Ezo

A tetoválás és a spiritualitás

Egyre nagyobb divatja van a tetoválásoknak. Manapság már nemtől, kortól és társadalmi helyzettől függetlenül "varratják" magukat az emberek, és sokszor meggondolatlanul tetetnek magukra szimbólumokat.
Kat Von D - híres amerikai tetováló művész
Kat Von D – híres amerikai tetoválóművész

Talán eszünkbe sem jutna, hogy egy-egy tetoválás milyen mélyen befolyásolhatja az életünket.

A tetoválás művészete Polinéziából és Új-Zélandról ered, de Japánban is komoly hagyománya van. A polinéziaiaknál a tetoválás mintája, valamint a tetovált díszítésekkel borított bőrfelület nagysága társadalmi állás, rang szerint változik. Különböző életkorokban más és más mintákat visznek a bőr más és más részére, míg – az előkelőknél – a test egész felületét díszes tetoválás nem borítja. Vannak meghatározott törzsi, nemzetségi minták, jelek is; Afrikában például egyes törzseknél az arcon elhelyezett tetoválási mintákból meg lehet állapítani egy-egy egyén törzsbéli hovatartozását. Új-Zélandon a tetoválás annyira hozzátartozik az egyéni jellegzetességekhez, hogy a halottak emlékére faragott szobrokon nem az arcvonások vagy a testalkat hű visszaadására törekednek, hanem a szoborra vésett bonyolult és a tetoválási mintákkal egyező motívumok mutatják meg, kit ábrázol a faragvány. 

Európában a tetoválás régebben megbotránkoztatta a közvéleményt, és viselőjét mindenképpen rossz-, züllött életűnek tartották. Ma már boldog-boldogtalan visel magán valamilyen rajzot, de nézzük sorra, hogy mely szimbólumokkal árthatunk magunknak, vagy éppen mivel tehetjük boldogabbá az életünket.

Mit ne? 

Arcok, képmások

Szomorú eseményekre emlékeztető jeleket egyáltalán ne kérjünk magunkra, mert rossz hatással lesznek ránk! Sokan szeretnének egy elhunyt családtag vagy barát emlékének adózni azzal, hogy a testükre tetováltatják a szeretett személy arcát vagy nevét. Ezt nem szabadna, hiszen a holtakat el kell engednünk! A szívünkben ugyanúgy emlékezhetünk rájuk, de az arcukat ne viseljük magunkon, hiszen átvehetjük a szokásaikat, sőt a karmájukat is. Személyiségünk torzulhat, és fel sem fogjuk, hogy mitől változunk meg szép lassan. Ugyanezért nem szabad a kedvesünk nevét vagy képét sem a bőrünkön hordani, hiszen egy szerelem mulandó is lehet, és utána csak egy újabb tetoválással fedhetjük le a már nem kívánt nevet. Ezek a fedőtetoválások viszont nem fogják elérni a kívánt hatást, hiszen az a bizonyos egyszer már beleégett a bőrünkbe, csak valami eltakarja. Az „örökké szeretni foglak, Bélám!” típusú feliratokkal ráadásul még kötést is csinálunk magunknak, amelyet nehéz lesz feloldani.

 

Ördögök, démonok

Még ha nem is hiszünk a gonosz létezésében, akkor sem célszerű játszani vele! Az ördög képmását vagy a három 6-os számjegyet magunkon hordani bizony „felhívás keringőre”. Aki ilyen szimbólumokat hord magán, az előbb-utóbb átél az életében egy olyan korszakot, amikor komoly megkísértéssel kell szembenéznie. 

 Kapcsolódó fórumok:
Tetoválás »
Pici tetoválás hova? »
A tetoválásról »

Tetoválás a tévében:
LA ink sorozat – csajok, akik tetoválnak »

Nézegess tetkókat!
Sokféle különleges tetoválás »

Sárkányok

Népszerűek az ázsiai sárkánymotívumok is, de az sem mindegy, hogy milyen tekereg rajtunk. A keleti hiedelem szerint két sárkány létezik. A jó, ami megvéd a gonoszságtól, és a rossz, ami elnyeli a napot, és pusztulást hoz. Ha ragaszkodunk a sárkányokhoz, nézzünk utána, hogy az általunk választott példány melyik „fajhoz” tartozik, vagy kérdezzük meg a tetoválóművészt, ő biztosan tud válaszolni.

Hova ne?

 

A csakráinkat mindenképpen szabadon kell hagyni a tetoválásoktól. A torok (hátul is a tarkón!), a mellkas szív körüli része, a köldök és a vénuszdomb területe jobb, ha szabadon marad, hogy az energia szabadon áramolhasson. Az ezeken a helyeken elhelyezett szimbólumok károsak lehetnek az életünkre. Nőknél nem szerencsés a has sem, hiszen a várandósság ideje alatt a gyermek a rajz alatt fog növekedni, és egy ijesztő, morbid vagy ízléstelen tetoválás nem biztos, hogy jó hatással lesz a növekedésére. A jobb kézfejet is illik „tisztán” hagyni, hiszen azzal adjuk át az energiát, és nem mindegy, hogy bezavarunk-e egy szimbólummal.

Mit szabad?

Szinte minden „hordható” a bőrön, ami a feng shui szerint pozitív energiát képvisel. Egy irányba úszó delfinpár, aranyhal, tavirózsa vagy ló például segíthet a párkapcsolati problémákban. Az egyiptomi kereszt (ankh) egészséget és hosszú életet hozhat, míg a madarak a szabadságot jelképezik. A jól ismert jin-jang jel is kedvezően hat a bennünk és a körülöttünk levő energiára. A hagyományos fekete-fehér rajzot akár variálhatjuk színekkel is. A divatos nonfiguratív rajzok a vállon vagy a lapockán nem bántják a szervezetet, de a kedélyállapotunkat javíthatják. Ázsiai vagy egyéb egzotikus nyelven ránk írt fogalmak is szebbé tehetik az életünket. A számunkra pozitívan ható szavak (jóság, szerencse, szeretet, gazdagság, szerelem, boldogság, béke…) belénk vésődnek. 

Praktikus tanácsok

 

Ha eldöntöttük, hogy tetoválást készíttetünk, és erre aludtunk is néhányat, akkor mindenképpen megbízható művészt keressünk! Nem árt végignézni a portfólióját, és megbizonyosodni arról, hogy valóban szép rajzot készít ránk. A műhelyben ragaszkodjunk ahhoz, hogy viseljen gumikesztyűt, és mindenképpen ellenőrizzük, hogy steril eszközöket használ-e. Ne hagyjuk magunkat meggyőzni egy olyan szimbólumról, amelyben nem vagyunk biztosak!

Hölgyeknél természetesen az esztétika is nagyon fontos szempont: egy nagy, ízléstelen rajz visszataszító lehet, és cseppet sem nőies. Gondoljunk arra is, hogy idővel a bőrünk megereszkedhet, és a ráncok eltorzíthatják a legszebb művet is. Az aktuális kedvenc popsztár neve vagy arca is okozhat majd kellemetlenséget néhány év múlva, amikor már ciki lesz, és takargatni kell. Egy ötvenéves nőn szintén vicces hatást kelthet egy Micimackó-figura, amelyet még tizenévesen varratott magára, de a most menő idézetek is jelentőségüket veszíthetik évek múltán. 

Tetoválás.lap.hu »
Ezotéria.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top