Ezo

Tízmilliószoros napok 2013-ban

Tudtad, hogy a tízmilliószoros napok tibeti vallási ünnepnapok? És azt tudod, hogy mit ünnepelnek ezeken a napokon, és miért is nagyobb ilyenkor a gondolatok teremtőereje? Cikkünkből azt is megtudod, hogy hogyan kezdheted el a pozitív gondolkodást, és ami a legfontosabb, hogy mikor vannak az idei teremtő erejű időpontok.

Lassan tízmillióféle lista kering a tízmilliószoros napokról a magyar és külföldi internetes oldalakon, ezért most segítünk rendbe tenni, hogy mikor és miért vannak ezek a bizonyos teremtő napok, valamint hogy miről ismerszik meg a hamis lista.

Az év első tízmilliószoros napja jön

Segít a telihold

Először is, nyugodj meg, nem a negatív erők szolgáinak rút listahamisítási akciójáról van szó. A hamis listák nem direkt keletkeztek, pusztán az emberi tudatlanság termékei. Amikor nyugaton terjedni kezdett az erőteljes teremtő napok híre, néhány szerző és blogger elfelejtkezett arról, hogy ezek a napok a tibeti buddhizmus mozgóünnepei, azaz minden évben más és más időpontban vannak. Így minden évben a tavalyi listát kapták elő, ennek eredményeként pedig sorra bukkannak fel a közösségi oldalakon a vélt vagy valós tízmilliószoros teremtő dátumok. Megnyugtatunk, nem kell a tibeti naptárat bemagolnod ahhoz, hogy meg tudd állapítani, igazi egy-egy lista vagy sem. Az ellenőrzéshez pusztán egy aktuális holdnaptárra lesz szükséged. Egy évben négy tízmilliószoros nap van, és ebből az első kettő mindig teliholdra esik. Tehát ha az első két időponton abban az évben nincs telihold, egy korábbi év listáját találtad mag. A harmadik teremtő nap újhold után négy nappal, a negyedik pedig telihold után hét nappal van.

Tízmilliószoros napok 2013-ban
Február 25.
Május 25.
Július 12.
November 24.

Mitől hatnak sokszoros erővel a gondolatok?

Úgy is feltehettük volna a kérdést, hogy mit ünnepel a tibeti buddhizmus ezeken a napokon. Nos a válasz igen egyszerű: Buddhát. A tibeti holdév négy nagy ünnepe Buddha életének egy-egy eseményéről emlékezik meg. Talán számunkra, európaiak számára Buddha egy elvont „istenség”, valójában ő a buddhizmus vallásalapítója. Önmagát sem istennek, sem embernek nem tartotta, hanem a megvilágosodást elért tanítónak (a buddha szó eredeti jelentése is ez). Ázsiában szinte mindenki tényként kezeli, hogy pár ezer évvel ezelőtt a szerzetesek jellegzetes narancssárga ruháját valóban magára öltötte Sziddhárta herceg, hogy Gautama névén vándorszerzetesnek álljon. Majd többévnyi megpróbáltatás után elérte a megvilágosodást, és utána még évtizedekig tanította tanítványait, közöttük apját, az öreg királyt, feleségét, gyermekét, világi barátait és szerzetestársait.

A tízmilliószoros napokon tehát Sziddhárta/Buddha életének eseményeit idézik meg a hívek. A sokszoros teremtőerő pedig egy kis ferdítés: ezeket a napokat erőteljes hatású napoknak hívják, hiszen ilyenkor sokszoros erővel hatnak a gyakorlatok. Azaz elsősorban a megvilágosodás felé vezető gyakorlatokat érdemes végezniük a híveknek, az pedig – amit mi, európaiak meghallottunk az egészből –, hogy a gondolataink sokszor erővel teremtenek, csak hab a tortán.

Csodáktól a megvilágosodásig

Az év első tízmilliószoros napja jönLássuk, hogy mi minden történik Buddhával a holdújév évkörében, a keleten terjedő legendák tükrében!
Rögtön az első tízmilliószoros napon Buddha csodáit ünneplik a tibetiek. Ez az év tizenötödik napja a tibeti naptár szerint. Az év első bő két hete azt a tizenöt napot idézi meg a híveknek, amikor a királyi palotába visszatérő Buddha minden nap más csodát mutatott be azért, hogy leendő követőit meggyőzze az általa felkínált út csodáiról és helyességéről.

