Ezo

3 dolog, amit nem tudtál a halloweenről

Az amerikainak tűnő boszorkányos, ijesztgetős ünnep egyre elterjedtebb nálunk is. Utánajártunk, melyik halloweeni szokás honnan ered.

Miért tökből készül a lámpás?

Tipp:
Tippünk: 2 halottak napi népszokás, amit
érdemes kipróbálni. Kattints ide!

A töklámpás angol neve, Jack O’Lantern arra utal, hogy halloweenkor miért kell kitenni az ablakba a világító tököket. A legenda szerint a részeges Jack olyan furfangos volt, hogy még az ördögöt is rászedte. Amikor az eljött érte, Jack felcsalta egy almafára, majd keresztet rajzolt a fa törzsére, ami miatt az ördög nem tudott lemászni. Végül megígérte Jacknek, hogy a lelke nem kerülhet a pokolra. Jacket halála után azonban a mennyországba sem fogadták be. Ezért egy széndarabot rakott egy kivájt marharépába, és azt használja lámpásnak, amikor éjszakánként nyugvóhelyet keres magának.

Amerikában a marharépából töklámpás lett, amit azért tesznek az ablakba, hogy Jack lelke lássa, az a ház már foglalt és továbbálljon. A töklámpásokat, pontosabban a marharépa-lámpásokat régen csak az utazók vitték magukkal és azt várták tőle, hogy a szembejövő szellemek a náluk is rondább lámpásoktól elijednek, és nem bántják az embereket.

Miért öltöznek ijesztő jelmezekbe az amerikaiak?

A halloweenben a kelta samhain ünnep él tovább. (Samhain a november hónap elnevezése, valamint a kelta nyelvi-kulturális kör egyik legjelentősebb ünnepe, mely október 31-én sötétedéskor kezdődik, és november 1-jén ér véget). A kelta újév november elsején kezdődött, az előző éjszaka viszont sem az ó- sem az újévhez nem tartozott. Ebben az időn kívüliségben a túlvilág falai is megszűntek létezni, ezért az összes természetfeletti lény, tündér, manó, kobold és természetesen a halottak lelkei is szabadon kószálhattak az emberek között – legalábbis a kelták hite szerint. Ez a hiedelem szelídült jelmezes ijesztgetéssé.

Miért csöngetnek be csokiért a szomszédhoz a gyerekek?

Írországban a XVII. században ezen az éjszakán félelmetes maskarában járták egymás házait a szomszédok. A cél nem a háziak elijesztése volt, hanem – mint a töklámpás esetében – az, hogy a túlvilági lényeket megtévesszék. Ők ugyanis ha egy náluk is rondább kreatúrával találkoznak, elmenekülnek. A jelmezes házalást akkor még a felnőttek végezték, manapság inkább a gyerekek, és a jelmezek sem feltétlenül olyan félelmetesek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top