Ezo

Misztikus helyek a föld körül – 4. rész: Fatima

A Misztikus helyek a föld körül című sorozatunk következő állomása a portugáliai Fatima, ami a misztikus Szűz Mária-jelenések óta mind a mai napig emberek ezreit vonzza.
Jacinta, Lucia, Francisco - fotó: wikipedia
Jacinta, Lucia, Franciscofotó: wikipedia

1917. május 13-án három pásztorgyermek, Jacinta, Francisco és Lucia juhnyáját a portugáliai Fátima kisváros közelében, a Szent Irén-barlangnál terelgette, amikor megjelent előttük Szűz Mária. A gyermekek egy ragyogó fénysugarat láttak, amiből egy fehér ruhás nőalak bontakozott ki, rózsafüzért tartott a kezében, és így szólt hozzájuk: „Azért jöttem, hogy megkérjelek benneteket, legyetek itt minden hónap 13-án, ötször egymásután, ugyanebben az órában, egészen októberig. Októberben majd megmondom, hogy ki vagyok és mit kívánok tőletek.” Majd arra biztatta őket, hogy imádkozzanak sokat.

Misztikus helyek a föld körül – 1. rész: Lascaux-barlang , Franciaország
Misztikus helyek a föld körül – 2. rész: Einsiedeln, Svájc
Misztikus helyek a föld körül – 3. rész: Avila, Spanyolország 

A gyermekek megfogadták a Szűzanya kérését, és június 13-án újra ellátogattak az első jelenés helyszínére, ahol a Szűz újra megjelent, s megint arra kérte a gyerekeket, hogy imádkozzanak sokat, tanuljanak meg írni, olvasni, majd rájuk bízta első titkát. A gyermekek szavait kezdetben kételkedve fogadták, miután azonban makacsul kitartottak a történet mellett, sokan kezdtek hinni nekik: a harmadik jelenésre már háromezer ember kísérte őket. Itt a Szűz ugyanazt kérte tőlük, mint korábban, majd feltárta előttük a második titkot, és arra utasította őket, hogy azt az ő engedélye nélkül senkinek ne mondják el. (Lucia 1941-ig hallgatott, és csak akkor tárta fel az első két titkot, amikor a Vatikán Jacinta és Francisco szentté avatási perét folytatta. A harmadik titkot csak 2000-ben hozták nyilvánosságra.)

Misztikus helyek a föld körül - 4. rész: Fatima

Augusztus 13-án – a sajtónak köszönhetően – az egész ország megismerte Fatimát, és ekkor már több mint 15 ezer ember érkezett a helyszínre. A testvéreket viszont börtönbe zárták és sanyargatták, arra akarták rábírni őket, hogy ismerjék be hazugságaikat. Erre azonban nem voltak hajlandók, így hamarosan hazaengedték őket. A 13-ai találkozó meghiúsulása után 19-én a Szűz újra alakot öltött a gyermekek előtt, és imára biztatta őket. Szeptember 13-án már húszezren kísérték a gyerekeket, az egész tömeg a Szűzhöz fohászkodott. Ő újra megjelent. 

Október 13-án már több mint hetvenezer zarándok gyűlt össze a látomás helyszínén, hogy szemtanúi lehessenek Mária jelenésének. A résztvevők közül ezúttal is sokan látni vélték Szűz Máriát, mások pedig különös fényjelenségről számoltak be. A Rózsafüzér Királynője azt kérte, hogy a jelenések helyszínén építsenek kápolnát, és elárulta, hogy a háború már a vége felé közeledik, a katonák hamarosan hazatérhetnek. Majd ezt mondta: „Az emberek javuljanak meg és kérjenek bocsánatot bűneikért. Ne bántsák meg többé az Urat, akit úgyis annyiszor megbántottak már!” Ezek voltak Mária utolsó szavai.

A jelenések után a három gyermek a Szűzanya iránt érzett hűsége bizonyítására önsanyargatásba kezdett (csalánnal csapkodták magukat, piszkos vizet ittak). A három testvér közül ketten nagyon fiatalon (Francisco 1919-ben, Jacinta pedig 1920-ban) tüdőgyulladásban meghaltak. A túlélő Lucia előbb Dorottya-rendi, majd karmelita apáca lett, és neki később többször is megjelent a Szűzanya. Ő 2005. február 13-án halt meg Coimbrában.

A jelenések után rendszeres zarándoklatok indultak minden hónap 13-án; kápolnát is építettek, majd egy nagy szentélyt emeltek. Az egyház azonban csak tizenhárom évvel később ismerte el hivatalosan is, hogy a Szűzanya valóban megjelent a három pásztorgyereknek. Lucia 1943-ban megírta a Szűzanya három próféciáját, majd elküldte őket a Vatikánba. Az első titok a pokol szörnyű látomása volt, a második prófécia pedig megjósolta a második világháborút, a radikális, kegyetlen és szélsőségesen vallásellenes Szovjetuniót. A harmadik titok a II. János Pál pápa ellen elkövetett merényletről szól. János Pál pápa csak akkor kérte el a harmadik fatimai titkot tartalmazó levelet, amikor az ellene 1981-ben elkövetett merénylet miatt kórházban feküdt.

Misztikus helyek a föld körül – 1. rész: Lascaux-barlang , Franciaország
Misztikus helyek a föld körül – 2. rész: Einsiedeln, Svájc
Misztikus helyek a föld körül – 3. rész: Avila, Spanyolország

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top