Ezo

Egy sellő otthona a feneketlen forrás

Ha az ember a Sváb-Alpokban a forrás felé közeledik, nem akar hinni a szemének. Lát valamit, ami minden racionális ok nélkül kiemelkedik a mélyből, kék, mint a vágyakozás, a formája, mint egy asszony öle. Misztikus helyek a föld körül című sorozatunk 5. részének állomása a németországi Blautopf.

A Blautopf egy Németország dél-nyugati területén található barlangforrás, regék és legendák sokasága fűződik hozzá. Egyesek aranyat és ezüstöt áldozva igyekeztek jóindulatát elnyerni, mások mérőónnal próbálták a mélységét felderíteni, ám a műszert újra és újra ellopta egy sellő, így a forrás valódi mélységét nem tudták meghatározni. A kék színéről pedig azt tartják, hogy valaki naponta egy-egy hordó tintát borít bele.

Misztikus helyek a föld körül - 4. rész: Blautopf

 fotó: servustv.com

Korát tekintve szentként tisztelik, zarándokok célállomása, művészek inspirálója. Eduard Mörike, sváb költő egy szőke, leomló hajú, végtagjain uszonyokat viselő sellőként örökítette meg, A szép vízi tündér históriájában meséli el, hogyan tanult meg Blautopf hableánya újra nevetni. A parton álló kőszobor ma is őrá emlékeztet, néha  pedig megesik, hogy a szerencsések megpillanthatják, ha lenéznek a forrás mélyére.

Misztikus helyek a föld körül - 4. rész: Blautopf

 Fotó: europeangeoparks.org

Kráteréből másodpercenként 32 000 liter víz tör a felszínre. Alatta kezdődik egy mindmáig feltáratlan, hatalmas üregeket magában rejtő barlangrendszer. A Blautopf feltárását csak a múlt század ötvenes éveiben kezdték el, addig csak a mesék és a mítoszok igyekeztek megfejteni a különös természeti jelenséget. Két müncheni búvárnak sikerült elsőként lemerülni 22 méteres mélységbe, a Blautopf fenekére, ahonnan aztán felfedezték a Blautopf-barlang bejáratát is.

Misztikus helyek a föld körül - 4. rész: Blautopf

 Fotó: sommerbuehneblautopf.de

Innen kezdve számtalan merülés során hatoltak egyre mélyebbre a hegy gyomrába. A kutatók az alvilág felé vezető úton különleges formációkra, hatalmas, részben levegővel töltött barlangcsarnokokra bukkantak. Ennek egyik példája a 25 méter széles, 30 méter magas és 125 méter hosszú „Mörike-dóm”.  A Blautopf-barlangot napjainkig 3000 méterig sikerült feltárni, és a feladat vége még messze nem látható.  

Misztikus helyek a föld körül - 4. rész: Blautopf

 Fotó: suite101.de

A Sváb-Alpok alatt húzódó barlangrendszer bizonyos fokig természetes csatornahálózatként is szolgál, a talajba szivárgó esővizet nagy távolságokból juttatja el a 22 méter mélységben fekvő Blautopf karsztforráshoz, melynek vízgyűjtő területét 160 négyzetkilométer nagyságúra becsülik.

Misztikus helyek a föld körül - 4. rész: Blautopf

Fotó: fotocommunity.de

A Blautopf kezdetektől fogva vonzza az embereket. Környékén az első letelepülők a környéken található barlangokban találtak menedéket.  Az „oroszlánember”, az első ember által készített szobor (kb. 32 000 éves), vagy a 35 000 évvel ezelőtt hattyúcsontból faragott furulya, mind-mind korai bizonyítékai a művészi alkotótevékenységnek.

Misztikus helyek a föld körül – 1. rész: Lascaux-barlang, Franciaország
Misztikus helyek a föld körül – 2. rész: Einsiedeln, Svájc
Misztikus helyek a föld körül – 3. rész: Avila, Spanyolország
Misztikus helyek a föld kürül – 4. rész: Fatima, Portugália

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top