A második ünnepnapon két dolgot is ünnepelnek a buddhisták. Ez Buddha születésnapja és megvilágosodásának a napja is. A hagyomány szerint Sziddhárta herceg harmincöt évesen, ötévnyi szerzetesség és harmincévnyi fényűző élet után világosodott meg. Felnőtté válásáig apja, a király, minden idős, beteg embert kitiltott a palotából, a herceg pedig nem hagyhatta el azt, hiszen születésekor megjövendölték neki: vagy egy birodalom erős katonakirálya lesz, vagy ha meglátja a világ szenvedését, akkor a valaha élt legnagyobb spirituális tanítóvá válik. Sziddhárta egy nap kimerészkedett a palotából, és annyira megindította a szegénység, amit ott talált, hogy attól a pillanattól kezdve csakis az emberiség fájdalmát és gondjait szerette volna enyhíteni. Végül ezért „fordult vissza” a megvilágosodás kapujából, hogy a nirvánában való feloldódás helyett mindenkinek megmutathassa a megvilágosodáshoz vezető utat.

A harmadik tízmilliószoros napon azt ünneplik a buddhisták, hogy Buddha hét hétre visszavonult a tanítástól, majd ezen a napon végül mégis megforgatta a Tan Kerekét, és ismét tanítani kezdett, méghozzá ezen a napon tanította meg követőinek a Négy Nemes Igazságot. Ez a legalapvetőbb buddhista tanítások egyike. A Négy Nemes Igazság a szenvedéssel, a szenvedés eredetével, a szenvedés megszüntetésével és a szenvedés megszűnéséhez vezető úttal foglalkozik.

Hogy Buddha mennyire nem isten, az a negyedik nagy ünnepén válik nyilvánvalóvá. Ekkor ugyanis arra emlékeznek a tibeti buddhisták, hogy a legenda szerint Buddha az istenek birodalmába látogatott, hogy ott három hónapig tanítsa az isteneket. Célja, hogy anyját megszabadítsa, valamint hogy az istenek javát szolgálja.

Hogyan használd a teremtő napok erejét?

Tartsd kordában a gondolataidat, és csak a pozitív gondolatoknak adj energiát. Ez nem jelenti azt, hogy letagadod a negatív eseményeket. Sőt! Buddha is arra kérte tanítványait, hogy nyugodtan vizsgálják meg a szenvedést, a negatív eseményeket, a rútat. Arra biztatta őket, hogy fogadják el ezeket olyan negatívnak, amilyenek. De ha van bennük egy kis pozitív, azt is keressék meg, vegyék észre. Ugyanez a feladatod a tízmilliószoros napokon: koncentrálj a jóra, és minden helyzetben próbáld meglátni a pozitív végkifejlet, a happy end lehetőségét. Természetesen az a legegyszerűbb, ha tudatosan figyelsz arra, hogy minden negatív gondolatodat pozitívra cseréld – és nemcsak a teremtő erejű napokon.

Az év első tízmilliószoros napja jönA tízmilliószoros napokon érdemes pozitív megerősítéseket, mantrákat használnod, és érdemes számba venned, hogy mi minden jó az életedben. Ha ugyanis számba veszed ezeket a jókat, akkor még több jót vonzhatsz a hétköznapjaidba (tízmilliószor annyit, mint amennyi van). Ezeken a napokon a meditáció és a vizualizációs technikák is jobban hatnak (ne feledjük el, hogy az eredeti tibeti ajánlás is a gyakorlásra vonatkozik), épp ezért most érdemes meditálnod. Ha gyakorlatlan vagy, hallgass  meditációs CD-ket, vagy legalább szánj arra egy félórát, hogy a lehető legpontosabban elképzeld, hogy megkaptad, elérted mindazt, amire a szíved mélyén vágysz. Ha pedig úgy érzed, hogy máris megjött a kedved a pozitív gondolkodáshoz, a teremtő gyakorlatok használatához, van egy jó hírünk a végére: a tibeti buddhizmus szerint minden telihold és újhold napján százszoros teremtőerővel hatnak a gondolataink!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top