Ezo

A Halak lélektani játszmája

A Halak karaktert erõteljesen megtestesítõ emberek megértéséhez tudnunk kell, hogy általánosságban nagyon szeretnek egy másik világban tartózkodni, ez a világ pedig saját álomviláguk területe.




Saját elképzeléseik szerint tudják „átkölteni” életük eseményeit, egészen szubjektíven, s szélsőséges esetekben előfordulhat, hogy néhány dologra, amely negatív, egyáltalán „nem emlékeznek”. Mindez azt a célt szolgálja, hogy személyiségüket épen és egészségesen tudják megtartani, hiszen olyannyira érzékenyek, hogy minden negatív behatás nagyon megviseli őket.

Nagyon előnyös helyzet áll elő, ha a Halak ember művészetekkel kezd foglalkozni. Egyrészt van is hozzá tehetsége, másrészt, pedig ebben ki tudja fejezni, meg tudja láttatni saját lelki gubancait. Így elviselhetőbbé válik, ami félelmetes, s nem kell annyit „hazudnia” saját magának és környezetének. Tehát a művészet egyfajta terápia is a Halaknak.

Tudnunk kell, hogy a Halak „hazugságai” más kategóriát képviselnek, mint a hétköznapi mellébeszélések. A Halak ember valójában nem hazudik: csak első ránézésre, s szerintünk tűnik hazugságnak a viselkedése. Amire Ő nem emlékszik, vagy másként emlékszik – a valóságtól függetlenül –, az valóban így szerepel a fejében. Vagyis képes a valóságot „átformálni”, átírni, egészen odáig, amíg Ő maga is elhiszi, amit mond vagy gondol. Így egy saját magának tetsző formába önti a valóságot, s az kevésbé lesz félelmetes és ijesztő. Ebben rejlik művészi képessége is: képes a realitásoknak egy egészen más színezetet adni, hiszen képzelőereje határtalan. Éppen ezért a Halak emberből hiányzik a „földelés”, vagy csak csekély jelenléte tapasztalható.

Nehezebben boldogulhat az anyagi világban, problémát okozhatnak számára a számlák, ezeknek határideje, befizetése, tehát a hétköznapi teendők. Lehetséges, hogy egészen egyszerűen elfelejt főzni, hiszen annyira leköti valami, s teljes valójában ebben a tevékenységben létezik. Ez leginkább akkor kínos, ha családja is van, s a Halak miatt nincs főtt étel az asztalon. Jogosan bosszanthat minket viselkedése, s úgy érezhetjük, hogy a Halak ember megbízhatatlan. Tudnunk kell azonban, hogy szeretete és ragaszkodása határtalan, ha szeret, akkor olyan módon szeret, ami maximális megélése ennek az érzelemnek. Azonban lehet, hogy egy kicsit másként szeret, mint ahogyan mi azt elvárnánk. Különösen a földben gyökerező jegyek találhatják különösnek Őt, bár remekül ki is egészíthetik egymást. Hiszen a földies jegyeknek kézzelfogható dolgokban nyilvánulhat meg a szeretet kimutatása, s nem nagyon tudnak mit kezdeni a Halak esetlegességével. Egyik nap megkaphatják azt a fajta szeretetnyilvánítást, amit várnak, másnap pedig szó sincs róla, hogy ez bekövetkezne. A dolog esetleges, mint általában a Halaknál minden. Azonban talán mindemellett a Halak az egyetlen olyan jegy, akinek nem okoz gondot eggyé válni valaki mással, átérezni a kozmikus egységet, sírni a boldogságtól, ha kinyílik egy virág.


Esettanulmány:

János és Enikő házassága egészen hétköznapinak indult. János olyan ember volt, aki nem akart nagyot alkotni életében. Mindennap bement a gyárba, dolgozott, hazament és megvacsorázott. Ezek után pedig nézte a televíziót. Feleségétől elvárta, hogy kiszolgálja őt minden értelemben. Gyermekeik születtek, s az irántuk való kötelességből Enikő János mellett maradt, pedig már nagyon elege volt ebből a házasságból. Szerette volna művészi képességeit kibontakoztatni, szabadon lélegezni egy kicsit, s szó, ami szó, halálra unta magát a férfi mellett, akivel nem lehetett, csak hétköznapi dolgokról beszélgetni. Amikor a gyermekek már nagyobbak voltak, Enikő talált egy szeretőt, akivel újrakezdte az életét. Festőművész lett, kiállításokon szerepeltek a művei. Igaz, hogy már elmúlt ötven éves, de elkezdte érezni, hogy él, s kiteljesíti önmagát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top