Ezo

A torokcsakra betegségei

A torokcsakra felelõs az önfegyelemért és a kommunikációért. Szegycsontunk apró mélyedése elvezet saját belsõ valóságunkhoz, megmutatja az adás és elfogadás egyensúlyát önmagunkban.

A torokcsakra a beszéd, a kommunikáció és a hallás központja. A külső és belső hangok alapján tudjuk eldönteni, mit várnak tőlünk, és mit várunk el mi a külvilágtól.
A torokcsakra szoros kapcsolatban áll az éhséggel és a szomjúsággal. A vágy, hogy kielégítsük szükségleteinket, azt jelképezi, hogy olyan dolgokkal töltsük fel magunkat, amelyek kitöltik a belső űrt.
Szerveink közül a tüdő, a gége és a hangszálak tartoznak ehhez a csakrához. Ezért abban is szerepe van, hogyan tudunk énekelni, és nyelvileg kifejezni magunkat.







 A torokcsakra főtémái:

• Az önfegyelem
• A kommunikáció


A torokcsakra címszavai

• A beszéd és a hallgatás polaritása
• A kommunikáció
• A fülelés
• Az önuralom

A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás. Csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha önmagunkat is meghallgatjuk. Ehhez azonban csendre van szükségünk. Aki keveset beszél, az erős torokcsakrával rendelkezik. Ha a torokcsakránk túl aktív – ez túl sok fecsegésben nyilvánulhat meg –, nagyon sok energiát veszíthetünk, eltávolodva ezzel saját valóságunktól.











Így erősítsd a torokcsakrádat!

• Énekelj, olvass hangosan, mesélj másoknak!
• Fejezd ki érzéseidet!
• Vezess naplót!
• Viselj gyakran világoskék ruhát, vagy aludj ilyen színű ágyneműben!

Tanácsok a túlműködés esetére:

• Hallgass és böjtölj!
• Tanulj meg meghallgatni másokat!
Tanácsok alulműködés esetére:
• Játékból színészkedj!
• Kiabálj terápiás céllal!
• Írj levelet azoknak, akiknek szeretnél valamit mondani, vagy akikkel nem értesz egyet!
A torokcsakra zavaraira visszavezethető problémák

A torokcsakra betegségei szinte mindig a beszédproblémákban jelentkeznek. A köhögés, a torokfájdalom és a rekedtség mind arra utalnak, hogy kicsit el kellene csendesednünk. A bajok abból is adódhatnak, hogy olyan érzelmeket nyomunk el magunkban, amelyek kiabálásra, sírásra vagy mérgelődésre indítanának. Az elfojtott érzelmek pedig elzárják energiáink szabad áramlását.

A torokcsakra betegségei az önkifejezéssel és gondolataink kifejezésével vannak összefüggésben. A csakra zavarával küszködők nehezen engedik el régi gondolataikat, megakadályozva ezzel az újabbak megszületését. Ennek eredménye a gyakori szabadkozás, mogorvaság és rosszkedvűség. Ha a tettekre és az érzelmekre intellektuális magyarázatokat keresünk, elveszíthetjük rugalmasságunkat.

Testi problémák





Asztma:
Az asztmában szenvedőknek gyakran nincs elég terük az önkifejezésre, nem értik meg őket. A rohamokkal hívják fel magukra a figyelmet, így próbálnak kommunikálni környezetükkel.

Bronchitis: Ez a betegség a dohányosoknál gyakori. Sokan azért cigarettáznak, hogy elnyomják a beszédet. Köhögésbe menekülhetnek azok is, akik nem merik véleményüket kinyilvánítani.

Fülproblémák: A fülproblémák arra hívják fel a figyelmet, hogy nem hallgatunk sem belső hangunkra, sem mások véleményére.

Mandulagyulladás, torokfájás: Az elnyomott félelmekkel és a haraggal függ össze. A torokfájás minden típusánál foglalkoznunk kell a köldökcsakrával is.

Megfázás: A köhögés és a megfázás figyelmeztet arra, hogy kiürültünk, túl sokat adtunk magunkból.

Nyakfájdalmak: A kimondatlan, nyomasztó érzések, gondolatok okozzák.

Pajzsmirigyproblémák: Alulműködése a változásokkal szembeni ellenállást jelenti, túlműködése esetén pedig túl sok mindent szeretnénk egyszerre.

Rekedtség: A rekedtség esetén túl sok energiát adtunk le a torokcsakránkon keresztül, és keveset hallgatunk.

Sclerosis multiplex: Ez a betegség is a torokcsakra zavaraira vezethető vissza. A betegek állandóan visszafojtják érzelmeiket, nem tudják a frusztrációt, a haragot kifejezni.

Szájproblémák: A szájüreg és a gyomor bajai az érintettben rekedt agresszióra utalnak. A gyomorból jövő szájszag távolságot teremt, ezért ilyenkor meg kell vizsgálnunk, valóban szükségünk van-e egy kis távolságtartásra.

Tüdőproblémák: Hosszú távon károsítja a torokcsakrát, ha úgy érezzük, nem jutunk elég szabadsághoz. A tüdő így nem kap elég életenergiát.





Gyakorlat a torokcsakra feszültségeinek és elzáródásának feloldására

A gyakorlat időtartama: többször ismételheted, de ne lépd túl a tíz percet.

Mi kell hozzá?
– Szabad hely a padlón, ahová kényelmesen lefekhetsz.
– Egy kellemes, meleg, jól kiszellőztetett helyiség.
– A zavaró külső zajok kikapcsolása.

Feküdj hanyatt. Kulcsold össze a kezedet a tarkód mögött úgy, hogy könyököd a talajon pihenjen. Hunyd le a szemed, lazulj el. Összpontosíts a torokcsakrádra a gyakorlat végéig.
Belégzésre emeld fel a könyöködet, és kezeddel emeld meg a fejed. Álladat a lehető legjobban nyújtsd ki. A vállak mindeközben maradjanak a padlón. Kilégzésre lassan engedd vissza a fejedet a padlóra.

Megjegyzés: Ez a gyakorlat energetizálja a torokcsakrát és javítja a fejtartást. Eleinte enyhe húzást fogsz érezni a gerinced mentén, mert a gyakorlat közben kiegyenesedik a gerincoszlopod. Legalább addig végezd rendszeresen a gyakorlatot, ameddig a húzó érzés meg nem szűnik.







Ajánlott cikkek a témához:


• A köldökcsakra betegségei »
• A szexcsakra betegségei »
• Jóga neked »
• Lélegezz jógi módjára! »
• Hűsítő jóga »
• Gyógyulj a talpadon keresztül »







Ajánlott szakértő a témában:


• Gauranga Das ájurvéda-tanácsadó »


Ajánlott irodalom:


Klausbernd Vollmar: A csakrák című könyve »


Ez a könyv az alapja cikkünknek. Szeretettel ajánljuk mindenkinek, aki szükségét érzi élete értelme teljesebb felismerésének. A könyv megismertet a csakrákhoz fűződő testi és lelki betegségekkel, kezelésükkel. Lenyűgöző és mindenki számára érthető gyakorlati kézikönyv a csakrák működése iránt érdeklődők számára.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top