Ezo

A Bak lélektani játszmája

A Bak jegy szülöttének életében a legfontosabb a bizalom és a felelõsségtudat. Szigorúak és kemények saját magukhoz és a környezetükhöz egyaránt, ha erre van szükség.




A Bak típusú emberek életének a kulcsszavai, közé tartozik a bizalom, illetve annak hiánya, a felelősségtudat, a szigor és a keménység, saját magukhoz és másokhoz is, ha arra van szükség. Ezeket a kulcsszavakat ismernünk kell ahhoz, hogy megérthessük lelküket, s mély belső motivációikat. Egy Bak típusú emberhez nem lehet olyan módon közelíteni, hogy hirtelen rázúdítjuk összes szenvedélyünket, temperamentumunkat. Sokkal érdemesebb lassan, óvatosan kimutatni szeretetünket, hiszen ebben az esetben nem fog megijedni a hirtelen érzelem áradattól. Úgy közelítsünk felé, hogy ha lassan is, de biztosan nyerjük meg bizalmát, szeretetét. Ügyelni kell arra, hogy ha egyszer okot adunk számára egy nagyobb csalódásra, akkor jó ideig nem fog újra megbízni bennünk, s még az is előfordulhat, hogy örökre elveszítjük Őt. A Bak emberek ezért sokkal nehezebben állnak fel egy komolyabb szerelmi csalódás után. Ha a Bakok erőteljes érzelmi válságban élnek, akkor előfordulhatnak nagyon jellemző lelki tünetek érzelmi életükben. Ezek a tünetek általában az anyagi sík köré csoportosulnak. Jellemző lehet, hogy nagyon sok árucikket szereznek be – közöttük teljesen feleslegeseket is – nagyobb mennyiségben, így találva nyugalmat abban, hogy a fizikai síkon létfeltételeik ezer százalékig be vannak biztosítva. Másik jellemző tünet a túlzott biztonság iránti igény, vagyis a kényszeresség. Ilyenkor tízszer, vagy akár hússzor is ellenőrzik a zárakat, gázcsapokat, elektromos berendezéseket, fűtési eszközöket, persze mindezt szélsőséges esetekben. Jellemző rájuk a nagyfokú érzelmi merevség, minden újnak az elutasítása, általános bizalmatlanság az emberekkel, eseményekkel, új helyzetekkel szemben. Ebből a merev lelkiállapotból néha kimozdítja őket az, ha úgy igazán és gyökeresen „felborul” az életük. Ilyen például egy építkezés vagy lakásfelújítás, amikor rá vannak kényszerülve arra, hogy személyiségük kreatív részeihez hozzáférjenek. Általában ilyenkor rájönnek arra, hogy mindenféle „túlbiztosítás” nélkül is uralni tudják a váratlan helyzeteket. A másik lehetőség, hogy a káoszban „lemerevednek”, szerencsétlennek érzik magukat, s hirtelen azt sem tudják, hogy mihez kapjanak. A Bak embereknél – egész életük során – feladatként jelentkezhet, hogy saját játékos énjüket fejlesszék, „rátanuljanak” arra, hogy miként lehet nevetni és örülni, még akkor is, ha életük nehezebb időszakát élik.


Esettanulmány:

Zoltán története egyfajta „sikertörténetnek” fogható fel, hiszen sikerült legyőznie magában a túlzott merevséget, elzárkózást, s a félelmeit. Harmincnyolc éves volt, amikor még nem volt komoly kapcsolata, s napjait egyedül élte, mint egy remete. Ez a remeteség odáig terjedt, hogy sem telefonja nem volt, sem pedig kapucsengő beszerelve a házába. Nem voltak igazán baráti kapcsolatai sem, egy-egy kivételtől eltekintve. Harmincnyolc évesen megismerkedett egy nála jóval, fiatalabb lánnyal, aki még a húszas éveiben járt. Ez a lány türelmesen viselte kezdeti elzárkózását, s kivárta, amíg „kinyílik a virág” a férfi lelkében. Viselkedésével, személyiségével kicsalogatta a férfiból a spontaneitást, életörömöt, vidámságot, s kapcsolatuk során Zoltán mind dinamikusabb, „lazább” lett. Elkezdett fiatalosan öltözködni, megkedvelte az élet naposabb oldalát. Történetük a mai napig tart, nem tudnak elszakadni egymástól, közben házasságot kötöttek, gyermeket hívtak közösen ebbe a világba. Úgy élnek, mint egy egész két oldala, részei egymás személyiségének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top