Ezo

Így néz ki egy távoli galaxis “szíve”

Kutatók a szem látóképességének milliószorosával pillanthattak egy galaxis belsejébe.

Az Eso csillagászati kutatóközpont beszámolója szerint eddig még soha el nem ért élességgel leshették meg a csillagászok egy távoli galaxis „szívét”. Egy teleszkópokkal elkövetett trükknek köszönhetően érték el, hogy az ötmilliárd fényévre található Quasar „3C 279” galaxisról kétmilliószoros nagyítású képet kapjanak.

Így néz ki egy távoli galaxis „szíve

 Fotó: DPA – welt.de

Ez a felvétel olyan, mintha Frankfurtból olvasnánk egy Los Angeles-i újságot, próbálnak kézzelfogható magyarázatot adni a tudósok. Ezért a rekordpillantásért a nemzetközi csillagászcsapat három, az Egyesült Államokban, Chilében és Hawaiin felállított teleszkópot kapcsolt össze, minek következtében egy virtuális, több kilométer átmérőjű, óriás teleszkópot hoztak létre.

Egymilliárdnyi nap

A mérések azt mutatták, hogy a galaxisból érkező rádiójelek egy, a központ egy szűk területére behatárolt területről érkeznek. A csillagászok itt egy gigantikus fekete lyuk jelenlétét feltételezik, melynek méretét kereken egymilliárdnyi nap tömegének megfelelőre becsülik. (A fekete lyuk elnevezés alatt nem a szokásos értelemben vett lyukat kell érteni, inkább a világűr egy részét, ami mindent elnyel, és ahonnan semmi nem tud visszatérni). A galaxis gigantikus távolsága miatt még a szuper teleszkóp sem tette lehetővé, hogy a fekete lyuk közvetlen környezetét is részletesen megmutassák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top