Ezo

Magyarország spirituális központ

Mindegy, melyik kontinens felé vesszük az irányt, a világ tele van olyan pontokkal, melyeknek szent erőt és gyógyító hatást tulajdonítanak.

Mitől válik szakrálissá egy hely? Aki jártas az ezotériában, tudja, hogy az emberi testben energiavonalak, úgynevezett meridiánok húzódnak végig. Nincs ez másként a Föld esetében sem. A bolygót is erővonalak hálózzák be, amelyek kialakulása a mágnesességre vezethető vissza. Többen ezeket Szent György-vonalakként emlegetik. E meridiánok azok, amelyek gyógyítóvá, pozitív energiában erőssé tesznek egy helyet, egy dombot, egy sziklát – legalábbis a téma szakértői szerint.

Mások azt vallják, hogy az istenek azok, akik szentté nyilvánítanak egy helyet. Számos a példa erre Indiában, Görögországban, vagy épp hazánkban, ahol nem egy esetben tapasztaltak már Szűz Mária-jelenést. De ebbe a kategóriába sorolhatók az életet a halállal szimbolikusan összekötő emlékhelyek is, például az egyiptomi piramisok, vagy a knowthi és a newgrange-i síremlékek, amelyek építői hittek abban, hogy halottaik egyszer majd a Holdon születnek újra.

Divatturizmus vagy önkeresés?

Sokan vannak, akik időt, pénzt nem kímélve járják a világot, hogy megérezzék e mágikus helyek energiáját, feltöltekezzenek általa, és így – reményeik szerint – közelebb kerüljenek a gyógyuláshoz, vagy akár a megvilágosodáshoz.

Az, aki világszintű spirituális zarándoklatra készül, nem árt, ha tudja: Európa huszonkilenc szakrális helyet tudhat magáénak, míg a Közel-Keleten tizennyolc, a Távol-Keleten harminckettő csodákban bővelkedő helyszínt tartanak számon. Ezek között találhatunk erődöket, sírokat, zsinagógákat, sziklákat, kápolnákat, szigeteket, barlangokat, képeket – és még hosszú a sor. Egy azonban közös bennük: valamennyi – szemtanúk által bizonyítottan – mágikus erővel bír, amely által az ott megfordult ember sorsa (állítólag) könnyedebbé, emelkedettebbé válik. Érdemes próbát tenni – a kaland kedvéért mindenképpen!

Spirituális célállomások: áhítat vagy divatturizmus? A Machu Picchu (Öreg Csúcs) például egyértelműen kiérdemelte a népszerűséget, márcsak korának köszönhetően is: 1450 körül építették Pacsakutek Yupanki inka király parancsára. A 2000 méter magasan fekvő sziklás teraszok, a durván megmunkált kövekből rakott falak, a paloták, a templomok, a lakóházak, a lépcsők, a vízcsatornák, a kutak nem véletlenül váltak a világutazók fényképezőgépének kedvelt célpontjává, főként hogy a spirituális marketing is gondoskodott a látogatottságról: a Föld egyik köldökcsakrájaként emlegetik a perui romvárost. Az inkák hittek abban, hogy a legszebb természeti tájaknak természetfeletti erejük van. A Machu Picchu például az Ég és a Föld ideális találkozási pontjának számított. Sokan keresik fel a titkokban ma is gazdag helyszínt azért, mert remélik, hogy – bár a letűnt civilizáció különleges tudása elveszett – megmaradtak rendkívül erős energiákat sugárzó szent helyei.

Még mindig a távoli világokban kalandozunk, ha Japán szent hegyére, a Fudzsira irányítjuk figyelmünket, amely nevét a Tűz Istennőjéről kapta. A mai napig a Szépség megtestesüléseként tekintenek e vulkánra a japánok, akik nem győzik hangoztatni: egyszer az életben e „csodát” mindenkinek kötelező megmászni. Kalandorok előnyben!

Spirituális célállomások: áhítat vagy divatturizmus? Európa szakrális kincsei

Kezdjük az élő „tárlat” megtekintését Stonehenge titokzatos világával, amely sok évezredes, monumentális köveivel méltán vívta ki a világ csodálatát. Ma is rejtély, hogy miként kerültek ezek a különlegesen megmunkált sziklák jelenlegi helyükre, az angliai Wilthshire-be, Salisburitól 13 km-re. Mondják, hogy a közelében található források egytől egyig gyógyító erővel bírnak, így nem csoda, hogy a titok övezte turistacélpont ma is sok látogatót fogad. A keletkezéstörténetek közül egy: a köveket Merlin, a híres varázsló használta szertartásaihoz; míg mások valószínűsítik, hogy a Stonehenge egykor druida szentély volt, és obszervatóriumként funkcionált.

Spirituális célállomások: áhítat vagy divatturizmus? Az ausztriai Salzburg tartományban Gastein völgyét a helybéliek úgy emlegetik, mintha emberi test volna. Gerince a falvakon átszaladó patak, a völgyben található hét település pedig a fiktív test hét csakrapontja. A helyi túravezetők gyakran visznek magukkal ingát és pálcát, hogy demonstrálják az erőterek jelenlétét a kirándulók számára is.

Maradjunk továbbra is Ausztriában, hogy ne kelljen messzire utaznia a magyar „zarándokturistának” –, hiszen a szomszédos országban található a modern orvostudomány által is hitelesített „csodahely” is, a böcksteini gyógybarlang. A világon egyedülálló természeti jelenség részben az Alpok gyomrában, részben épületként, a szabad ég alatt lelhető fel. A gyógyulás lényegét jelentő radonsugárzás egyedülálló gyógyklímát, és semmihez nem fogható intenzív kúrát biztosít. A radonnak a sejtregenerálódásban van szerepe, és a légúti, ízületi betegségeken kívül a tudományos jelentések szerint ez az egyetlen hely a világon, ahol hatékonyan gyógyítható a gerinc erőteljes deformálódásával járó Bechterew-kór.

Spirituális célállomások: áhítat vagy divatturizmus? Ha pedig bejártuk a világot, megmártóztunk több ponton is a különleges gyógyító energiában, ideje, hogy a hazai csodatévő helyekkel is megismerkedjünk. A több gyógyító által szívcsakraként számon tartott Dobogókő népszerű kirándulóhely, és még csak nem is kell a pazar látványért és az erős energiáért messzire utazni. A Miskolc közeli Bükkszentkereszt Mária-jelenéséről híres, és gyógyító köveivel várja a spiritualitásra, szépségre fogékony kirándulókat, míg Tápiószentmártonnál az Attila-dombon – a táltosok és természetgyógyászok által kinyilvánítottan – egyértelműen megtalálható a „magyar ősgyógyászat minden ősprincípiuma”.

Aki pedig a nyugati térfélen keresgél, a zalaszántói buddhista békeszentélyt keresse fel, amely európai viszonylatban is a legnagyobb sztúpa. Talán kevesen tudják, hogy 1992-ben a sztúpa kupolája fölött kialakított üregben helyezték el a vallásalapító Buddha földi maradványának néhány darabját. A csontokat Tibet kínai megszállása idején a dalai láma tanítómestere menekítette Indiába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top