Ezo

Kék lesz a hold Szilveszter éjjelén?

Átlagosan 2,7 évente fordul elő, hogy egy hónapban kétszer van telihold, de az, hogy a második telihold - mint idén is - Szilveszter éjjelére esik csak 19 évente következik be.

Az Egyesült Államokban “Blue Moonnak” azaz kék Holdnak nevezett második holdtölte az amerikai kontinensen, Európában és Afrikában Szilveszter éjjelén lesz látható, Ázsiában és Ausztráliában viszont már újév hajnalára esik, így az ezeken a területeken élők számára a január végi telihold lesz a hónap második teliholdja.
A Kék Hold elnevezés a Sky & Telescope magazin 1946-os kiadásából származik, amely egy Maine-i farmer naptárára hivatkozva nevezte kéknek a hónap második teliholdját. A hibát évtizedekkel később korrigálták, a közbeszédben viszont már ez a kifejezés ragadt meg.
A holdtöltéhez számtalan hiedelmet, legendát párosítanak, valóban kék színű hold azonban csak nagyon ritkán látható. Ilyen volt például 1883-ban az indonéziai Krakatau vulkán kitörésekor, amikor a levegőbe került hamufelhő egymikronos részecskéi a vörös színt kiszűrve a Holdat kékes árnyalatban tüntették fel.
Az egy hónapon belül előforduló kétszeri teliholdnak egyszerű a magyarázata, ugyanis a legtöbb hónap 30 vagy 31 napos, két újhold között pedig nagyjából 29 és fél nap telik el.
A hónap második holdtöltéjének a hagyományokban van jelentősége, elsősorban azokban az országokban, ahol a holdnaptárakat is használják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top