Ezo

Kováts Adél misztikus világa

A Kossuth-díjas színésznő őszintén beszél az ezotériához fűződő viszonyáról, a misztikáról és arról, hogy mit jelent neki a spiritualitás.
Kováts Adél misztikus világa
 Várkonyi Andrea az őt ért csodáról

Abszolúte hiszek a transzcendens világokban. Ha az ember odafigyel, napi szinten lehetnek misztikus élményei. A Mennyei prófécia című könyvet idézve, hál’ istennek egyre nagyobb az a „kritikus tömeg”, amelyben ott az eszmélés, hogy nemcsak ez a földhöz ragadt létünk van, hanem több dimenzióban létezünk. Szerintem ez nagyon jó dolog, hiszen egészen más teret kap az ember élete, ha egy kozmikus folyamat részének érzékeli.

Kováts Adél misztikus világaMit jelent neked a transzcendens világ? Hogyan értelmezed a transzcendencia fogalmát?

A misztikus vagy a spirituális út mindenképpen egyfajta szabadságot ad az embernek, a lélek számára nem csak a születésünk és a halálunk közötti időszak van kiszabva, még ha ez nagyon fontos is. Ha hiszünk a karmikus létben, tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindegy, hogyan is éljük le a mostani életünket: hiszen egyrészt nagyon sok dolgot hozunk magunkkal, másrészt nagyon sokat viszünk át egy másik életbe. Ha a mostani életünket egy folyamat részeként fogjuk fel, az bizonyos mértékig megkönnyíti, ezzel együtt viszont érezzük annak felelősségét, hogy minden tettünknek súlya van. Szerintem ez csodálatos, és sok esetben segít feldolgozni a feldolgozhatatlant, ha elfogadjuk azt, hogy jelenünkkel jóvátehetjük a múltunkat, de ezzel együtt a jövőnket is írjuk.

Mióta olvasol ilyen jellegű könyveket?

Igen, már tinédzser korom óta valahogy ösztönösen elkezdtem keresni az ilyeneket.

Hogyan kerültek ezek a könyvek a kezedbe?

Kováts Adél misztikus világa
 Kováts Adél: „…szerepet nem illik visszaadni”

Katolikus vallási nevelésben nőttem fel, de egy idő után elkezdtem olyan kérdéseket föltenni, amelyekre nem kaptam kielégítő választ. Ami miatt érdeklődni kezdtem a spiritualitás iránt, az abban gyökerezik, hogy magamat akartam jobban megismerni, illetve tisztáznom kellett a hitbeliségemet. Úgy éreztem, mindezekkel jobban el tudom helyezni magam a világban. Már tizenéves koromban a kezembe akadtak spirituális, agykontrollal foglalkozó vagy éppen a pozitív gondolkodásra tanító könyvek, amelyek mély nyomot hagytak bennem. Mostanra elég szép kis könyvtáram gyűlt össze otthon.

Rendszeresen forgatod ezeket? Most éppen mit olvasol?

Régebben jobban kerestem a találkozást ezekkel az olvasmányokkal, és több időm is volt. Akkoriban nagyon aktívan éltem ezt a fajta belső életet, mert úgy éreztem, hogy csak ezek a könyvek tudnak segíteni nekem. Ma már úgy gondolom, hogy nem az olvasmányokban van a lényeg. Azt az érési folyamatot, amelyen mindenkinek át kell esnie, nem lehet sürgetni, sem könyvek elolvasásával megúszni. Ahogy az ember változik, már nincs annyira szüksége ilyen olvasmányokra. A kislányom születése után az életem vált spirituálisabbá. Nem éreztem, hogy a könyvekben kellene megoldások után kutakodnom.

Csupán olvasol az ezotériáról, vagy esetleg a gyakorlatban is foglalkozol vele?

Úgy gondolom, hogy akkor jó, ha ez egyfajta életszemléletté, belső meggyőződéssé válik, amely átszövi az ember életét. Nagyon érdekel az asztrológia, de csak laikus szinten, a numerológia és a homeopátia is, illetve kártyázni is szeretek. Ezekben az a jó, hogy az ember bármely oldalról közelít is meg egy témát, összeáll a kép, mint egy puzzle. Már vagy tíz éve mindig húzok tarot-kártyát az új évre, és gyakran teszek fel kérdéseket. Egészen döbbenetes, hogy mennyire „bejön”. Sokszor megfigyeltem, hogy nyár közepére szinte már elfelejtem, mit is húztam, s akkor történik valami, amitől eszembe jut, „ja, hát igen, ez volt az”. Megtalálnak azok a feladatok, történések, örömök, bánatok, amelyek ahhoz a princípiumhoz tartoznak, amivel abban az évben dolgom van. Számomra ez nemcsak jó játék, hanem útmutató is, mindig szem előtt tartom. Nagyon fontos, hogy észrevegyük a jeleket, amelyek leginkább szinkronicitás formájában jelennek meg, mert ha megkapjuk ezeket, és megtapasztaljuk, az valami fantasztikus érzés: egyszerre felemel és megnyugtat.

A misztikáról folytatott beszélgetés többi részét elolvashatod a Nők Lapja Ezotéria 2011/1. számában.  
Kováts Adél misztikus világa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top