Ezo

20 euróért vállalnak pénisznagyobbítást afrikai sámánok

Az afrikai csodadoktoroknak és varázslóknak még manapság is óriási hatalmuk van, gyógyulást, vb-győzelmet és lelki vigaszt ígérnek alig néhány euróért. A rögeszmés hit és az ártalmatlannak tűnő szertartások sokszor kegyetlen gyilkosságok indítékai lehetnek.

Gambiában elterjedt, hogy sötét hatalmak akarják elvarázsolni az embereket. A gambiai elnök, al-Haji Yaha Jammeh a legodaadóbb híveiből álló gárdákat küldött szét az országban, hogy begyűjtsék azokat a gyanús alakokat, akik a rémhírek szerint el akarják varázsolni az embereket. A dobosokkal kísért gárdisták ismeretlen helyekre hurcolták a megfélemlített embereket, akiknek meztelenre vetkőzve bűzlő, érzékcsalódást keltő kotyvalékokat kellett inniuk. Ezekben a boszorkányüldözésekben az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint tavaly legalább 6 ember halt meg a nyugat-afrikai államban.

A felmérések szerint Dél-Afrikában a fekete lakosság több mint 80 százaléka hisz a sangomákban, az ország csaknem 200 ezer kuruzslójában és varázslójában. A zulu törzsből származó, hagyománytisztelő elnök, Jacob Zuma is kikéri a sangomák tanácsát. A furcsa kabinet tagjai pedig egyszerre gyógyítók, pszichológusok és jövendőmondók. Többségük átszámítva 15, 20 vagy 30 euróért ígéri „a kedves visszatértét”, „pénisznagyobbodást”, „lottónyereményt” vagy „minden bajok gyógyulását”, és persze néhány euróért a foci-vb dobogós helyei is megvásárolhatók. Jóval veszélyesebb az olyan gyógyító, mint Nganga Sainabu, aki apróhirdetésében garantálja, hogy „mutija”, varázsitala „tisztítja a vért”, ami hamis reményeket kelt egy olyan országban, ahol több millió HIV-fertőzött él. A varázsitalok napjainkban is szedik áldozataikat Dél-Afrikában, éppúgy, mint az a babona, hogy az összekevert emberi szerveknek vagy testrészeknek varázserejük van. Május elején Germistonban egy rituális gyilkosság áldozatául esett kislány holttestére bukkantak, arcát és nemi szervét brutálisan megcsonkították.

 

20 euróért vállalnak pénisznagyobbítást afrikai sámánok

 

A nigériai Akwa Ibom és Cross River szövetségi államokban sok ezer megszállottnak tartott gyereket taszítottak el hozzátartozói. BBC-felvételek szerint baljós szerepet játszottak ebben protestáns szekták, amelyek néhány „gyanús” gyereket megkínoztak és megöltek. Összesen több mint 1000 gyerek esett áldozatául a boszorkányüldözésnek. Szektatagok nemrégiben fel akartak robbantani egy londoni konferenciát is, amelyet a nigériai gyerekek védelmében hívtak össze.

Dél-Afrikában évente még mindig asszonyok, állítólagos boszorkányok tucatjai végzik máglyán. Az ő védelmük érdekében jöttek létre úgynevezett védett falvak, ahol az üldözött asszonyok és gyermekeik nyomorban ugyan, de biztonságban élhetnek. Kongóban és Ghánában gyakran hallani olyan férfiakról és fiúkról, akiket kasztráltak, hogy hímvesszejükből varázsdrogokat készítsenek. Ghánában ilyen „péniszvadászokat” egy éve meglincselt a tömeg. Kenyában 2008-ban 11 embert égetett meg a feldühödött sokaság állítólagos boszorkányságuk miatt.

A boszorkányüldözéseknek különösen sűrűn esnek áldozatul albínók, főként Tanzániában és Burundiban. A fekete mágia űzői úgy gondolják, hogy ezeknek a pigmentzavaros embereknek a szervei és testrészei gazdagságot és szerencsét hoznak. Tanzániában, ahol az albínótestrészekért akár 60 ezer eurót (16,5 millió forintot) is megadnak, 2007 óta két tucat albínót gyilkoltak meg emiatt. Jakaya Kikwete tanzániai elnök már többször az albínók védelmére kelt, sőt miniszternek nevezte ki ennek a marginális csoportnak egy tagját.

A babona a futball-világbajnokságon is „jelen lesz”, mert sok afrikai játékos hisz a ráolvasásokban és a titkos praktikákban. „Sajátos projektjeink vannak – mondta nevetve Jomo Cosmos volt dél-afrikai szövetségi kapitány, amikor a Mexikó–Dél-Afrika-nyitómérkőzés esélyeiről faggatták. – Amikor a játékosok bevonulnak majd a stadionba, és füstfelhőket látnak, egyikük sem fogja azt gondolni, hogy tűz ütött ki” – utalt sejtelmesen arra a hagyományra, hogy meccs előtt tyúkot áldoznak, és elégetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top