Ezo

A színek hatása a feng shui szerint

Az õsi, kínai tudomány szerint nem mindegy, milyen színeket, hogyan és hol használunk otthonunkban. Míg a házasság területén kifejezetten elõnyös a vörös, addig a karrier részen akár nagyobb károkat is okozhat.

Nem kell feng shui szakértőnek lennünk ahhoz, hogy tudjuk: egyes színek megnyugtatnak, mások idegessé, feszültté tesznek bennünket. A feng shui a színeket elsősorban a báguá területek erősítésére használja, hogy bevonzza a jótékony csit. Megmutatja, melyik színre van szükségünk, ha otthonunk egyes területeit erősíteni akarjuk.







Kattints a képre és nézd meg nagyobb méretben a báguá térképet!








Bejárati oldal
A színek és a báguá


Otthonunk tervezésekor érdemes megnézni a báguá térképet, és néhány megfelelő színű tárgyat helyezni az egyes területekre. Lakásunk különböző részeire a következő színek hatnak jótékonyan: 

• a gazdagság területe: zöld, vörös, lila, kék
• a hírnév területe: vörös, zöld, sárga
• a házasság területe: vörös, rózsaszín, fehér
• a család területe: zöld, vörös, kék
• a gyermekek területe: fehér, arany
• a tudás területe: fekete, zöld, kék
• a karrier területe: fekete, fehér, zöld
• a pártfogók területe: fehér, fekete


Tervezéskor mindig a Föld területet használjunk középpontként.




A színek általános jelentése






Vörös

• kulcsszavak: izgalmas, erőteljes

A vörös a legerősebb szín. Rendszerint alig található meg a természetben. Ha láthatóvá tesszük, annak nyomatékos üzenete lesz. Kínában a boldogság és a boldogulás színe. Sokat ígérő. A keleti menyasszonyok a mai napig vörös ruhát öltenek, hogy magukhoz vonzzák a mennyei szerencsét. A vörös lelkesít, izgat és mozgósít. Mérhetetlen önbizalmat ad.

A vörös, jó tulajdonságai ellenére, a harag színe is. Heves, izzó és pusztító, ha nem bánnak bölcsen vele. Azokban a szobákban bátrabban lehet használni, ahol élénk tevékenység zajlik.






Narancssárga


• kulcsszavak: törekvő, társaságkedvelő

A narancs társas és társaságkedvelő szín, figyelemre méltó hajtóenergiával. Kicsit kimértebb a vörösnél, inkább szeretetreméltó és rokonszenves, mint szenvedélyes. A narancs a vörösnél kevésbé izgató, de a sárgánál melegebb szín. Alkalmas találkozásokra és beszélgetésekre használt, szobában. Érdekessége, hogy szellemileg serkentően hat, jó választás a tanulószobák, dolgozószobák területére is.






Sárga


• kulcsszavak: határozottság, derűlátás

A sárga a Nap színe. A Nap éltető energiája minden eleven lényre hat. A sárga derűs, élénkítő hatású, ösztönző jellegű, talán ezért is rokonítják a bölcsesség elnyerésével. Fénnyel tölti meg a homályos sarkokat, életet lehel az eldugott zugokba. A hajdani Kínában a nevetés színének tartották. A sárgákra úgy tekinthetünk, mint szellemi serkentőkre. Minden szobába jók, ahol teremtő munka vagy tanulás zajlik. Mégse vigyük túlzásba a sárga szín használatát, mert fejfájást okozhat. A sárga emeli a szoba hangulatát, az embereket boldoggá és vidámmá teszi, szóval bátran használhatjuk ott, ahol szórakozni és szórakoztatni szeretnénk.






Zöld


• kulcsszavak: béke, belső nyugalom

A zöld a színskála közepe táján található. A természet színe. A béke és a harmónia érzésével tölt el, biztosítja a nyugalmat. Csillapítja a lélek háborgását, visszaadja a belső békét. Kínában a béke és a hosszú élet színe. Tavaszi szín, az újrakezdés és a növekedés jelképe. A zöld pihentet és békét áraszt, az alvást és a pihenést szolgáló szobákban jó helyen van. A zöld lecsendesíti az elmét, és kioltja a nyughatatlanságot.






