyám… sóhajtott, amikor felfedezte, hogy a katonák tízes sorokba rendeződnek, kétségkívül azért, hogy a terepet átfésüljék.

Kornél azonnal elhagyta rejtekét, éppen akkor, amikor három csoport éppen rá akart rontani. Ekkor egy latin varázsigét mormolva széttárta karjait, és a katonákat kővé változtatta, nagy-nagy kövekké. A breton nyelvben a „nagy kő” menhirt jelent.

És lám, Carnac mellett a réten, a tengerpart közelében egy hatalmas terület található, melyet menhirek százai szabdalnak fel. A menhirek, sorokba rendeződve, mint egy hadsereg katonái, egymáshoz igazodva, menetre készen várakoznak. A kővé változtatott római katonák Kornél pápa óta állnak a réten, és ha arra járunk, mi is láthatjuk őket.

Misztikus helyek a föld körül – 1. rész: Einsiedeln, Svájc
Misztikus helyek a föld körül – 2. rész: Lascaux-barlang, Franciaország
Misztikus helyek a föld körül – 3. rész: Avila, Spanyolország
Misztikus helyek a föld körül – 4. rész: Fatima
Misztikus helyek a föld körül – 5. rész: Blautopf, Németország

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top