Ezo

A szexcsakránk és betegségei

Az odaadás, a nõ misztériumának megtestesítõje a szexcsakra vagy szakrálcsakra. Zavaraira számtalan betegséggel reagálhat a szervezetünk, például hízással vagy impotenciával.
A csakrák:

A test erőközpontjai; energiaörvények; olyan helyek a testen, ahol tisztán érezhető a belső és a külső energia; a kommunikáció és az információcsere „szervei”; a kisugárzó energia forrásai.

Testünk erőközpontjai a csakrák, melyek egy összefüggő rendszert alkotnak. Maga a szó, a csakra szanszkrit eredetű, jelentése kerék és energiaörvény.

Az energiaörvényben összemosódik a kint és bent, mivel a külsőt a belső behúzza. A csakra forgása révén szívó hatás keletkezik, amely behúzza az energiát vagy információt.

Ezt az energiát vagy információt arra használjuk fel, hogy érzéseket vagy gondolatokat hozzunk létre, ezért a csakrát olyan szállítónak is tekinthetjük, amely lelki és intellektuális folyamatainkhoz szállítja az építőanyagot.

A hét csakra elhelyezkedése

• Gyökércsakra: energiáját a gerincoszlop végén, a farokcsontnál lehet érzékelni.
• Szexcsakra: energiáját a keresztcsontnál érzékelhetjük.
• Köldökcsakra: a köldök fölött vagy alatt tapasztalható az energiája.
• Szívcsakra: a mellkas közepén, a szív, de leginkább a harmadik mellkasi csigolya magasságában lehet érzékelni.
• Torokcsakra: energiáját a legtöbben a torkuk alján érzékelik, ahol a kulcscsont kezdődik.
• Homlokcsakra: a harmadik szem energiáját leginkább a szemöldökök között érzékelhetjük.
• Koronacsakra: ennek a csakrának a legnehezebb érzékelni az energiáját, mely a koponya közepén, a kutacsoknál található.

A szexcsakra

Az örök vágy női princípiumát és misztériumhelyét testesíti meg. A csakra főtémája a férfi- és női polaritás, amely egy harmadik témán – a kapcsolaton, szerelmen belül – oldódik fel, összekapcsolva a két pólust. A szexcsakra a gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és szenvedéseiért. Fontos tudnunk, hogy a férfi- és női szexualitás alapvetően más módon fejeződik ki. A nőknél például gyakran szorosan összetartozik a szerelem és a szexualitás, a férfiaknál viszont a kettő sokszor külön működik. Úgy tűnik, a nőknél szorosabb a kapcsolat a szív- és a szexcsakra között, míg a férfiaknál inkább a szex- és a köldökcsakra kapcsolódik össze.
Nagymértékben a szexcsakra energiáitól függ, hogy valaki fél-e megnyílni a másik nemnek.

A szexcsakra jellemzői:

– Elhelyezkedése: a nemi szerveknél
– Eleme: a víz
– Hozzá tartozó testrészek: nyelv, nemi szervek, izmok
– Színe: a narancs mint a színkör meleg pólusa
– Megerősítései: Közeledem másokhoz. Kinyilvánítom szükségleteimet.
– Tanulási feladata: odaadás, belebocsátkozás valamibe
– Kövei: borostyán és karneol
– Illóolajai: kardamom, szantálfa, ilang-ilang

– A szexcsakra tipikus témái: a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése.

A szexcsakra betegségei

A szexcsakra szabályozza testünk folyadékháztartását, amely a menstruációhoz hasonlóan a hold befolyásolása alatt áll. A termékenység, a női és férfiidentitás bölcsője. Ennél a csakránál is fel kell oldani a régi félelmeket, amelyek a szexualitással kapcsolatosak. Ehhez a csakrához tartoznak a párkapcsolati problémák: a közelség és távolság, az odaadás és a dominancia.
A puritán társadalmakban a szexcsakra energiái gyakran elzáródnak. Az ilyen személy szürke, bátortalan és gátlásos.

Az elutasítástól való félelem gátolja e csakra működését, ami görcsös testtartáshoz vezet. Ezen úgy segíthetünk, hogy járás közben tudatosan előrenyomjuk a medencéket, ezzel erősítve a csakrát.

A szexcsakra zavaraira visszavezethető fizikai betegségek

• Bélgörcsök: Felfúvódáshoz és székrekedéshez vezethetnek. Gyakran egy nem kívánt függőség következményei. Egy kapcsolaton belül az elnyomott neheztelés gyakran okoz bélgörcsöket. A bélgörcs testi szinten fejezi ki a kapcsolat görcsét.

• Felfúvódás: Gyakran utal arra, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott konfliktusról van szó a kapcsolaton belül. A felfúvódás bűzzel jár, ami megteremti a távolságot két ember között. Ha tisztázod kapcsolatodat és félelem nélkül fejezed ki szükségleteidet, sok esetben megszűnik a felfúvódás.

• Gombás fertőzések: Ha leginkább a nemi szerveken jelennek meg, akkor a szexcsakra működésének enyhe zavarát jelzik, de részben a gyökércsakráét is.

• Hajproblémák: A haj a szexualitás archetipikus szimbóluma, a vonzerőt szimbolizálja. Az idő előtti kopaszodás a szexcsakra zárlatára vezethető vissza.