Kék


• kulcsszavak: derűlátás, biztonságérzet

A kék a mennyekből érkező áldás jelképe volt Kínában. Az égbolt színe napjainkban a komolyság, az állhatatosság és az igazság színe is. Megnyugtató, önelemzésre és felelősség vállalására ösztönöz. A kék nyugodt, lelki jellegű. Kiváló szín egy csöndes szobában, ahová elvonulhatunk meditálni. A sötétkékek, különösen az indigókék, fejleszti a spirituális képességeket és a belső látást.
A kékek különféle árnyalatai a fürdőszobában és a mellékhelyiségben hatásosak, mivel társíthatók a vízzel.






Lila


• kulcsszavak: szellemiség, magasabb rendű eszmék

A lila a vörös életerejét használja a kék derűlátásával vegyítve; pihentető szín, ami egyúttal a csoda érzetét kelti. Nem meglepő, hogy a papok palástja bíborlila, hiszen a lila az élet spirituális oldalával társítható. Bátorítja az alkotókészséget, az idealizmust és a titokzatosságot. A lila lehet ihletadó, és valóra váltható álmokkal töltheti el az elmét. A könnyed társasági élet színtereire nem való, de szinte szükségszerű ott, ahol elengedhetetlen az összpontosítás.






Arany


• kulcsszavak: méltóság, pénz

A császári Kínában csak a császár és közvetlen rokonai viselhettek arany palástot és köntöst. Részben emiatt – a hiedelmek szerint – az arany vonzza az előkelőséget és a hírnevet. Az arany jótékony és derűlátó, akár a sárga, ám sokkal méltóságteljesebb. A távol-keletiek gyakran használják a vörössel együtt a gazdagság és szerencse jelképeként.






Fehér

•
kulcsszavak: tisztaság, ragyogás
A nyugati menyasszonyok fehér ruhája a szeplőtelen tisztaság jelképe. A harcművészet terén a fehéröves ember számít ártatlannak, mert még kezdő. A fehér alapvetően a színek hiánya; a részletezés kedvelésével jár, és a gondtalanságot jelképezi. Érdemes megjegyezni, hogy keleten a gyász színe. Ennek ellenére a csit vonzó fény rokona, nagyon kívánatos szín a feng shui szerint. A távol-keletiek azonban nem mulasztják el kiegyensúlyozni egy másik, úgynevezett élő színnel.






Fekete

• kulcsszavak: erősség, szertartásosság, okoskodás

A fekete minden más színt elnyel. Az éjszaka színe. Lehetetlen egy koromfekete és fehér mintákkal kifestett szobában pihenni, lazítani. A fekete szoba mindig túl sötét, homályos, bár kétségkívül lendületes, céltudatos közelítés a nehézségek megoldásához. A világ nyugati felén gyakorta azonosítják a rosszal, az ördög, a gonosz színének tartják. A feng shui, a pénzzel rokonítja, és mint ilyent, pozitív színnek tekinti. Ám csak nagyon magabiztos embernek lehet javasolni, hogy otthona tervezésébe beleszője a fekete színt. A fekete és a fehér erőteljes hatásúak, és jobban működnek a nagyobb terekben. Inkább valók irodaházba, mint családi fészekbe. Ám, ha valaki kinyilatkoztatásokra készül, a fekete jól fogja szolgálni célját a nappaliban, a folyosókon és a fürdőszobában. A tökéletes hatás érdekében bánjon vele roppant takarékosan.











Ha bővebben olvasnál még a témáról


Cikkünk, Richard Webster: 101 feng shui tipp című könyvéből ad kis ízelítőt.

Ez a feng shui kézikönyv részletesen bemutatja az ősi kínai tudomány összes jótékony hatását és alkalmazási módjait. Megtudhatjuk, hogyan alakíthatjuk át otthonunkat a boldogság és a jólét mágnesévé, hogyan vonzzuk be az egyetemes életerőt, a csit. Miképp rendezzük be otthonunk helyiségeit, milyen színeket, tárgyakat hogyan használjunk.

Egészségesek, elégedettek és boldogabbak leszünk, ha megfogadjuk az elévülhetetlen, ősi bölcsességen alapuló feng shui 101 tanácsát.


Édesvíz Kiadó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top