Ezo

Szeret – nem szeret? Szeressen!

Szex és New York vagy Büszkeség és balítélet? Mondd meg, mit választasz és megmondom, ki vagy! Most pedig lehet, hogy újabb életbevágóan fontos döntés elõtt állnánk – mivel a szerelmi életünkre megy ki a játék?





Támad a vaszati

Na, a kérdést, gondolom, senki sem veszi olyan komolyan. Igaz, a vaszati mindent megtesz, hogy a kínai tér-rendezés csodálóit-követőit, vagy a „bizonytalanokat” átcsábítsa a maga oldalára. Mert a vaszati ugyanazokra a problémákra kínál megoldást, mint a feng-shui, azaz szinte mindenre…: „Új lakást vásárolsz? Szeretnéd régi otthonod energiáid felfrissíteni? Építkezésbe fogtál? Magánéleti, munkahelyi, pénzügyi, esetleg egészségügyi problémákkal küszködsz? Lehet, hogy otthonod energiáit kell csak megváltoztatnod!” A kínai feng-shui és a vaszati



A vaszati, eredeti nevén vásztusásztra, a védikus építészet és térrendezés tudománya, a régi indiai rituális építészet tana (szó szerint alapozással vagy lakóhellyel kapcsolatos előírást jelent).
Tovább »
között – a közös történelmi múltnak köszönhetően – sok egyezés van, de mivel az évezredek során a kínai és indiai építészet más-más irányba fejlődött, ma már két teljesen különálló tudományról beszélnek a szakértők. Mindkét rendszer az energiák kiegyensúlyozásával a gyakorlati életet akarja befolyásolni. Mindkét rendszer öt elemet ismer, s mindkettő használ korrekciós eszközöket. A vaszati elemzés és tervezés azonban szigorúan égtáj-függő, míg a feng-shui nem minden iskolában az. Mit tehetünk a szerelmi életünkért?


A szerelmi élet befolyásolása a feng-shuiban

Az öt elem és a négy égtáj alapján a feng-shui kilenc szekcióra osztja a teret. Mindegyik egy-egy célt jelképez: a délkelet a gazdagságot, a délnyugat a szerelmet és romantikát és így tovább. A bejáratot alapul vevő Black Hat School szerint a „szerelmi sarok” a kilenc egyenlő részre osztott alaprajz jobb hátsó négyzetén található. A házasság és szerelem területe a



 A feng shui 7 alapszabálya közül az első: teremts harmóniát magadban, hogy körülötted rend legyen, vagy tegyél rendet magad körül, és benned is megszűnik a káosz. A módszerek egyenértékűek, de lássuk be: az utóbbi könnyebb.
Tovább »
föld elemhez tartozik, ezért itt az energiák egyensúlyának megőrzésére az egyik legjobb eszköz a természetes kristály. De minden olyan holmi elhelyezését is javasolják, ami számunkra a szerelmet jelképezi. A szerelem és házasság területének egyik fő szabálya: minden tárgyból lehetőleg kettőt tegyünk ki a megfelelő helyre. (delfin pár, galamb pár, szívecskék, párnák, puha selymek, bársony, illatszerek, füstölők.) Kedvenceim a mandarin kacsák, mert ők őrzik a házastársi hűséget. A feng-shui szerint a tükör nem való hálószobába, és óv attól is, hogy a szerelem és házasság területére tegyük a WC-t vagy a fürdőszobát. A jó tanácsokat nemcsak könyvekből meríthetjük már egy ideje, hanem tanfolyamokon is feljegyezhetjük.






A szerelmi élet befolyásolása a vaszatiban

A feng-shuival ellentétben a vaszatiban nincs kijelölve “szerelem sarok”; felfogása szerint az egész tér befolyásolja a párkapcsolatunk minőségét, ám az égtájak energiáit sosem szabad figyelmen kívül hagynunk. A vaszati törvénye szerint az északról érkező energiák nőneműek, míg a keletről érkezők hímneműek, s ezek északkeleten egyesülnek. E három égtájnak (észak, északkelet, kelet) a párkapcsolatunk alakulásában is igen jelentős szerepe van. Ha valaki elzárja az ellenkező nemű energiák elöl az otthonát, magányossá válhat. Ha a keleti fal zárt, akkor tehát nem jönnek a pasik, akarom mondani a pasi. Mégis kivédhetjük e topográfiai pechet azzal, ha odateszünk egy tükröt, vagy egy vaszati yantrát. Északra, észak keletre a friss víz elhelyezése is megteszi, keletre pedig valami szép zöld növény dukál. Az északnyugati oldal a Holdé, itt ezért átlátható viszonyokat kell teremtenünk: legyen ez az oldal



világos, szellős és tiszta. A szélcsengőket ide is előszeretettel javasolják. Bár a vizesblokk elég ritkán található a lakás közepén, ha mégis oda került, tegyünk ellene: a vasztu-purusha mandala elhelyezésével – ami a vaszatiban használt energetikai eszközök (yantrák) egyike – ártalmas hatása valamelyest semlegesíthető. A vaszatiban a lakótér energiájának harmonizálása azzal kezdődik, hogy szakértőket hívunk ki, akik – miután kifizetjük a megállapított összeget – pontosan elemzik az alaprajzot, a környezetet, és korrekciós módszereket ajánlanak nekünk.






Korrekciós eszközből sokféle van mindkét rendszerben, és természetesen fizetni kell értük. A legfőbb tanácsról mégse feledkezzünk meg: „Ne essünk abba a tévhitbe, hogy lakásunkat átalakítva, a csoda megjelenik az életünkbe. A rendszer eszközei csak alátámasztják, illetve segítik egy-egy probléma megoldását, a siker azonban elsősorban rajtunk múlik.”


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top