• Hereproblémák: Majdnem mindig a férfi szexualitástól való félelmére utal.

• Hízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, ami a szexualitás elleni, többnyire tudattalan védekezést jelenti.

• Hólyaggyulladás: A legfőbb oka az, hogy az illető nem tud elengedni, ami a szex- és a gyökércsakra gyakori problémája.

• Impotencia: Gyakran az érzelmek túl erős ellenőrzésére vagy a szexualitás túlhangsúlyozására utal.

• Méhmióma: A méh izomzatának egy része túlzottan megvastagodik, és kerek domborulatot hoz létre. Ez a mióma jelentheti azt is, hogy a belső gyermeket kell táplálni. A szexualitásnak csak akkor lehet örülni, és energiáit alkotóan átalakítani, ha a belső gyermek már nem él.

• Méhproblémák: Szinte minden nő elégedetlen a mellével, hiszen vagy kicsinek, vagy túl nagynak tartja. Ez a feszültség gyakran a mell megbetegedéséhez vezet. A mell betegségénél sokszor a nőiesség elutasításáról van szó.

• Menstruációs problémák: Mindig a női energiák zárlatával függnek össze a szexcsakrában.A fájdalmas és elhúzódó menstruáció a szexcsakra alacsony energiaszintjére utal. A szokatlanul erős menstruáció és a köztes vérzés pedig a csakra nagyobb aktivitását jelzi.
A ciklus második szakaszában fellépő menstruáció előtti tünetegyüttes, ami magában foglalja a mell feszülését, a felfúvódást és az indokolatlan sírást, elnyomott női szükségletekre utal.

• Petefészek-fájdalmak: A női energiák visszatartására s ezzel gyakran a szexcsakra zárlatára utalnak.

• Prosztatapanaszok: Mindig az alkotó férfierők elnyomására utal, ami azt jelenti, hogy a szexcsakrában részleges vagy teljes zárlat van.

• Szexuális zavarok: Alapvetően a szexcsakra energiáinak diszharmóniájára vezethetők vissza.

• Vaginizmus: Gyakran annak a jele, hogy az érintett bűnösnek érzi magát szexuális vágyai miatt. Ez a tünet gyakran lép fel azoknál a nőknél, akiket gyermekkorukban megerőszakoltak.

Gyakorlat a szexcsakra energetizálásához

Medenceemelés

A gyakorlat időtartama: általában öt-tíz perc, de bármeddig lehet végezni. A gyakorlatot kortól, edzettségtől függetlenül bárki elvégezheti.

– Mi kell hozzá?
szabad hely a padlón, ahova kényelmesen lefekhetsz; egy kellemes, tiszta, meleg, kiszellőztetett szoba; külső zajok kikapcsolása.
Feküdj hanyatt lazán, hunyd le a szemedet, és húzd fel a térdedet annyira, hogy a lábfejed kényelmesen a földön maradjon. Emeld meg lassan a medencédet, majd engedd le. A gerinced közben maradjon a talajon. Lassan és élvezettel végezd a gyakorlatot – hiszen a jóga nem csak aszkézis!
A gyakorlat alatt összpontosíts a szexcsakrádra! Képzeld el, hogy a nemi szerveiden keresztül lélegzel ki és be. Tudatosan lazítsd el a szexcsakrádat!

Megjegyzés:
Ezt a gyakorlatot áldott állapotban lévők is elvégezhetik. Kellemes légkört teremthetsz a gyakorlat végzéséhez, ha a csakrához illő illóolajat párologtatsz illóolajlámpában.

A szexcsakra zavaraira visszavezethető lelki problémák

• Étvágytalanság: Mindig arra utal, hogy túl kevés energiát használ fel a szervezet.

• Étkezési zavarok: Legtöbbször a saját nem elutasítására vezethetők vissza.

• Kreativitási problémák: Ha elakad bennünk a kreativitás áramlása, ha nincsenek jó ötleteink, nem tudjuk jól megoldani gondjainkat, akkor legtöbbször a szex- és a torokcsakra is gátolt.

• Orgazmusproblémák: Mindig a szexcsakra gátolt működésével függ össze.

• Kapcsolati problémák: Korunkban a szexcsakra legfőbb problémája. Olyan emberek vonzanak bennünket, akikben van valami, ami belőlünk hiányzik, és tudattalanul arra vágyunk, hogy a belőlünk hiányzó energiákat társunk élje meg helyettünk. De egyetlen csakra energiáját sem élheti meg más helyettünk, mindenkinek a saját csakráit kell feloldania, harmonizálnia.

Így harmonizálhatod a szexcsakrádat:

– Kapcsolati problémáidat nyíltan beszéld meg társaddal, lehetőség szerint közösen oldjátok meg!
– Egyértelműen jelöld ki határaidat, és szükségleteiddel kapcsolatban tisztázd szabadságodat és kötöttségeidet!
– Viselj narancsszínű fehérneműt!

Ajánlott irodalom:

Klausbernd Vollmar: A csakrák című könyve »

Ez a könyv az alapja cikkünknek. Szeretettel ajánljuk mindenkinek, aki szükségét érzi élete értelme teljesebb felismerésének. A könyv megismertet a csakrákhoz fűződő testi és lelki betegségekkel, kezelésükkel. Lenyűgöző és mindenki számára érthető gyakorlati kézikönyv a csakrák működése iránt érdeklődők számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top