Ezo

Tényleg szerencsétlenséget hoz a fekete macska?

Talán a legnépszerűbb babonánk, amely azt állítja, hogy ha átmegy előttünk egy fekete macska, szerencsétlenség ér bennünket. A macskatulajdonosok cáfolják ezt, mi pedig megnéztük, milyen fekete macskás babonák vannak a világban.
Tényleg szerencsétlenséget hoz a fekete macska?
Amit soha ne kérdezz meg jósnőtől!

Nem leszünk népszerűek a fekete macskák gazdái körében, ha eláruljuk, szerte a világban találunk olyan hiedelmeket, amelyek szerint kedvencükkel találkozni szerencsétlenséget jelent. Észak-Amerikában úgy tartják, az, aki előtt teljesen fekete macska megy át az úton, balszerencsére számíthat, míg ha ugyanezt egy hófehér cicus teszi, az szerencsés lesz. Németországban az az alapelv, hogy a jobbról balra haladó fekete macska rossz előjel, míg a balról jobbra közlekedő jó.

Tényleg szerencsétlenséget hoz a fekete macska?Szerencsét is hozhat

Japánban az a szerencse jele, ha átmegy előttünk a fekete macska. Skóciában a verandára telepedő fekete macska a család hosszú távú jólétét biztosítja. A középkor angol tengerészei pedig kifejezetten kívánatosnak tartották, hogy legyenek a hajókon macskák, lehetőleg feketék. Állítólag hajótöréskor is a cirmosokat mentették elsőnek (és igen, a kapitányt utolsónak). Oroszországban gyógyító erőt tulajdonítottak a fekete macskának, aki tappancsa vagy farka érintésével szabadíthatja meg az embereket a a betegségektől.

Cicalány vagy gonosz boszorka?

S hogy honnan erednek a fekete macskákat megbélyegző babonák? Ezek egyidősek a macskákkal, pontosabban a házi macskákkal. Ezek az állatok – a kutyákkal ellentétben – nem alakították át az életmódjuk és a napirendjüket az ember kedvéért. Míg egy kutya rajong a falkavezérért, s mindent megtesz, hogy úgy éljen, hogy neki jó legyen, a macskák megtartották vadászó, éjszaka aktívabb életmódjukat. Ez az eltérő ritmus, a sötétben zöldesen világító macskaszemek és a titokzatos éjszakai séták tették misztikus állattá a macsekokat. Az ókori Egyiptomban szent és mágikus állatnak tartották őket. A középkorban viszont a boszorkányokkal azonosították a cirmosokat. Innen erednek a fekete macskához balszerencsét társító babonák: hiszen aki ezzel az állattal találkozik, az ártó szándékú boszorkánnyal találkozik. Legalábbis a középkori Európában így gondolták. Ez a tévhit maradt fenn legnépszerűbb babonánkban.

 Mit tehetsz ellene?
A három legnépszerűbb védővarázslat, amely megakadályozza, hogy balszerencse érjen, ha átmenne előtted…
1. Mielőtt átmenne előtted, gyorsan fordíts hátat neki!
2. Amint meglátod, rögtön lépj hátra három lépést!
3. Köpj át a bal vállad fölött háromszor!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top